2017 iPad en iPad Air bij elkaar.

Teardown van nieuwe iPad verklaart lagere prijs, trekt helderder scherm in twijfel

De nieuwe iPad lijkt niet alleen qua uiterlijk op de iPad Air, maar ook de binnenkant is op veel punten identiek. Uit een teardown blijkt dat de nieuwe iPad weinig verschilt van het 2013 model. Daardoor wordt ook de claim over een helderder scherm in twijfel getrokken.

Vorige week werd de nieuwste iPad aangekondigd. Het gaat om een goedkoper model ter vervanging van de iPad Air 2. Qua afmetingen lijkt de iPad echter meer op de originele iPad Air en uit de teardown blijkt dat ook de binnenkant verdacht veel lijkt op de iPad Air uit 2013. Dankzij de teardown is de lagere prijs van de nieuwste iPad goed te verklaren. Er is echter ook twijfel over Apple’s bewering dat het scherm helderder is dan voorheen.


2017 iPad en iPad Air bij elkaar.

iPad 2017 vergeleken met iPad Air

De mensen van iFixit hebben hun gereedschap er weer bijgepakt en doken in het binnenste van de nieuwste iPad. Uit de eerste röntgenfoto bleek al dat de binnenkant wel heel veel weg heeft van de oude iPad Air uit 2013. Toch zijn er aan de buitenkant wat verschillen te zien. De zijschakelaar die de oude iPad Air nog had om het geluid uit te zetten of de schermrotatie te locken is in de nieuwe iPad verdwenen, net als bij de iPad Air 2 het geval was. Ook zijn de microfoongaten kleiner en is er nog maar één rij aan speakergaten. Een ander verschil van de nieuwe iPad ten opzichte van de iPad Air is de aanwezigheid van de Touch ID-sensor.

Na het openmaken van de nieuwste iPad valt het de mensen van iFixit al direct op: de 2017 iPad lijkt verdacht veel op de iPad Air. In onderstaande afbeeldingen zie je de twee modellen naast elkaar (iPad Air links, 2017 iPad rechts). De batterij is bijvoorbeeld identiek. In beide modellen zit een 32,9 Wh batterij, terwijl de iPad Air 2 en 9,7-inch iPad Pro respectievelijk een 27,6 Wh en 27,9 Wh batterij hebben. Alle onderdelen zitten verder op dezelfde plek, los van de komst van Touch ID. Het scherm en bepaalde onderdelen daarvan zijn ook nog eens identiek aan die van de eerste iPad Air. Het feit dat de nieuwe iPad nagenoeg hetzelfde innerlijke design heeft, verklaart ook de lagere prijs. Het was voor Apple niet nodig om opnieuw onderzoek te doen naar het beste design, wat kostenbesparend werkt.

Teardown iPad 2017 en iPad Air.

Zoals gezegd is het scherm nagenoeg identiek aan die van de eerste iPad Air. iFixit vraagt zich daarom hardop af waar Apple’s claim vandaan komt dat het scherm helderder is. In Apple’s persbericht is te lezen dat ‘het nieuwe device een helderder 9,7-inch Retina-display heeft’. Een vergelijking met een ander apparaat wordt niet gemaakt, waardoor het de vraag blijft ten opzichte van welk model het scherm dan helderder is. iFixit vermoedt dat Apple het nieuwe model vergelijkt met de iPad Air 2. Doordat het scherm van de nieuwe iPad niet gelamineerd is en geen antireflectiecoating heeft, is het mogelijk dat deze daardoor wat helderder is.

Teardown iPad 2017.

Uiteindelijk krijgt de nieuwe iPad van iFixit een reparatiescore van 2 op een schaal van 10. Dit komt vooral omdat het LCD-scherm eenvoudig te verwijderen is en omdat de batterij niet vast zit aan het moederbord.

De nieuwe iPad, met de verbeterde A9- en M9-chips uit de iPhone 6s, wordt momenteel uitgeleverd aan vroege kopers. Het model is beschikbaar vanaf €409 voor de 32GB Wi-Fi-versie en is daardoor iets goedkoper dan de iPad Air 2. Twijfel je nog tussen deze nieuwe iPad en andere iPad-modellen, dan kan onze iPad keuzehulp een oplossing zijn. Hierin leggen we de nieuwe iPad, iPad Air 2 en iPad Pro naast elkaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.