iPhone 8 review: toestellen en doosje tegen een muur

Apple past iPhone 7 en iPhone 8 aan vanwege Duits verkoopverbod

Toestellen weer terug in de verkoop
Apple heeft de iPhone 7 en iPhone 8 aangepast, zodat de toestellen alsnog in Duitsland verkocht mogen worden. Eerder was er een verkoopverbod vanwege een conflict met Qualcomm.

Update 14 februari: Apple heeft de iPhone 7 en iPhone 8 inderdaad speciaal voor Duitsland aangepast. In plaats van de Intel-chip, vind je in deze modellen nu de modemchips van Qualcomm. Zoals hieronder uitgelegd waren de chips van Qorvo die inbreuk zouden maken op de patenten van Qualcomm alleen verwerkt in de Intel-modems. Door de Intel-chip te vervangen door de chips van Qualcomm, mogen de modellen weer in Duitsland verkocht worden.

De aangepaste modellen hebben geen invloed op de iPhone 7 en iPhone 8 die in Nederland verkocht worden. Ga je dus een iPhone 8 kopen, dan krijg je gewoon nog hetzelfde model als voorheen.

Oorspronkelijke artikel:

Meerdere bronnen in de retailindustrie zouden hebben gezegd dat Apple bezig is om aangepaste versies van de iPhone 7 en iPhone 8 te maken. Deze zouden binnen vier weken op de markt moeten komen. Ze bevatten andere software en aangepaste hardware, waarmee Apple onder het opgelegde verkoopverbod uit wil komen. Zo zit er een andere envelope tracking-chip in.

Envelope tracking

De chips die Apple in de huidige iPhone 7 en 8 gebruikt zijn gemaakt door toeleverancier Qorvo en maken gebruik van een techniek met de naam envelope tracking. Op de website van Qorvo wordt het uitgelegd in een video. Het gaat erom dat de grote hoeveelheden data die van en naar toestellen worden verzonden een zware wissel trekken. Hogere datasnelheden vereisen meer energie, waardoor het toestel heet wordt en de batterij sneller slijt. Envelope tracking zorgt ervoor dat er efficiënter gebruik wordt gemaakt van de energie, met als gevolg minder slijtage en een verbeterde ontvangst.

Qorvo envelope tracking

De chips die Qorvo produceert maken volgens de Duitse rechter inbreuk op patenten van Qualcomm. Vorig jaar sprak de arrondissementsrechtbank van München een verkoopverbond uit in deze patentzaak, die door Qualcomm was aangespannen. Door de aanpassingen kan Apple de genoemde modellen weer via de online Apple Store en in de winkels aanbieden. Sinds een paar dagen heeft Qualcomm stappen ondernomen om ook de verkoop via de vrije handel te verbieden.

iPhone 8 Plus review: Hello-scherm

Het verkoopverbod heeft betrekking op de iPhone X, iPhone 8, iPhone 7 en de bijbehorende Plus-modellen. De X is minder getroffen, omdat dit toestel door Apple toch al uit het assortiment is gehaald.

Wat betekent het voor jou?
Ben je van plan om een iPhone 7 of iPhone 8 te kopen, heeft het dan zin om op de nieuwe exemplaren te wachten? Enerzijds wel: je krijgt een toestel met iets nieuwere componenten. Van de andere kant: bij de huidige exemplaren kon Apple de meest optimale hardware-oplossing gebruiken en nu moet er om een verkoopverbod heengewerkt worden om toch aan de eisen te kunnen voldoen. Dat kan een oplossing opleveren die minder optimaal is.

Apple heeft Duitse distributeurs laten weten dat over ongeveer vier weken de nieuwe varianten van de iPhone 7 en 8 verkrijgbaar zullen zijn. Ze hebben daarbij ook een lijst met modelnummers gekregen. Zo geldt modelnummer MN482ZD/A voor de zwarte 128GB iPhone 7 Plus en modelnummer MQ6K2ZD/A voor de spacegrijze 64GB iPhone 8.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 14 februari: Apple heeft de iPhone 7 en iPhone 8 voor Duitsland aangepast, waardoor de toestellen weer verkocht mogen worden. Het artikel is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.