iOS 16 notificaties

Meldingen in iOS 16: heel wat veranderingen om aan te wennen

In iOS 16 is het gedrag en ontwerp van meldingen op de schop gegaan. Wij nemen je mee langs de veranderingen. Sommige functies vind je ook in iPadOS 16.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Meldingen in iOS 16 op de schop

De iPhone laat sinds jaar en dag al op een vrij vergelijkbare manier je meldingen zien, maar in iOS 16 zijn er echte veranderingen doorgevoerd. Dit geeft onder andere meer ruimte voor andere dingen op je iOS 16 toegangsscherm.

#1 Weergave van meldingen zelf bepalen

Met iOS 16 op je iPhone heb je zelf in de hand hoe je je ontvangen meldingen wil tonen. Zo kun je ervoor kiezen om meer rust te krijgen en meer van je wallpaper te zien. De keuze is uit het simpelweg tonen van het aantal notificaties, een stapel van de meest recente notificaties of de klassieke lijst met alle notificaties. Je regelt dit in de instellingen van je iPhone.

Weergave van meldingen op toegangsscherm aanpassen
Van links naar rechts: Aantal, Stapel, Lijst

Deze functie is prettig voor mensen die veel notificaties krijgen en niet altijd een hele lijst willen zien zodra ze hun iPhone erbij pakken. Het is goed om te weten dat je altijd gewoon je meldingen kunt bekijken, ongeacht je keuze. Kies je voor het tonen van het aantal meldingen, dan tik je op het aantal om de lijst te tonen. In onze tip lees je hoe je de weergave van meldingen kan wijzigen op de iPhone.

Bekijk ook

Weergave van meldingen op je toegangsscherm aanpassen: zo zie je weer gewoon een lijst met meldingen

Wist je dat je op de iPhone kan kiezen uit drie verschillende weergaves van meldingen op je toegangsscherm? Standaard worden je meldingen in een stapel weergegeven die je uit moet klappen, maar je kan ook gewoon voor de vroegere lijstweergave kiezen. In deze tip lees je waaruit je kunt kiezen en hoe je de weergave van je meldingen instelt.

#2 Meldingen komen nu van onderen

Welke hierboven genoemde weergave je ook kiest, één ding staat vast: de meldingen op je toegangsscherm hebben nu een nieuwe animatie. Ze komen nu van onderen in plaats van van boven. Dat zorgt voor een duidelijkere scheiding tussen je meldingen en de nieuwe toegangsscherm widgets in iOS 16. In de stapelweergave zie je maximaal 3 meldingen. Door de stapel omhoog te vegen, kun je alles bekijken in het Meldingencentrum. Dat is de nieuwe naam van het Berichtencentrum.

Bekijk ook

Zo werken de widgets op het toegangsscherm van je iPhone (en zo stel je ze in)

Met het nieuwe toegangsscherm sinds iOS 16 heb je de mogelijkheid om widgets te plaatsen. Hoe werkt dit en welke opties heb je? Dat lees je in deze tip!

#3 Live meldingen worden continu bijgewerkt met nieuwe informatie

Later dit jaar komt er een manier voor ontwikkelaars om live meldingen te sturen. Apple gebruikt in haar voorbeeld een live melding van Uber, waarin je vanuit de melding kunt zien of de taxi er al is. Wij zien al een manier voor ons waarop bijvoorbeeld de Thuisbezorgd-app laat zien waar het eten blijft. Of de NS-app die met een voortgangsbalk snel laat zien of je bijna op je bestemming bent.

iOS 16 toegangsscherm vernieuwd

Deze functie is al te testen voor ontwikkelaars. Het is beschikbaar vanaf iOS 16.1.

#4 Meldingen van websites nu ook op de iPhone en iPad

Een langverwachte functie komt eindelijk naar de iPhone en iPad. Met web pushnotificaties kun je ook op deze apparaten meldingen van websites ontvangen. Op de Mac kan dit al jaren. Zo kun je bijvoorbeeld meldingen voor de iCulture-website instellen op je Mac. Als een website geen bijbehorende app heeft, kun je op deze manier toch nog pushberichten ontvangen. Het verschilt per website of hier ondersteuning voor is.

Bekijk ook

Pushmeldingen van websites in- en uitschakelen op de Mac

Op de Mac kun je pushmeldingen van websites in- en uitschakelen. In deze tip lees je hoe dit werkt in Safari, Chrome en Firefox op de Mac.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.