iPad 2019

Dit zijn de zes belangrijkste verwachtingen voor de iPad 2019

Apple komt dit najaar naar verwachting met de iPad 2019. Maar welke verbeteringen kun je verwachten van de iPad 2019? We zetten de belangrijkste op een rijtje.

iPad 2019 verwachtingen

Met alle nieuwe registraties van iPads voor 2019, lijkt het erop dat Apple nog flink wat nieuwe modellen in de pijplijn heeft. Eén van die modellen is een nieuwe instap-iPad. Dit is de iPad voor iedereen, het model zonder de belangrijkste functies en eigenschappen van de iPad Pro en iPad Air 2019. Ben je dus nog op zoek naar een nieuwe iPad voor op de bank of voor op school? Dan is de aankomende iPad 2019 misschien wel wat voor jou. Maar wat zijn de verwachtingen van de iPad 2019? We zetten de belangrijkste op een rij.


#1 Groter scherm
De belangrijkste vernieuwing die we verwachten is de introductie van een nieuw scherm. Apple zou van plan zijn om een 10,2-inch scherm toe te voegen. De huidige modellen van deze serie hebben een scherm met een diagonaal van 9,7-inch. 10,2-inch is dus niet aanzienlijk groter, maar het zorgt er wel voor dat de randen dunner zijn. Dit zou vergelijkbaar zijn met de 10,5-inch iPad Pro 2017 en iPad Air 2019. Waarschijnlijk blijft de behuizing zelf qua formaat wel ongeveer gelijk, maar het grotere scherm zorgt wel voor net iets meer ruimte.

Deze extra schermruimte komt mogelijk ook goed van pas bij het gebruik van alle nieuwe multitaskingfuncties van iPadOS 13. Zo kun je straks op de iPad meerdere vensters gebruiken en meer doen met Split View en Slide Over.

We hopen dat Apple de resolutie ook iets hoger maakt in plaats van dat alles op het scherm iets meer opgeblazen wordt. Technieken als ProMotion of een Liquid Retina-display verwachten we niet, omdat dat de prijs teveel opschroeft.

#2 Hetzelfde design
In 2017 startte Apple met het jaarlijks updaten van de iPad. De iPad 2017 was gebaseerd op de iPad Air-serie. Eigenlijk is het design dan ook al sinds de introductie van de allereerste iPad Air in 2013 gelijk gebleven. Dat neemt echter niet weg dat het design daarom op de schop moet. Voor de nieuwste iPad Air gebruikte Apple ook hetzelfde ontwerp, dus waarschijnlijk is dat bij dit nieuwe instapmodel niet anders. Apple hergebruikt vermoedelijk de behuizing van de huidige iPad 2018. Het voordeel daarvan is dat de prijs laag blijft.

iPad 2018 gebruiken.

#3 Apple Pencil (maar geen Smart Keyboard)
Dat de Apple Pencil ondersteund gaat worden, mag geen verrassing zijn. Al sinds vorig jaar werkt ook deze iPad met Apple’s schrijfpen, onder andere vanwege de focus op het onderwijs en creativiteit. Waarschijnlijk is dit met de opvolger niet anders. We denken niet dat Apple de overstap maakt naar de Apple Pencil 2, omdat er dan ook het één en ander veranderd moet worden aan de behuizing van de iPad in verband met het opladen van de Apple Pencil. Dat betekent dus dat de Apple Pencil 2 mogelijk exclusief blijft voor de iPad Pro.

iPad 2018 met multitasking.

Eerder dit jaar gingen er geruchten over ondersteuning van het Smart Keyboard. Apple heeft dit handige toetsenbord toegevoegd aan de iPad Air 2019. Om het verschil tussen de nieuwste Air en deze iPad 2019 aan te duiden, denken we daarom niet dat Apple de Smart Connector en het Smart Keyboard naar de instap-iPad brengt. Wil je wel graag typen met Apple’s toetsenbordhoes, dan moet je dus uitwijken naar de duurdere Air of de iPad Pro.

#4 Thuisknop en Touch ID
Vind je al dat vegen maar niks en geef je liever de voorkeur aan Touch ID tegenover Face ID? Dan lijkt dit model meer voor jou geschikt. Apple houdt voor deze iPad waarschijnlijk nog gewoon vast aan de thuisknop en dus ook de Touch ID-sensor. Hierdoor kan Apple de prijs lager houden en blijft er een duidelijk onderscheid tussen de iPad Pro 2018 en de iPad 2019. Gebruik je toch liever de veegbewegingen? Sinds iOS 12 ondersteunt elke iPad gebaren voor multitasking en het afsluiten van apps. Dus ook op deze aankomende iPad kun je gewoon omhoog vegen om een app af te sluiten.

#5 Verbeterde specs
Zoals Apple bij nagenoeg elke hardware-update doet, krijgt de iPad 2019 waarschijnlijk een betere processor. Momenteel zit er nog een A10 Fusion-chip in. Hoewel deze nog prima mee kan, stamt deze alweer uit 2016. Inmiddels is Apple al veel stappen verder en zitten we alweer bij de A12-serie. Waarschijnlijk vind je deze nog niet in de iPad 2019, want Apple kiest eerder voor de A11 Bionic. Kenmerkend van deze chip is de geavanceerdere machine learning en kunstmatige intelligentie, dat vooral bij fotografie en AR van pas komt. Vooral laatstgenoemde kan op een iPad goed uit de verf komen.

iPad 2018 met Pencil

Overigens denken we niet dat Apple dit jaar de overstap maakt van Lightning naar USB-C, omdat de doelgroep van de iPad 2019 daar nu nog minder baat bij heeft. Qua specs krijgt vermoedelijk alleen de nieuwe chip extra aandacht. Dit jaar hebben we al eerder updates van bestaande modellen gezien, waarbij alleen de specificaties iets opgeschroefd zijn. Goede voorbeelden zijn de iPod touch 2019 en de recente MacBook-updates. 2019 lijkt dan ook het jaar te zijn waarin Apple diverse modellen een zogenaamde spec-bump geeft en dat zou bij deze iPad dus ook het geval zijn.

#6 Dezelfde lagere prijs
Apple kondigt deze nieuwe iPad waarschijnlijk aan tijdens een event in oktober van dit jaar, met een release ergens in de weken erna. Kenmerkend van deze serie is dat de prijs een stuk lager ligt dan van de iPad Pro-modellen. We verwachten dat dat dit jaar niet anders zal zijn. Momenteel ligt de iPad 2018 in de winkels vanaf ongeveer €359. Verwacht dus ook dat het model van dit jaar daar niet ver vanaf zit. Wat betreft opties voor opslag en kleuren: Apple gebruikt hoogstwaarschijnlijk dezelfde drie kleuren (spacegrijs, zilver en goud) en dezelfde opslagcapaciteiten van 32GB en 128GB. Wil je bijvoorbeeld 64GB opslag, dan zou je moeten kijken naar de iPad Air 2019.

Naast dit model komt Apple naar verwachting ook nog met de iPad Pro 2019. In ons artikel over de iPad Pro 2019 lees je meer over dit aankomende model. Bekijk ook ons overzicht van Apple-producten in 2019, om te zien wat ons nog meer staat te wachten de rest van het jaar.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 29 juli: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd naar aanleiding van nieuwe geruchten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad 2019

De 10,2-inch iPad 2019 is de goedkope iPad voor iedereen. Zoek je een goedkope en betrouwbare iPad, dan heeft deze betaalbare tablet alles te bieden. Wel is deze tablet inmiddels opgevolgd door nieuwere modellen zoals de iPad 2021. Maar zoek je een goedkope iPad, dan kan dit nog steeds een prima keuze zijn.

iPad 2019
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.