Concept iPhone 15 Pro

Vooruitblik iPhones in 2023: dit zijn de belangrijkste verwachtingen

Wat zijn de verwachtingen van de iPhone in 2023? In deze vooruitblik voor de iPhone in 2023 lees je welke modellen er komen en wat je kan verwachten qua functies, design en meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple brengt nu al meerdere jaren achter elkaar vier iPhone-modellen in het najaar uit. Hoe zit dat in 2023? Het lijkt er sterk op dat Apple voor dit jaar weer dezelfde tactiek gaat gebruiken, maar dan uiteraard wel weer met de nodige verbeteringen qua functies, design en meer. Maar wat zijn die verbeteringen? Als je van plan bent om dit jaar een nieuwe iPhone te kopen, ben je met deze vooruitblik op de iPhones van 2023 op de hoogte van alles wat we op dit moment weten.

Vooruitblik op 2023
In deze artikelserie blikken we elke week vooruit naar Apple’s nieuwe producten voor het komende jaar. We vatten wekelijks samen wat je kan verwachten wat betreft de verschillende productcategorieën. Van de nieuwste geruchten tot voorspellingen op basis van de vorige versies: met deze vooruitblik weet je wat je te wachten staat. Deze week draait alles om de iPhones.

#1 Welke modellen van de iPhones gaat Apple in 2023 uitbrengen?

Zoals gezegd gaat het dit jaar vermoedelijk weer om vier modellen. Vooralsnog lijkt het erop dat Apple deze modellen gaat uitbrengen:

De iPhone 15 Ultra is mogelijk de nieuwe naam voor het grootste Pro-model, dat ook bekend staat als de Pro Max. Maar volgens de meest recente geruchten kiest Apple dit jaar nog gewoon voor Pro en Pro Max en komt er pas in 2024 een Ultra-model bij (dus niet als vervanging van het Pro Max-model). Hoe dan ook: in 2023 verwachten we gewoon vier iPhones, als directe opvolgers van de huidige vier modellen: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

Bekijk ook

iPhone 15 nu verkrijgbaar: dit is er nieuw

Apple heeft de iPhone 15 aangekondigd als nieuwe iPhone van 2023. De iPhone 15 heeft een verbeterd scherm, usb-c en een vernieuwde camera met 2x zoom.
Bekijk ook

iPhone 15 Plus: het vernieuwde grote standaardmodel

De iPhone 15 Plus is het nieuwe grote standaardmodel. Dit is het tweede jaar op rij dat Apple met een grotere versie komt van de standaard iPhone. Wat is er vernieuwd en welke functies kun je verwachten als je gaat upgraden?
Bekijk ook

iPhone 15 Pro: het nieuwe topmodel met titanium en actieknop

De iPhone 15 Pro is het topmodel van dit moment. Wat is er vernieuwd ten opzichte van zijn voorganger? Welke functies zijn toegevoegd waar je naar kunt uitkijken als je wilt upgraden? Alles wat je moet weten over de specs, prijzen en opties voor de iPhone 15 Pro lees je hier!
Bekijk ook

iPhone 15 Pro Max nu verkrijgbaar: het topmodel met 5x optische zoom

De iPhone 15 Pro Max is een feit. De grootste smartphone van Apple heeft nog steeds een 6,7-inch scherm, maar ook een aantal verbeteringen ten opzichte van de iPhone 14 Pro Max, zoals een titanium behuizing, een actieknop en een 5x zoomlens. Alles wat je moet weten over de iPhone 15 Pro Max lees je hier!

#2 Welke schermformaten verschijnen voor de iPhones in 2023?

Zonder scherm geen iPhone. De afgelopen jaren heeft Apple nog al eens gewisseld van schermformaten, maar dit jaar lijkt alles te blijven bij hoe het momenteel is. Dit zijn de formaten die je kan verwachten:

Dit jaar komt er geen nieuwe iPhone SE en ook het miniformaat keert dit jaar niet terug, ondanks dat de verkoopcijfers van het Plus-model momenteel wat tegenvallen. Apple gaat dus opnieuw een poging doen met een grotere Plus iPhone, zonder het hogere prijskaartje van de Pro Max.

Qua specs van de schermen verwachten we geen veranderingen. Alle modellen krijgen een OLED-scherm, waarbij de Pro-modellen de beste specificaties krijgen met de hoogste helderheid (1000 nits, 1600 nits bij HDR). Ook alleen op de Pro-modellen: het 120Hz ProMotion-display, waardoor animaties vloeiender zijn.

Wat wel een verandering is, is het Dynamic Island. Momenteel vind je deze nog alleen op de Pro-modellen, maar in 2023 komt deze notch 2.0 mogelijk naar alle iPhone 15-modellen. Dat levert dus extra functies op op de standaarduitvoeringen.

Bekijk ook

Dynamic Island op de iPhone: zo werkt het

Met Dynamic Island heeft Apple een geniale oplossing gevonden om de notch te verbergen op de iPhone-modellen. Lees hier hoe het precies werkt.

#3 Hoe ziet het design eruit van de 2023 iPhones

Voor bepaalde modellen verwachten we een nagenoeg ongewijzigd design, maar er zijn ook modellen waar Apple wel wat wijzigingen door gaat voeren aan het ontwerp. Dit is wat we verwachten:

iPhone 15 (Plus)

Voor de iPhone 15 en iPhone 15 Plus verwachten we een nagenoeg ongewijzigd ontwerp. Dat betekent dus een aluminium behuizing met glimmend glazen achterkant, waarbij de camerabult een gemiddelde grootte heeft met twee lenzen. Je vindt er hoogstwaarschijnlijk ook de gebruikelijke knoppen en schakelaar aan de zijkant. Apple zal nog wel wat variëren qua kleuren, maar ook hier verwachten we weinig spannende veranderingen. De iPhone 15 lijkt waarschijnlijk heel erg op de iPhone 14 en daarmee dus ook op de iPhone 13.

Concept iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro (Max)

Voor deze twee modellen verwachten we de grootste veranderingen. Zo wordt er al een tijdje gesproken over een behuizing van titanium. Dit zagen we afgelopen jaar al bij de Apple Watch Ultra, maar zou dit jaar zomaar eens naar de duurste iPhones kunnen komen. Titanium is dan de vervanging van roestvrij staal. Qua uiterlijk geeft dat een andere look. Titanium is mat, terwijl de roestvrij stalen rand van de huidige modellen glimmend is. Ook qua gevoel ligt dat net wat anders in de hand, mede door het lichtere gewicht. Titanium is lichter dan roestvrij staal, dus dat zou betekenen dat de iPhones zelf ook wat lichter worden.

Verder wordt er gesproken over een nieuw soort rand aan de achterkant. In plaats van de rechte platte achterkant, zou de rand wat ronder aflopen van de zijkant naar de achterkant toe. De voorkant van het scherm is wel plat, maar door de nieuwe achterkant ligt het toestel mogelijk wel net even wat anders in de hand (als je geen hoesje gebruikt). En over de achterkant gesproken: die zal hoogstwaarschijnlijk weer van matglas worden, zodat draadloos opladen mogelijk blijft. Qua kleuren zal Apple het weer bij wat donkerders houden, zoals het spacezwart van de iPhone 14 Pro. Een kleur die opvalt verwachten we ook nog wel te zien (als opvolger van donkerpaars), al weten we nog niet welke kleur dat gaat worden.

#4 Betere camera’s, vooral bij de Pro’s

Er is één ding dat we zeker weten en dat is dat de iPhones weer verbeterde camera’s krijgen. Bij elk model is er altijd wel een update te vinden, al zijn ze niet altijd even groot. Dit is wat we in het kort verwachten:

iPhone 15 Pro concept

iPhone 15 (Plus)

Voor de standaardmodellen verwachten we wederom twee lenzen: een groothoeklens en ultragroothoeklens. Dat betekent dat de telelens nog steeds exclusief voor de Pro-modellen blijft. Er gaan geruchten dat de groothoeklens van de gewone modellen een upgrade krijgen naar de 48-megapixelcamera die we nu al in de Pro-modellen zien. Verder spreekt een bron over verbeterde sensoren die meer licht doorlaten, al is niet duidelijk of dit ook naar de gewone modellen komt.

iPhone 15 Pro (Max)

Naast de verbetering van de eerder genoemde nieuwe sensor voor betere foto’s bij grote lichtverschillen, verwachten we hier ook andere verbeteringen voor de cameralenzen. Eén van de belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe periscopische cameralens. Daarmee kun je veel verder optisch inzoomen, met behoudt van de hoge beeldkwaliteit. Maar deze functie blijft mogelijk exclusief voor de iPhone 15 Pro Max, omdat alleen in dit model ruimte genoeg is om dit grote onderdeel in kwijt te kunnen.

Zie ook ons artikel over de iPhone 15-camera.

Bekijk ook

iPhone 15 (Pro) camera: dit zijn de verbeteringen

Wat zijn de verbeteringen voor de camera van de iPhone 15 (Pro)? Na alle geruchten over periscooplenzen en 48 megapixels is het tijd om de balans op te maken met de officiële aankondigingen. Dit zijn de verbeteringen die je in de iPhone 15 Pro Max en alle andere modellen vindt!

#5 Prestaties: de Pro’s houden hun streepje voor

Afgelopen jaar maakte Apple voor het eerst qua prestaties onderscheid tussen de standaardmodellen en de Pro-uitvoeringen. De iPhone 14 (Plus) kreeg de A15-chip met extra GPU-core van de iPhone 13 Pro, terwijl de iPhone 14 Pro (Max) de snellere A16-chip kregen. Hoe is dat dit jaar?

Waarschijnlijk krijgen de twee standaardmodellen een upgrade van de A15-chip met 5-core GPU naar de A16-chip die je nu in de iPhone 14 Pro vindt. Dat betekent iets betere prestaties, maar een grote sprong zal het niet zijn. Dat geldt eigenlijk voor alle chips: de iPhones zijn allemaal zo snel, dat je in het dagelijks gebruik weinig verschil onderling zult merken. De iPhone 15 Pro (Max) zou dan de nieuwe A17-chip krijgen. Het voordeel daarbij is dat die chip volgens bronnen vooral de focus zou leggen op een langere accuduur. Dat betekent ook dat we mogelijk alleen bij de duurste modellen een aanzienlijke verbetering in de batterijduur gaan zien.

Een verbetering die we qua prestaties bij alle modellen verwachten, is de stap naar Wifi 6E. Dat is een snellere en meer betrouwbare standaard voor wifi, mits je daar een geschikte router voor hebt. De nieuwste Macs en iPad Pro hebben al Wifi 6E en volgens diverse bronnen gaan we dit ook zien bij de nieuwste iPhones.

Bekijk ook

Dit moet je weten over wifi 6E: geschikte Apple-devices en routers

Steeds meer Apple-producten hebben ondersteuning voor wifi 6E. Je kunt dan ook al veel routers met WiFi 6E kopen. We leggen je uit wat dit nu precies betekent, welke Apple-producten er geschikt voor zijn en of het nu nodig is om je router te vernieuwen of dat je nog beter kunt wachten.

#6 Overige functies iPhones van 2023

Dit zijn de verdere functies en verbeteringen die we in de iPhones van 2023 verwachten:

iPhone 15 (Plus)

  • Face ID in Dynamic Island
  • OLED-display met standaard refresh rate (60Hz)
  • Dubbele camera met ultragroothoeklens en groothoeklens (mogelijk 48-megapixel)
  • Wifi 6E (nieuw)
  • Bluetooth 5.3 (nieuw)
  • Usb-c-poort voor opladen en data-overdracht (nieuw)
  • Draadloos opladen met Qi, inclusief MagSafe
  • Simkaart: nanosim, sommige landen zonder simkaart
  • Alle functies van de iPhone 14 (Plus)

iPhone 15 Pro (Max)

  • Face ID in Dynamic Island
  • OLED-display met ProMotion refresh rate (120Hz)
  • Always-on
  • Drievoudige camera met ultragroothoeklens, groothoeklens (48-megapixel) en telelens (met verbeterde sensoren)
  • Periscopische cameralens (nieuw, alleen iPhone 15 Pro Max)
  • Haptische knoppen (nieuw, geen fysieke knoppen meer)
  • Behuizing van titanium, afgeronde zijkanten en hoeken bij achterkant (nieuw)
  • Usb-c-poort voor opladen en data-overdracht, in hogere snelheid (nieuw)
  • Wifi 6E (nieuw)
  • Bluetooth 5.3 (nieuw)
  • Draadloos opladen met Qi, inclusief MagSafe
  • Simkaart: nanosim, sommige landen zonder simkaart
  • Alle functies van de iPhone 14 Pro (Max)

#7 Release van iPhones van 2022: in voor- en najaar

De release van de 2023-modellen verwachten we allemaal in het najaar. Het is goed mogelijk dat Apple een enkel toestel iets later uitbrengt. Als dit inderdaad het geval is, denken we dat dit zal gelden voor de iPhone 15 Pro Max. Dit is wanneer we de toestellen verwachten:

Pas ergens in september 2023 wordt het iPhone 15-event verwacht, mogelijk op 12 september. Zo’n anderhalve week later liggen de nieuwe toestellen waarschijnlijk in de schappen.

iPhone 15 Pro concept

#8 Prijs van de iPhones in 2023

Hoeveel moet je gaan betalen voor de nieuwe modellen? Afgelopen jaar wist Apple de prijzen in Europa flink te verhogen, veroorzaakt door de inflatie. We denken dat de toestellen dit jaar ongeveer even duur zullen zijn:

Lees ook onze eerdere editie in deze artikelserie met vooruitblikken in 2023:

Bekijk ook

Apple-producten in 2023: dit heeft Apple allemaal uitgebracht

Welke producten heeft Apple in 2023 allemaal uitgebracht? In dit overzicht lees je precies wat er van Apple allemaal verschenen is dit jaar, lees je de belangrijkste details en welke producten doorgeschoven zijn naar volgend jaar.

Actuele iPhone 15 deals

iPhone 15

De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriënteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

iPhone 15

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.