iPadOS 13 beginscherm met widgets.

iPadOS 13 installeren lukt niet: dit zijn de oplossingen

Heb je last van iPadOS 13 installatieproblemen? Dit artikel helpt je bij problemen met de installatie van iPadOS 13. We geven tips hoe je vastlopers kan oplossen of als er andere problemen optreden.

Je wil graag updaten naar iPadOS 13, maar lukt het niet? In dit artikel bespreken we een aantal mogelijke iPadOS 13 installatieproblemen en oplossingen, zodat je weer snel uit de voeten kan. Ook als je problemen hebt met iPadOS 13 downloaden of tegen andere problemen aanloopt heb je iets aan deze tips.


iPadOS 13 downloaden lukt niet?
Meestal verloopt de installatie zonder problemen, maar toch kan er bij grote software-updates iets misgaan. Bij drukte als iedereen tegelijk updates gaat installeren, kan het hele proces traag gaan of vastlopen.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het iPadOS 13 downloaden. Je probeert telkens weer de update te downloaden, maar dat lukt niet. Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken is dat het druk is bij Apple. Zeker als je meteen op dinsdag 24 september probeert om iPadOS 13 te downloaden kan het problemen opleveren, waardoor je meermaals moet proberen. Ons advies: wacht een paar uur en probeer het daarna opnieuw.

De download gaat traag
Is het wel gelukt om de iPadOS 13 download te starten, maar moet je daarna vele minuten of zelfs uren wachten tot de download klaar is? Ook dat kan te maken hebben met drukte. Er zijn miljoenen iPads in omloop die geschikt zijn voor de update. Die zullen niet allemaal tegelijk worden bijgewerkt naar iPadOS 13, maar toch gaat het om tientallen miljoenen mensen die tegelijk proberen om iPadOS 13 te downloaden. Heb wat geduld en probeer het nog eens op een later moment.

Persoon met iPad in bed

Mogelijke problemen bij iPadOS 13

De iPadOS 13 installatie lukt niet? Bij het installeren van de update kun je een melding krijgen zoals: “Er is een fout opgetreden” of: “De update kan niet geïnstalleerd worden”. Dit kan aan een aantal dingen liggen, die je als volgt kunt oplossen:

 • iPad herstarten. Soms is het herstarten van je toestel voldoende om te zorgen dat de update wel installeert.
 • Check de netwerkinstellingen. Soms is het netwerk de boosdoener. Om te zorgen dat het in ieder geval niet aan je verbinding ligt kun je naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in gaan om de netwerkinstellingen te resetten.
 • Wijzig je DNS-instellingen eventueel naar Google DNS of OpenDNS.
 • Schakel Wi-Fi uit. Dit is een tip die eerder bij installatieproblemen werkte: je schakelt over naar mobiele data en drukt dan pas op de installatieknop. Vaak lukt het installeren op dat moment wel. Omdat je de update al via Wi-Fi hebt binnengehaald voordat je gaat installeren valt de hoeveelheid dataverkeer via 4G mee.

iPad beginscherm donker

Aanrader bij iPadOS installatieproblemen: gebruik iTunes

Heb je moeite om een iPadOS-update te installeren via de Over The Air-procedure, dan kan het vaak helpen om dit via iTunes op de desktop te doen.

 1. Sluit je toestel aan op de computer en start iTunes.
 2. Ga naar je toestel en druk op Zoek naar update.
 3. Daarna kun je de update downloaden en updaten. Uiteraard zal dit ook wat langer duren als je dit op dinsdagavond 24 september doet, als iedereen bezig is met updaten.

Tip! Gebruik Shift+Update tijdens het updaten via iTunes om te zorgen dat je geen data verliest.

Weinig ruimte? Gebruik ook iTunes
Heb je iPadOS 13 installatieproblemen omdat je toestel te weinig opslagruimte voor iPadOS 13 vrij heeft? Je krijgt een melding voor onvoldoende ruimte als je Over-The-Air (OTA) probeert te updaten? Ook in dat geval kan het helpen om voor installeren via iTunes te kiezen.

Help, ik krijg geen iOS update binnen!

Een heel ander installatieprobleem is dat je helemaal geen update te zien krijgt. Tik je op Instellingen > Algemeen > Software-update, dan laat je toestel zien dat iOS 12.4.1 de meest recente versie is en dat je toestel up-to-date is.

Dit kan aan een aantal dingen liggen:

 • De update wordt gefaseerd uitgerold en het kan daarom zijn dat de update nog niet bij jou beschikbaar is, ook al kunnen andere mensen al wel updaten.
 • Je hebt al eerder de beta van iPadOS 13 geïnstalleerd. Wil je niet meer testen, dan kun je je afmelden voor het betaprogramma. Daarna krijg je vanzelf de melding dat er een update voor je klaar staat.
 • Je iPad is niet geschikt voor iPadOS 13. Je hebt minimaal een iPad Air 2, iPad mini 4 of een iPad 2017 nodig om te kunnen updaten. Uiteraard zijn ook de iPad Pro’s geschikt.
 • Je internetverbinding is slecht. Verbreek de verbinding met Wi-Fi of zet je toestel even een paar seconden in vliegtuigmodus om te zorgen dat er weer verbinding is. En check meteen even via fast.com of een andere speedtester of je verbinding snel genoeg is.

iPadOS 13 installatie vastgelopen
Is de installatie vastgelopen, dan kan het zijn dat de download maar deels is gelukt, of dat het updateproces om een andere reden is afgebroken.

Je kunt vastgelopen of gedeeltelijke iPadOS 13 updates opzoeken door naar Instellingen > Algemeen > iPad-opslag te gaan. Wacht tot de lijst gevuld is. Je ziet nu wellicht een niet-gelukte iPadOS-update staan, die je kunt verwijderen. Daarna kun je opnieuw proberen te downloaden of de update via iTunes proberen.

iPadOS 13 installeren is vastgelopen op Apple-logo
Is de installatie wel gestart, maar is het vervolgens vastgelopen op het Apple-logo, dan kun je het beste de aan/uit- en thuisknop gelijktijdig indrukken om het apparaat uit te zetten. Heb je een iPad Pro met Face ID, dan druk je daarvoor op de volume- en powerknop. Verbind je iPad daarna met de computer met een kabel. Druk op de aan/uitknop en je kunt nu het installatieproces verder voortzetten.

Probeer de iPadOS 13 update te downloaden via een andere site
Niet alleen Apple biedt downloads aan van de iOS-firmware. Er zijn ook andere websites waar je deze IPSW-bestanden kunt vinden. Deze worden meestal gebruikt om toestellen later te downgraden. We raden niet aan om deze downloadsites te gebruiken, omdat ze niet altijd betrouwbaar zijn.

Een plek waar je wel veilig downloads kunt checken en downloaden is istheapplestoredown.com. Daar vind je downloadlinkjes van de Apple-servers, dus je weet altijd zeker dat het IPSW-bestand rechtstreeks bij Apple vandaan komt.

Bekijk ook

iPadOS 13: dit is de grote iPad-update voor 2019

iPadOS 13 is allereerste versie iPadOS. In dit artikel lees je alle belangrijke punten: welke functies erin zitten, voor welke iPads is het geschikt en hoe kun je het installeren?

iPadOS 13

iPadOS 13 is de grote software-update voor de iPad, die in september 2019 beschikbaar kwam. Deze update is inmiddels opgevolgd door iPadOS 14 en latere opvolgers. Dit was de eerste keer dat iPadOS werd losgetrokken van iOS en een zelfstandige update voor de iPad werd. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iPadOS 13