MacBook Pro M2 Final Cut Pro

Waarom het basismodel van de MacBook Pro 2022 een slechte aankoop is

Half zo snel, dat wil je niet
Er waren al twijfels of de M2 MacBook Pro 2022 een goede aankoop was. Nu blijkt uit nieuwe informatie dat het basismodel met 256GB opslag beter niet kunt kopen. Hij is op meerdere punten trager dan het model met M1-chip.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Basismodel MacBook Pro 2022 is een slechte aankoop

Al snel na het verschijnen van de M2 MacBook Pro 2022 bleek dat de lees- en schrijfsnelheden van de SSD lager liggen dan bij het M1-model. Dat komt doordat Apple slechts één 256GB NAND-chip heeft gebruikt in plaats van twee 128GB stuks in de M1. Apple heeft het wellicht gedaan uit kostenbesparingen of vanwege het chiptekort, maar het heeft gevolgen voor de snelheid van data lezen en schrijven. Beide SSD’s kunnen niet meer tegelijk worden uitgelezen. Het leidt tot een 50% lagere SSD-leessnelheid en een 30 procent lagere schrijfsnelheid. Nu blijkt dat er nog meer slecht nieuws is.


YouTuber Max Tech testte het basismodel met 8GB RAM en 256GB opslag in vergelijking met het iets duurdere model met 16GB RAM en 512GB opslag. Deze heeft twee SSD’s van 256GB die parallel hun werk kunnen doen.

MacBook Pro M2 chip

Half zo traag door te weinig RAM

Ook dan blijkt het basismodel veel trager te zijn en daarbij zou niet alleen de SSD de schuldige zijn, maar ook het gebrek aan RAM. Eerdere Apple Silicon Macs hebben soms ook 8GB RAM, maar dat leidde niet tot problemen omdat ze erg snelle SSD’s hebben. Dat kan tijdelijk voor extra geheugen worden gebruikt. Bij het nieuwe basismodel van de M2 MacBook Pro is dat niet het geval omdat de enkele 256GB NAND-chip half zo snel is dan zijn duurdere tegenhanger.

Bekijk ook

Op dit punt is de M2 MacBook Pro trager dan de voorganger

Een bepaalde uitvoering van de M2 MacBook Pro blijkt op een belangrijk punt langzamer te zijn dan de voorganger. Apple gaf deze informatie zelf eerder niet vrij.

Wat dit in de praktijk betekent blijkt uit de metingen van Max Tech. Het kopiëren van vijftig 42-megapixel foto’s in Lightroom duurde op het basismodel twee minuten en op het upgrade-model iets meer dan één minuut. Je zit dus half zo lang te wachten, dankzij meer RAM en dubbele SSD’s.

Gelukkig is er bij de M2 MacBook Pro wel één pluspunt te vinden: de batterijduur. Maar wil je deze MacBook hebben, dan kun je beter kiezen voor het upgrade-model met 512GB opslag en 16GB RAM. Het basismodel met 256GB opslag en 8GB RAM kun je beter links laten liggen. Traditioneel kiezen veel mensen voor het basismodel vanwege de prijs, maar dat is niet altijd de beste keuze.

Uit onze poll bleek onlangs al dat maar weinig mensen voor de M2 MacBook Pro kiezen. De meeste mensen wachten liever op de vernieuwde MacBook Air, die in een nieuw design en een nieuwe kleur (blauwzwart) verkrijgbaar is. Mocht je toch het basismodel van de M2 MacBook Pro hebben gekozen en nu twijfelen, dan kun je je aankoop binnen de retourtermijn terugsturen naar Apple. Je kunt beter kiezen voor de upgrade of voor de M1 Pro/Max-modellen van vorig jaar.

Dit is de prijs als je kiest voor het basismodel:

  • M2-chip met 8-core CPU en 10-core GPU
  • 8GB centraal geheugen
  • 256GB SSD-opslag
  • Prijs: €1.619,-

Kies je voor een model met meer GPU-kernen, meer RAM en meer opslag, dan is dit de prijs:

  • M2-chip met 8-core CPU en 10-core GPU
  • 8GB centraal geheugen
  • 512GB SSD-opslag
  • Prijs: €1.849,-

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.