Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Man met iPhone in geel hoesje

Tijdgevoelige meldingen: zo krijg je belangrijke notificaties meteen binnen

Met de Focus-functie in iOS, iPadOS en macOS kun je je beter concentreren. Maar soms is een melding zó belangrijk dat je die niet wilt missen. Tijdgevoelige meldingen lossen dit voor je op.

Sommige dringende notificaties wil je meteen zien, bijvoorbeeld als er een ongenode gast door het huis sluipt. Dit regel je met Tijdgevoelige meldingen. Dit zijn speciale meldingen die altijd binnen mogen komen, ook als je druk aan het werk bent.

Tijdgevoelige meldingen op iPhone en iPad

Sinds iOS 15 maakt Apple onderscheid tussen twee soorten meldingen: gewone meldingen en de zogenaamde tijdgevoelige meldingen. Tijdgevoelige meldingen zijn notificaties die dermate belangrijk zijn dat je ze niet mag missen. Sommige van Apple’s standaardapps versturen tijdgevoelige meldingen en apps van derden kunnen ook dergelijke meldingen versturen. Tijdgevoelige meldingen werken met de Focus-modus en met het geplande overzicht van meldingen.

Focus zorgt ervoor dat je geconcentreerd aan een taak kunt werken. Je kunt per focusmodus instellen welke personen en apps je mogen storen. Maar als de rookmelder af gaat, of als er iemand voor de deur staat met een pakketje, wil je dat natuurlijk wel meteen weten. Met Tijdgevoelige meldingen wordt bepaald of een melding meteen getoond moet worden, ook als je Focus hebt ingeschakeld. Onder Focus valt ook Niet storen en de Niet storen tijdens autorijden-functie.

Tijdgevoelige meldingen op het toegangsscherm.

Het geplande overzicht van notificaties combineert meldingen van minder belangrijke apps in één overzicht. Dit overzicht wordt op een door jezelf gekozen tijdstip verzonden, waarin dan alle recente meldingen staan van apps die je aan dit overzicht hebt toegevoegd. Maar de tijdgevoelige meldingen kunnen dit overzicht omzeilen. Je zorgt er daarmee dus voor dat de écht belangrijke meldingen altijd meteen binnenkomen.

Tijdgevoelige meldingen inschakelen

Tijdgevoelige meldingen worden dus meteen getoond, maar je moet het wel even handmatig inschakelen. Je kan bij een geschikte app aangeven of tijdgevoelige meldingen altijd onmiddellijk afgeleverd moeten worden. Het is niet mogelijk om zelf te bepalen welke apps en meldingen tijdgevoelig zijn. Dit wordt altijd bepaald vanuit de ontwikkelaar.

Om voor een app die ondersteuning biedt voor dit type pushnotificaties de tijdgevoellige in te schakelen, doe je het volgende:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op Meldingen.
 3. Kies de app waarvoor je de instelling wil aanpassen.
 4. Zie je hier een optie voor Tijdgevoelige meldingen, dan is de app geschikt en aangepast. Zet de schakelaar hier dan aan.
Tijdgevoelige meldingen instellen
Tijdgevoelige meldingen instellen

Je kan dit type meldingen ook inschakelen voor de Focus-functie. Dat doe je zo:

 1. Ga in de Instellingen-app naar Focus.
 2. Tik op een van de opties, bijvoorbeeld Niet storen.
 3. Tik onder het kopje Sta meldingen toe op Apps.
 4. Zet de schakelaar aan bij Tijdgevoelige meldingen.
Tijdgevoelige meldingen bij Focus niet storen
Tijdgevoelige meldingen bij Focus niet storen

Voorbeelden van tijdgevoelige meldingen

Dit zijn enkele voorbeelden van apps en meldingen die dit type notificaties kunnen versturen:

 • Agenda: Waarschuwingen als je moet vertrekken om op tijd op je afspraak te komen.
 • Herinneringen: Meldingen op basis van tijd worden altijd meteen weergegeven.
 • Woning: Registreert een beveiligingscamera beweging als je niet thuis bent, dan krijg je de melding direct.
 • Parcel: Bekende app om pakketjes mee te volgen die altijd meteen een bericht stuurt als de status van je pakje verandert.
 • Carrot Weather: Meldingen over neerslag en weerswaarschuwingen.
 • Flitsmeister: Waarschuwingen voor flitsers, controles en meer.

Het gaat dus alleen om meldingen die meteen belangrijk zijn en niet om notificaties die ook wel even een paar uur op je kunnen wachten.

Meer opties voor Focus en berichtgeving

Bij het item Opties vind je nog meer mogelijkheden, zoals dimmen van het toegangsscherm en het verbergen van meldingsbadges. Zo kom je niet in de verleiding om toch even te kijken. Maar bij écht belangrijke gebeurtenissen wil je natuurlijk wel op de hoogte blijven en daar zijn de Tijdgevoelige meldingen ideaal voor.

Sinds iOS 15 is in het Instellingen-menu de optie Niet storen vervangen door Focus. Je kunt nog steeds gebruik maken van Niet Storen, maar je hebt nu veel meer flexibiliteit en instellingsmogelijkheden. Zo kun je een eigen focusmodus samenstellen, waarbij je precies bepaalt welke apps je mag zien en welke apps en personen je meldingen mogen sturen.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie (met terugkeer van een geliefde optie in iOS 17)

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt en wat er verbeterd is in iOS 17.

Focus

Focus is een functie om je beter te helpen concentreren. Het is aanwezig op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch en omvat functies als Niet Storen, Niet Storen tijdens autorijden, de slaapmodus en meer. Met Focus zorg je ervoor dat je minder gestoord wordt en bepaal je welke apps wel of niet beschikbaar mogen zijn en welke apps wel of geen meldingen sturen. Je kan zelfs bepalen van welke contactpersonen je wel of geen melding krijgt tijdens het gebruik van een Focus of er je beginschermen op aanpassen. Je kan voor allerlei situaties een focus aanmaken, bijvoorbeeld voor werk, privé of school.

Focus