Interactieve widgets in iOS 17

Last van bugs en problemen in iOS 17? Deze oplossingen helpen (meestal)

Heb je na het installeren van iOS 17 last van problemen of bugs met de update? We hebben hier de meestvoorkomende iOS 17 bugs voor je op een rij gezet.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 17 bugs en problemen

Een nieuwe grote update zoals iOS 17 is altijd even wennen. Soms staan functies op een andere plek of werkt iets net even anders. Maar het kan ook gebeuren dat je nog tegen een bug in iOS 17 aan loopt, of een ander probleem ervaart wat niet de bedoeling lijkt. Zeker als je iOS 17 meteen gaat installeren, kun je nog tegen meerdere foutjes aan lopen. Gelukkig is er voor veel een oplossing beschikbaar, al geldt dat niet altijd.

Heb je zelf nog een bug in iOS 17 ontdekt, laat het dan weten in de reacties.

“Updaten iOS 17 lukt niet”

Als je probeert om te updaten naar iOS 17, kan het gebeuren dat je foutmeldingen krijgt. Er kan bijvoorbeeld geen verbinding gemaakt worden met de server of het duurt heel lang voordat jij de update ziet. Of er verschijnt een melding in beeld dat iOS 16.6.1 de meest recente update is en je up-to-date bent. Het kan ook zijn dat je alleen iOS 16.7 voorbij ziet komen. Al deze problemen hebben vaak te maken met de eerste opstartproblemen.

Mogelijke oplossing

In dit soort gevallen kun je beter eerst je iPhone herstarten, want daarmee worden dit soort problemen vaak wel opgelost. Een andere tip die je kan gebruiken is om te kijken of het ontvangen van beta’s van iOS 16 nog ingeschakeld is. Je controleert dit via Instellingen > Algemeen > Software-update > Bèta-updates. Zet daar het ontvangen van beta’s uit. En onthoud: mocht je al de iOS 17 beta’s getest hebben, dan krijg je geen update te zien als je al de Release Candidate van iOS 17 hebt. Heb jij buildnummer 21A329, dan heb je in feite al de definitieve versie en krijg je dus sowieso geen update te zien. Een laatste redmiddel voor dit probleem is de update installeren via je Mac of pc. In onze tip lees je op welke manieren je je iPhone kan updaten.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

“Mijn batterij loopt sneller leeg”

Ieder jaar horen we weer van veel lezers dat de batterij aanzienlijk sneller leeg gaat na de iOS-update. Vaak is dat een normaal proces: je iPhone is na het installeren van zo’n grote update in de achtergrond nog allerlei taken aan het uitvoeren. We adviseren daarom ook altijd om de iPhone na het installeren van iOS 17 een nacht goed z’n werk te laten doen en je iPhone te laten rusten. Kijk het daarna nog een paar dagen aan, want meestal keert de vorige batterijduur dan weer terug.

Mogelijke oplossing

Is je batterij ook na een paar dagen nog niet wat het moet zijn? Lees dan ons artikel met tips voor wat je kan doen als je iPhone-batterij sneller leeg is na een iOS-update. Daarin geven we enkele tips die je weer op weg helpen.

Bekijk ook

Sinds iOS 17.x is je iPhone-batterij sneller leeg? Dit kun je eraan doen!

Bij elke nieuwe update van iOS 17 kan de batterij van je iPhone of iPad sneller leeglopen. In dit artikel lees je tips om te achterhalen waarom de update je batterij leegtrekt en hoe je het oplost. Vooral bij grote updates zoals iOS 17 en de daaropvolgende versies iOS 17.x klagen veel mensen over een batterij die sneller leeg gaat. Dit kan er aan de hand zijn.

“Mijn favoriete Apple-wallpaper is verdwenen”

Bij elke grote nieuwe iOS-release zoals iOS 17, voegt Apple nieuwe standaard wallpapers toe. Maar er worden er vaak ook een aantal verwijderd. Zo is de standaard iOS 16-achtergrond verdwenen. Ook de bewegende wallpaper met de gekleurde lichtbollen is niet meer beschikbaar in iOS 17. Onder het kopje Verzamelingen vind je nu alleen nog de wallpaper van iOS 17, die met de twee clownvissen en die met de regenboog, eventueel aangevuld met een toestelspecifieke wallpaper.

Mogelijke oplossing

Er zijn meerdere oplossingen voor dit probleem. Allereerst blijven wallpapers die je al eens eerder voor een toegangsscherm gebruikt en opgeslagen hebt, beschikbaar. Wissel in dat geval gewoon tussen toegangsscherm door een lege plek op je toegangsscherm ingedrukt te houden en naar links of rechts te vegen. Daarnaast kun je altijd nog op het internet zoeken of iemand een bepaalde wallpaper nog als afbeelding beschikbaar heeft. Je kunt hem dan handmatig als achtergrond instellen.

“Nieuwe Stand-by-stand werkt niet”

In iOS 17 zit een nieuwe Stand-by-stand, waarmee je je iPhone tijdens het opladen tot een soort smart display omtovert. Maar het kan gebeuren dat de Stand-by-modus niet geactiveerd wordt. Gelukkig zijn hier eenvoudige oplossingen voor.

Mogelijke oplossingen

Zorg er eerst voor dat de iPhone opgeladen wordt. Dat mag via een kabel zijn, maar ook draadloos (met of zonder MagSafe). Daarna plaats je je iPhone horizontaal, dus met de lange zijkant naar beneden. Het maakt niet uit of je het links- of rechtsom doet. Wordt de Stand-by-modus niet actief? Ontgrendel dan je iPhone, ga naar het beginscherm en hou hem horizontaal vast. Daarna vergrendel je hem met de zijknop, terwijl je de iPhone horizontaal houdt en aan een stroombron houdt. Activeer daarna het scherm en wacht even totdat de Stand-by-modus actief wordt.

Bekijk ook

Nieuw in iOS 17: Standby maakt van je iPhone een digitale klok met widgets

Standby is een nieuwe functie in iOS 17. Het zorgt ervoor dat je iPhone tijdens het opladen klaar staat om je van nuttige informatie te voorzien. Denk aan de tijd, maar ook het weer, je agenda-afspraken of je muziek. Lees in deze tip wat de mogelijkheden zijn en hoe je het instelt.

“Waar is de Dagboek-app?”

In iOS 17 voegt Apple een nieuwe Dagboek-app toe. Daarmee kan je bijhouden wat je zoal gedaan hebt gedurende de dag. De app maakt daarbij gebruik van data uit andere Apple-apps, zoals de locaties waar je foto’s gemaakt hebt. Maar kan je de Dagboek-app op de iPhone niet vinden? Dat ligt niet aan jou!

Oplossing: nog niet beschikbaar

De Dagboek-app in iOS 17 is namelijk nog niet beschikbaar. Apple voegt dit toe in een aanvullende update, later dit jaar. Waarschijnlijk gaat het om iOS 17.2, die in december 2023 verwacht wordt. Nog even geduld dus. Er zijn overigens nog meer iOS 17 functies die later komen.

Bekijk ook

Deze uitgestelde iOS 17-functies komen in 2024

We hebben inmiddels bijna alle uitgestelde functies van iOS 17 op onze iPhone en iPad, maar er zijn nog twee uitzonderingen. Dit zijn de twee functies die pas op een later moment beschikbaar komen, in de loop van 2024.

“De ABN AMRO-app werkt niet, ik kan niet inloggen”

Het kan zijn dat je bij de bakieren-app van ABN AMRO niet kunt inloggen. Je kan daardoor ook geen saldo zien of overschrijvingen maken. Niet alle gebruikers hebben hier last van en gelukkig is hier wel een oplossing voor.

Oplossing: app verwijderen en opnieuw activeren

ABN AMRO adviseert gebruikers die last hebben van dit probleem om de app te verwijderen en deze opnieuw te installeren. Daarna is het wel noodzakelijk om de app opnieuw te activeren. Het activeren van de app kan met je ID-bewijs, betaalpas of e.dentifier.

“Netwerkbereik en wifi niet zichtbaar op beginscherm”

Het kan voorkomen dat je na het updaten van de iPhone naar iOS 17 op het beginscherm geen bereik meer voor het mobiele netwerk ziet. Ook zie je mogelijk geen wifi-streepjes meer, ondanks dat je gewoon met wifi verbonden bent. In de statusbalk zie je dus alleen nog een batterij-icoontje. Wij hebben van meerdere gebruikers melding gekregen van dit probleem.

Oplossing: herstart de iPhone

Heb jij last van dit probleem, dan is er gelukkig een eenvoudige oplossing: je iPhone herstarten. Na de herstart verschijnen de icoontjes weer terug zoals je gewend bent. Het gaat hier dus om een bug in iOS 17 en geen bewuste wijziging.

“Automatische boodschappenlijstje in Herinneringen werkt niet”

Misschien heb je er ergens op het internet wel over gelezen: de Herinneringen-app deelt je boodschappen automatisch in op categorie als je de app gebruikt als boodschappenlijstje! Super handig natuurlijk, want zo staan alle soortgelijke producten overzichtelijk bij elkaar. Maar wat die sites jou niet vertellen, is dat dat alleen in het Engels werkt. Het is dus niet mogelijk om deze functie op een iPhone te gebruiken die in het Nederlands ingesteld is.

Oplossing: maak handmatig secties aan

Het voordeel van de automatische boodschappenfunctie in iOS 17 in het Engels is dat alles in secties ingedeeld wordt. Hoewel de automatische functie niet in het Nederlands werkt, kun je wel zelf handmatig secties (gedeeltes) in de Herinneringen-app aanmaken. Op die manier kun je dus zelf een lijst genaamd Boodschappen maken, categorieën creëren en je individuele boodschappen handmatig indelen in de juiste categorie.

Bekijk ook

Herinneringen-app opdelen in secties in iOS 17 en macOS Sonoma

Sinds iOS 17 en macOS Sonoma kun je de Herinneringen-app opdelen in secties. Dit verbetert het overzicht. Je hebt ook de mogelijkheid om de app in kolommen op te delen; het wordt dan een Kanban-bord. Hoe dit werkt lees je in deze tip.

“Contactposters niet zichtbaar”

De contactposters op de iPhone is één van de belangrijkste nieuwe functies in iOS 17. Daarmee kan je het scherm personaliseren dat anderen op hun iPhone zien als jij hun belt. Maar na het instellen verschijnt de poster niet op het toestel van de ander. Het lukt vaak niet om de contactposter te synchroniseren met de iPhones van je contacten, waardoor je het voor niks hebt zitten maken. Maar er is gelukkig een oplossing.

Oplossing: pas het contact aan

Allereerst is het goed om te weten dat beide iPhones (dus de beller én de ontvanger) op iOS 17 moeten zitten om contactposters te kunnen zien. Zorg er ook voor dat nummerherkenning ingeschakeld is en dat de naam van het contact op beide modellen overeenkomt (dus geen bijnamen gebruiken bij voornamen, bijvoorbeeld). Check ook de instellingen bij de contactposters via Contacten > jouw contactkaart > Foto en poster van contact en zorg ervoor dat Naam en foto delen ingeschakeld is. Bij Deel automatisch kies je Alleen contacten.

Vervolgens kun je het beste elkaar een paar berichten in iMessage versturen om de synchronisatie op gang te brengen. Maar er is mogelijk meer nodig. Wat helpt is om een wijziging aan te brengen in het contact van degene van wie je de contactposter wil ontvangen. Heb je bijvoorbeeld het nummer in je adresboek met +31 staan, haal dit dan tijdelijk weg en vervang dit door 06 (gevolgd door het nummer). Stuur elkaar daarna weer een bericht en kijk of de poster en foto wordt bijgewerkt. Je kunt elkaar ook bellen om te zien of de synchronisatie gelukt is. Daarna kun je het nummer eventueel weer aanpassen naar +31.

Bekijk ook

Contactposter instellen: zo wordt bellen persoonlijker sinds iOS 17

Met contactposters kun je mensen beter herkennen als ze je bellen. Bovendien ziet het er erg fraai uit. In deze tip laten we zien hoe het eruit ziet en hoe je het voor jezelf instelt.

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Reacties: 48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.