Vrouw in rolstoel met MacBook Air M3 2024 achter een bureau

Op de MacBook Air M3 kun je twee externe schermen aansluiten (komt ook naar M3 MacBook Pro)

Goed nieuws voor iedereen die graag met twee externe schermen werkt: vanaf de MacBook Air M3 kan dat weer met Apple's meest voordelige laptop. En er is ook goed nieuws voor mensen met een M3 MacBook Pro.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toen Apple bij de MacBooks overstapte van Intel naar de Apple Silicon-varianten, was er een groot nadeel voor gebruikers die vaak op een extern scherm werkten: de ondersteuning werd teruggebracht naar slechts één extern display. Veel MacBook-eigenaren werden daardoor gedwongen om later over te stappen naar de veel duurdere MacBook Pro, die dankzij de Pro- en Max-versies van de chips wel met meerdere displays werken. Maar met de komst van de M3 MacBook Air is er nu goed nieuws qua externe schermen.

Externe schermen M3 MacBook Air

De MacBook Air is voorzien van twee Thunderbolt-poorten en die kunnen allebei gebruikt worden om een extern scherm (al dan niet via een adapter) op aan te sluiten. Als je het scherm van de MacBook Air zelf ook wil gebruiken, kun je er een tweede externe scherm op aansluiten met een resolutie tot 6K bij 60Hz. Heb je een tweede extern groot scherm, dan kun je met de M3 MacBook Air ook deze tegelijkertijd gebruiken. De enige voorwaarde is dat je dan wel de MacBook Air moet dichtklappen om de twee externe schermen tegelijkertijd te kunnen gebruiken. Dit tweede externe scherm heeft een resolutie tot 5K bij 60Hz.

Uiteindelijk betekent dit dat je bij de MacBook Air alsnog maar twee schermen tegelijkertijd kan gebruiken, al is de opstelling anders. Naast de combinatie MacBook Air-scherm en extern scherm, wordt nu ook de combinatie van twee externe schermen ondersteund. Maar dat betekent dat ondersteuning voor drie schermen in totaal (MacBook Air-display, plus twee externe schermen) nog steeds niet ondersteund wordt. Dat was wel het geval bij de vroegere Intel MacBook Air.

M3: externe schermen

  • Volledige native resolutie ingebouwde display en één extern scherm met een resolutie tot 6K bij 60Hz
  • Gesloten MacBook Air met twee externe schermen tot 5K bij 60Hz

M2: externe schermen

  • Volledige native resolutie ingebouwde display en één extern display met een resolutie tot 6K bij 60Hz
Vrouw in rolstoel met MacBook Air M3 2024 achter een bureau

Update voor M3 MacBook Pro voor externe schermen

Je vraagt je misschien af: hoe zit het dan met de 14-inch MacBook Pro met M3-chip, die afgelopen najaar uitgebracht werd? Dat model heeft dezelfde M3-chip als de nieuwe MacBook Air, maar ondersteunt momenteel slechts één extern scherm. Zelfs als de MacBook Pro dichtgeklapt is. Tegenover 9to5Mac zegt Apple dat daar verandering aan komt, want er komt binnenkort een update uit waardoor de 14-inch MacBook Pro met gewone M3-chip, net als de M3 MacBook Air, twee schermen ondersteund als deze dichtgeklapt is. Om welke update het gaat, zegt Apple niet. Mogelijk wordt dit toegevoegd in macOS Sonoma 14.4, die binnenkort verschijnt.

De meer krachtigere M3 Pro en M3 Max MacBook Pro’s van eind 2023 ondersteunen sowieso al meerdere schermen, ook als de MacBook open is.

De nieuwe M3 MacBook Air is vanaf vandaag te bestellen en verschijnt vanaf 8 maart 2024 in de winkels. Vanaf dat moment worden de eerste exemplaren ook geleverd aan gebruikers. Check ook ons overzicht met prijzen van de M3 MacBook Air 2024 als je een nieuwe MacBook wil kopen.

Bekijk ook

Nieuwe MacBook Air M3 2024 kopen? Dit zijn de beste prijzen

De gloednieuwe MacBook Air, deze keer met M3-chip, is vanaf nu te koop! Maar hoeveel kost deze nieuwkomer met M3-chip en zijn er al aanbiedingen? We zetten alle prijzen van de nieuwe M3 MacBook Air 2024 voor je op een rijtje.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.