iPhone 8 met 3D sensor

Spoiler alert! 13 dingen die we over de iPhone 8 weten, dankzij Apple’s HomePod-lek

Dankzij het HomePod-lek is er al veel informatie uitgelekt over de iPhone 8. Welke feiten en weetjes zijn bevestigd over de iPhone 8, dankzij de gelekte info? We zetten 13 ontdekkingen voor je op een rij.

iPhone 8 met 3D sensor

Dankzij de firmware van de HomePod zijn er al veel details over de iPhone 8 officieel bevestigd. De bron van al die informatie is Apple zelf. Wat weten we ondertussen dankzij al die gelekte informatie? Een round-up.

Gelekte info door stomme fout
Gizmodo iPhone 4In 2010 vond het beruchte iPhone 4-lek plaats. Een medewerker had een prototype van de iPhone 4 in een bar laten liggen, waardoor het nieuwe design al weken voor de officiële introductie uitlekte. Gizmodo kocht het prototype en publiceerde een uitgebreide fotoserie. De rest is geschiedenis…

Gelekte iPhone 8 details dankzij de HomePod

Dit jaar zal de top van Apple ook weer met afgrijzen hebben gekeken hoe belangrijke details over de komende iPhone op straat belandden. Het lek kwam ook dit jaar weer vanuit Apple zelf, door een stomme fout van een medewerker. Deze keer lag het bewijsmateriaal niet een bar in Californië, maar op een downloadserver van Apple: een medewerker zette de firmware van de aankomende HomePod online, waarna ontwikkelaars er naar hartelust in konden grasduinen. Daardoor weten we al vrij veel over de nieuwe iPhone.

iPhone 8 frame gelekt

#1 Smallere randen

Duidelijker kon Apple niet zijn: uit een afbeelding uit de HomePod-software bleek duidelijk dat de iPhone 8 een scherm krijgt dat bijna de hele voorkant bedekt. De randen zijn smaller. Toch lijkt Apple niet te hebben gekozen voor een ‘curved’ design waarbij het scherm om de randen krult.

iPhone 8 resolutie en schermformaat

#2 Schermresolutie van 2346 x 1125 pixels, mogelijk 5,15-inch

We weten ook dat de nieuwe iPhone een scherm met een resolutie van 2346 x 1125 pixels, krijgt, mogelijk met een diagonaal van 5,15-inch. Het scherm wordt dan dus kleiner dan dat van de iPhone 7 Plus, maar zou volgens vroege berekeningen wel een hogere pixeldichtheid van 521 ppi (Apple-kenner John Gruber bestrijdt dit en meent dat het 462ppi met een diagonaal van 5,8-inch is). Hoe dan ook: de pixeldichtheid van de iPhone 8 gaat waarschijnlijk omhoog. Welke naam zou Apple ervoor verzonnen hebben… Super Retina?

#3 Gesplitste statusbalk

Aan de bovenkant van het scherm is een ‘hapje’ eruit genomen, om plaats te maken voor de camera, sensoren en telefoonspeaker. Bij de Essential-telefoon van Andy Rubin hebben we ook al zo’n ‘hapje’ gezien, maar bij Apple valt ‘ie meer op. De statusbalk wordt daarmee gesplitst in twee delen. Volgens ontwikkelaar Steven Troughton-Smith hoeft dat niet slecht te zijn: hij vond aanwijzingen dat de statusbalk complexer en misschien zelfs interactief wordt, net zoals de Touch Bar op de nieuwste MacBooks.

#4 Geen fysieke thuisknop

De schematische tekening hierboven bevestigt ook dat het scherm doorloopt tot aan de onderste rand. Er zit dus geen brede band meer onder het scherm voor de thuisknop. In plaats daarvan is de thuisknop waarschijnlijk onderin het scherm verwerkt.

iPhone 8 Touch ID

#5 Geen Touch ID in het scherm

Laat je niet op het verkeerde been zetten door bovenstaande afbeelding. Ontwikkelaars vonden namelijk geen enkel bewijs dat Touch ID onder het scherm zit verwerkt. Aanvankelijk waren er hardnekkige geruchten dat Apple aan een vingerafdrukscanner ín het scherm werkte. Het lukte Samsung én Google niet om dit te realiseren; vandaar dat zij hebben gekozen voor een Touch ID-sensor aan de achterkant. Niets wijst erop dat Apple dat ook van plan is.

iPhone 8 concept powerknop

Misschien stopt Apple de Touch ID-sensor in de (opeens veel groter geworden) powerknop aan de zijkant. Hoewel er ook alweer geruchten zijn die dat ontkennen. Helemaal verdwijnen lijkt onlogisch.

#6 Gezichtsherkenning

Twijfelt iemand nog aan gezichtsherkenning op de iPhone 8? Waarschijnlijk niet. Apple gaat speciale 3D-sensoren inbouwen die diepte kunnen meten, zodat gezichtsherkenning betrouwbaarder wordt dan eerder door concurrenten van Apple is geprobeerd. De techniek duikt in de code van de HomePod op als Pearl ID.

iPhone 8 Pearl ID

Gezichtsherkenning werkt ook als het toestel plat op tafel ligt.

Het bewijs voor dit alles te vinden in het BiometricKit framework, waar verwijzingen te vinden zijn naar BKFaceDetect. Het systeem werkt met meerdere gezichten en gebruikt een infrarood-sensor. Je zou er zelfs mee kunnen betalen, zo bijkt uit de verwijzing ‘passbook.payment.contactlessinterface’.

#7 Tap to Wake

Apple lijkt een nieuwe manier te hebben gevonden om de iPhone snel uit slaapstand te ontwaken. Tap to Wake is te activeren door tweemaal snel achtereen op het scherm te tikken. Het lijkt een uitbreiding op de al bestaande functie Raise to Wake. De iPhone wordt daarbij niet ontgrendeld, maar je krijgt wel de meest recente notificaties in beeld.

#8 Geen twee, maar drie nieuwe modellen

Het bewijs dat Apple drie nieuwe iPhones gaat introduceren in 2017 is te vinden in de HomePod-firmware. De codenaam voor de iPhone 8 is D22, dus de iPhone 7s en 7s Plus moeten D20 en D21 zijn. Dit is af te leiden uit codenamen van voorgaande jaren: de iPhone 7 en 7 Plus hadden codenaam D10 en D11 en hun voorgangers kregen de nummering N60 en N61 (iPhone 6) en N70 en N71 (iPhone 6s).
Als er een D22 bestaat, moeten ook de D20 en D21 bestaan.

Draadloze oplaadmodule van iPhone 8.

#9 Draadloos opladen en snelladen

Onderdelen zoals hierboven bewijzen nog niets. Ze kunnen bedoeld zijn voor een heel andere fabrikant, of voor andere producten die Apple aan het ontwikkelen is. Maar een Redditor ontdekte in de code wel verwijzingen naar ‘charge inductive’ en ‘high voltage’.

Dat wijst erop dat Apple waarschijnlijk snelladen en draadloos opladen gaat ondersteunen. Mogelijk wordt het pas later geactiveerd, met de komst van iOS 11.1.

#10 Geen hoorbare notificaties als je naar het scherm kijkt

De allernieuwste ontdekking werd gedaan door Guilherme Rambo. Hij ontdekte dat de iPhone 8 notificatiegeluidjes gaat onderdrukken als je naar het scherm kijkt. Logisch ook, want je ziet de notificaties dan al vanzelf in beeld verschijnen.

#11 Slimmere camera

De camera van de iPhone wordt slimmer en kan scenes herkennen nog voordat je de foto maakt. Zo stelt een berglandschap of een strandkiekje heel andere eisen aan de camera en de software zal er dan ook vooraf rekening mee houden door de instellingen aan te passen. In de code zijn scenes zoals landschappen, documenten, babies, vuurwerk, sneeuw en sport aangetroffen. Ontiwkkelaar Guilherme Rambo vond meerdere verwijzingen naar een SmartCam-modus. Momenteel analyseert de iPhone je foto’s alleen achteraf en plaatst ze dan in het juiste album.

#12 Beide camera’s met 4K

Ook de frontcamera van de nieuwe iPhone krijgt een opknapbeurt. Volgens aanwijzingen uit de HomePod-code zullen beide camera’s aan voor en achterzijde in 4K kunnen filmen in een framerate van 60 beelden per seconde. Waarom? Tja, omdat het kan…

#13 AR volgt je gezicht

Als we in september weer gespannen naar Apple’s keynote kijken, zullen we ongetwijfeld iets te horen krijgen over augmented reality. Er is grote kans dat Apple dit als één van de grootste vernieuwingen in de iPhone 8 gaat bespreken. Er zijn al indrukwekkende toepassingen met ARKit bedacht waar je geen iPhone 8 voor nodig heeft, maar in de code zijn ook wat nieuwe functies gevonden, zoals een ‘ARFaceAnchor‘. Dat wijst er wellicht op dat de camera kan blijven focussen op gezichten en mensen volgt als ze zich door het beeld bewegen.

Nest Cam IQ digitale zoom

Het lijkt wel een beetje op een nieuwe functie in de Nest Cam IQ: die gaat inzoomen op het gezicht van een mogelijke inbreker en blijft daarbij op het gezicht focussen, ook als iemand rondloopt. Bij ARKit-toepassingen voor de iPhone 8 zouden ontwikkelaars bijvoorbeeld hoedjes en snorren op het gezicht van een persoon kunnen plakken, die op hun plek blijven zitten als de persoon beweegt.

De komende dagen zullen er misschien nog wel meer details uitlekken, in aanloop naar de verwachte onthulling in september 2017. Tot die tijd (en daarna) zullen we de ontwikkelingen op de voet blijven volgen!

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 09 augustus: Titel aangepast ? niet 12, maar 13 items.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2017, 15:38
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp iPhone 8
Device iPhone 8
Software iOS 11

Actuele iPhone 8 deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.