MacBook Pro M2 Final Cut Pro

Op dit punt is de M2 MacBook Pro trager dan de voorganger

Een bepaalde uitvoering van de M2 MacBook Pro blijkt op een belangrijk punt langzamer te zijn dan de voorganger. Apple gaf deze informatie zelf eerder niet vrij.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De M2 MacBook Pro die onlangs in de verkoop ging, is een opmerkelijk model in de line-up. Het design stamt uit 2016 en het model is, op de chip na, niet verbeterd ten opzichte van de voorganger met M1-chip uit 2020. Nu blijkt uit tests van meerdere YouTubers dat er toch nog een verschil zit tussen het instapmodel uit 2022 en de voorganger uit 2020, maar dan in negatieve zin. De M2 MacBook Pro met 256GB opslag blijkt een veel langzamere SSD te hebben.

Bekijk ook

Waarom het basismodel van de MacBook Pro 2022 een slechte aankoop is

Er waren al twijfels of de M2 MacBook Pro 2022 een goede aankoop was. Nu blijkt uit nieuwe informatie dat het basismodel met 256GB opslag beter niet kunt kopen. Hij is op meerdere punten trager dan het model met M1-chip.

SSD M2 MacBook Pro langzamer

De eerste gebruikers van dit nieuwe model hebben tests uitgevoerd met de app Blackmagic Disk Speed Test. Deze test onder andere de lees- en schrijfsnelheid van SSD-opslag. Bij het instapmodel met 256GB opslag blijkt de M2 MacBook Pro een stuk slechter te scoren dan de vergelijkbare M1-versie uit 2020. De scores zijn als volgt:

  • Leessnelheid: 2900 MB/s (M1) vs 1446 MB/s (M2), 50% langzamer
  • Schrijfsnelheid: 2215MB/s (M1) vs 1463 MB/s (M2), 34% langzamer

Bekijk ook

M2 MacBook Pro 2022 nu te koop: dit zijn de beste prijzen [poll]

Het is zover: het nieuwe 13-inch instapmodel van de MacBook Pro met M2 is nu verkrijgbaar. Dit is de eerste MacBook met M2-chip die in de winkel ligt. Welke uitvoeringen kun je kiezen en wat kosten ze? Dat zie je in dit prijzenoverzicht. We beantwoorden ook de vraag: is dit wel de beste keuze als je een krachtige MacBook Pro zoekt?

De langzamere resultaten komen alleen naar voren op het model met 256GB opslag en dus niet bij de duurdere 512GB-versie. De snelheiden bij de duurdere variant komen overeen met de vergelijkbare M1-versie van 2020. Als gebruiker zul je merken dat apps iets langer duren voordat ze geopend worden en dat het aanbrengen van wijzigingen in en het openen van bestanden ook wat langer duurt, in verhouding tot de M1-versie. Maar wat is hier precies de reden voor?

Na het open schroeven van de MacBook wordt duidelijk wat er veranderd is. Apple heeft namelijk de configuratie van de 256GB SSD aangepast. Waar dit bij de M1-versie nog bestond uit twee NAND chips van 128GB per stuk, heeft de M2-versie één NAND-chip van 256GB. Dit heeft tot gevolg dat de lees- en schrijfsnelheid bij de M2-versie een stuk lager is. Waarom Apple de SSD-indeling aangepast heeft, is niet bekend. Mogelijke redenen hiervoor zijn kostenbesparing.

We weten nog niet of Apple in de aanstaande M2 MacBook Air dezelfde opstelling voor de SSD-opstelling kiest als de M2 MacBook Pro met 256GB. Het is goed mogelijk dat Apple deze onderdelen in beide modellen gebruikt, waardoor ook de MacBook Air dus iets langzamere SSD kan krijgen dan de voorganger. De M1 MacBook Air met 256GB opslag had een SSD leessnelheid van zo’n 2675 MB/s en een schrijfsnelheid van 2190 MB/s.

Bekijk ook

Waarom het basismodel van de MacBook Pro 2022 een slechte aankoop is

Er waren al twijfels of de M2 MacBook Pro 2022 een goede aankoop was. Nu blijkt uit nieuwe informatie dat het basismodel met 256GB opslag beter niet kunt kopen. Hij is op meerdere punten trager dan het model met M1-chip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De 2021-modellen zijn er in 14- en 16-inch en voorzien van de M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Ook hebben deze modellen een gloednieuw design en miniLED-display. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
7 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.