Captcha omzeilen met automatische verificatie in iOS 16

Apple heeft in iOS 16 (bijna) een einde gemaakt aan CAPTCHA’s: zo stel je het in

Apple heeft samen met andere partijen een techniek ontwikkeld waarmee CAPTCHA's niet meer ingevuld hoeven te worden. Deze worden gebruikt om bots en spamaccounts tegen te gaan, maar levert vaak frustraties op bij gebruikers.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

CAPTCHA’s zijn er in allerlei soorten en maten, maar hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het kunnen onderscheiden van mensen en computers. Ze worden vaak gebruikt als je ergens een account aanmaakt of moet inloggen. Je moet bijvoorbeeld de zebrapaden aanklikken in een afbeelding of letters in een lastig leesbaar lettertype overschrijven. Soms zijn dergelijke CAPTCHA’s nog best lastig, waardoor zelfs bij mensen de twijfel toeslaat, met meerdere inlogpogingen tot gevolg. Apple heeft samen met Cloudflare en Fastly een methode ontwikkeld genaamd Private Access Tokens, die dienen als vervanging voor dergelijke CAPTCHA’s. Het is toegevoegd in iOS 16 en de andere updates van najaar 2022.


Je vindt de nieuwe optie Automatische verificatie via Instellingen > je naam > Wachtwoord en beveiliging. Vervolgens scroll je helemaal naar beneden. In iPadOS 16 en macOS Ventura vind je ook een dergelijke schakelaar zodra ze beschikbaar komen.

iOS 16: Automatische verificatie en CAPTCHA's omzeilen.

Op dit moment werkt het nog niet op alle websites. Het werkt alleen met websites die klant zijn van Cloudflare, het bedrijf waarmee Apple samengewerkt heeft. Maar binnenkort zouden meer sites dit ondersteunen, dankzij een API genaamd Turnstile. Hierdoor komt de ondersteuning voor de Private Access Tokens beschikbaar voor alle websites die CAPTCHA’s gebruiken. Bij Cloudflare lees je er meer over.

iOS 16 en macOS Ventura vervangen CAPTCHA’s

Tijdens de WWDC deelde Apple in een sessie meer achterliggende informatie over de werking van de Private Access Tokens. Het werkt via cryptografische tokens die doorgeven of een gebruiker een mens is of een computer. Via iCloud wordt jouw identiteit automatisch geverifieerd door middel van je toestel en je Apple ID. Er worden geen persoonlijke gegevens over jou of je devices naar de website gestuurd, maar alleen het resultaat van de check: of je een mens of een computer bent.

Privacy Pass Protocol

De nieuwe methode kan gebruikt worden in apps en websites en worden dus ondersteund door Cloudflare en Fastly. Cloudflare is een groot Amerikaans internetbedrijf dat meer dan 3,5 miljoen klanten heeft.

Apple heeft ook een supportpagina gemaakt waarop het allemaal nog eens wordt uitgelegd. Apple heeft nog meer stappen genomen om inloggen makkelijker en veiliger te maken. Zo zijn de zogenaamde passkeys ingevoerd. Dit is een nieuwe inlogmethode waarbij je geen wachtwoord meer nodig hebt, maar waar inloggen met een vingerafdruk of gezichtsscan voldoende is. Passkeys zijn ontwikkeld in samenwerking met de FIDO Alliance en partners als Google en Microsoft. Het gaat hier dus om een open standaard.

Bekijk ook

Apple Passkeys vervangen je wachtwoorden: zo werkt het

In deze uitleg vertellen we wat Apple passkeys zijn en hoe ze wachtwoorden vervangen. Apple kondigde passkeys aan als een nieuwe beveiligingsfunctie tijdens WWDC 2022 en is inmiddels bij steeds meer diensten beschikbaar.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 06 oktober: Artikel verduidelijkt dat het in iOS 16 (en iPadOS 16 en macOS Ventura) toegevoegd is en dat het momenteel nog niet op alle websites met CAPTCHA's werkt.
  • 2022 - 05 oktober: Dit artikel is bijgewerkt nu de functie voor iedereen beschikbaar is.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiƫle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.