Safari 15.1 tabbladen met traditioneel design.

Nu ook voor Big Sur en Catalina: Apple draait omstreden Safari 15-tabbladen terug naar traditioneel design

Apple heeft een omstreden wijziging in Safari 15 teruggedraaid. Zowel in macOS Monterey als Safari 15 voor macOS Big Sur en macOS Catalina hebben de tabbladen weer het design zoals het in Safari 14 was.

Update 28 oktober 2021: Gebruik je macOS Big Sur of macOS Catalina, dan kun je nu updaten naar Safari 15.1. Zoals eerder gezegd heeft Apple in deze versie het omstreden design van de tabbladen teruggedraaid. Hierdoor zien de tabbladen er weer uit zoals vanouds en is er minder verwarring over welk tabblad nu actief is.

Je downloadt de nieuwste versie van Safari via Systeemvoorkeuren > Software-update. Gebruikers van macOS Monterey zijn automatisch overgestapt naar Safari 15.1.

Oorspronkelijk artikel 21 oktober 2021
De afgelopen maanden was er één app die eruit sprong als het gaat om een drastische make-over: Safari. Zowel op de iPhone, iPad als Mac ging het ontwerp op de schop, waarbij vooral de tabbladen een flinke visuele verandering kregen. Op de iPhone had Apple al eerder het omstreden ontwerp teruggedraaid en geeft je nu zelf de keuze of je de Safari-adresbalk boven of onder wil. Maar op de Mac hield Apple lang vol aan het ontwerp. Sterker nog: in Safari 15 is dit al voor iedereen uitgebracht die draait op macOS Big Sur en macOS Catalina. Het gevolg: een flinke berg kritiek vanwege het onduidelijke ontwerp. In Safari 15.1 draait Apple de boel weer terug.

Safari 15.1 krijgt traditioneel tabbladen-design

Gebruikers hadden meerdere problemen met de tabbladen in Safari 15 op de Mac. Om te beginnen kon je kiezen uit twee ontwerpen: compact en afzonderlijk. Met compact zijn de tabbladen en adresbalk samengevoegd. Dit is in Safari 15.1 nog steeds een optie, maar is niet meer de standaard. Met de optie afzonderlijk verschijnen de tabbladen onder de adresbalk, maar in een nieuw ontwerp. Het probleem daarbij was dat soms onduidelijk was welk tabblad actief was. Normaal gesproken is het meest licht gekleurde tabblad het actieve tabblad, maar in Safari 15 was dat precies andersom. Tenzij de balk bovenaan een donkere kleur krijgt; dan herken je het geopende tabblad aan de lichte kleur. Oftewel: onduidelijkheid alom, wat mede komt doordat het deel bovenaan standaard meekleurt met de website die je open hebt.

Safari tabbladen oud en nieuw macOS Monterey
Het omstreden ontwerp in Safari 15: compact (achter) en afzonderlijk (voor)

De optie afzonderlijk is de standaard geworden in Safari 15.1, maar dan dus met een traditioneel ontwerp. De tabbladen zien er nu weer echt uit als tabbladen, waarbij met schaduw en design duidelijk is wel tabblad vooraan zit en dus actief is. In feite is dit dus weer het ontwerp zoals dit was in Safari 14 in macOS Big Sur. Het terugdraaien van het omstreden ontwerp neemt meteen nagenoeg alle kritiek weg. Voor wie toch wat nieuws wil, is de optie Compact nog altijd een mogelijkheid. Maar dit moet je dus wel zelf inschakelen via de instellingen van Safari.

Safari 15.1 tabbladen met traditioneel design.
Het ‘nieuwe’ design van Safari 15.1 met traditionele tabbladen

Een andere wijziging is dat het meekleuren met websites nu verborgen zit in de toegankelijkheidsinstellingen van Safari. Bovendien is dit alleen mogelijk als je kiest voor het compacte design. In de standaardweergave met afzonderlijke tabbladen, is dit dus niet meer mogelijk.

Safari 15.1 is nu beschikbaar in de release candidate van macOS Monterey en ook als nieuwste beta voor macOS Big Sur en macOS Catalina. macOS Monterey wordt 25 oktober uitgebracht voor iedereen met een geschikte Mac. We verwachten dat Safari 15.1 dan ook beschikbaar komt. Bovendien brengt Apple die dag ook iOS 15.1 en iPadOS 15.1. In iPadOS 15.1 zien we ook weer het meer traditionele tabbladen design in Safari.

Bekijk ook

Vernieuwde Release Candidate van macOS 12 Monterey staat klaar

De Release Candidate van macOS 12 Monterey is nu beschikbaar. Dit is de laatste testversie voordat de update binnenkort voor iedereen te downloaden is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 28 oktober: Artikel bijgewerkt na verschijnen van Safari 15.1 voor macOS Big Sur en macOS Catalina.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.