Kensington Privacy Screenprotector voor MacBook Pro.

‘Instapmodel MacBook Pro 2022 krijgt geen ProMotion’

Apple zou een nieuw instapmodel van de MacBook Pro met M2-chip willen uitbrengen. Maar er ontbreekt iets op: ProMotion.

Geen ProMotion in instapmodel MacBook Pro

Het is te lezen in de nieuwste editie van de Power On-nieuwsbrief van Bloomberg. Daarin spreekt Mark Gurman over een nieuw instapmodel van de MacBook Pro met M2-processor. Deze zal het huidige 13-inch M1-model uit november 2020 gaan vervangen en daarbij lijkt Apple niet alles uit de kast te willen trekken wat specs betreft. Er zit zoals verwacht geen Touch Bar in, maar je zult ook moeten inleveren op scherm, processor en opslag. “Ik verwacht dat de nieuwe instapmodellen MacBook Pro net als de duurdere geen Touch Bar meer hebben”, schrijft Gurman. “Maar het grootste onderscheid is dat er mindere schermen en processoren en minder opslag in zit. Er zit ook geen 120Hz ProMotion-scherm en mini-LED in.” Op die manier wil Apple ze onderscheiden van de krachtige MacBook Pro 2021-modellen met M1 Pro en M1 Max die vorig jaar oktober verschenen.


Ze zullen wel voorzien zijn van een nieuwere M2-chip, maar die is niet noodzakelijk krachtiger. Apple zou meerdere M2-modellen in de pijplijn hebben, waaronder een vernieuwde 24-inch iMac, een instapmodel iMac mini en een verbeterde MacBook Air. M2 is dus gewoon een nieuwer model chip, niet eentje die altijd krachtiger is.

‘Eerste M2-Macs zijn minder krachtig’
Wat de uitrol van de M2-chip betreft zou Apple voor dezelfde aanpak als bij de M1 kunnen kiezen. De eerste modellen zijn minder krachtig, terwijl er later Pro- en Max-versies uit komen die geschikter zijn voor de zwaardere Macs.

MacBook Pro 2021 met Hello-screensaver

Apple verkoopt momenteel nog de 13-inch MacBook Pro met 256GB SSD-opslag. De nieuwere modellen starten bij 512GB en dat loopt op naar 8TB. Volgens eerdere geruchten zal het 13-inch formaat wel worden vervangen door 14-inch, zodat ze qua afmetingen allemaal op één lijn komen te liggen, naast het grotere 16-inch formaat. Er zouden dan ook meer poorten toegevoegd kunnen worden. De vernieuwde MacBook Pro zou in de tweede helft van 2022 kunnen verschijnen.

Wat de situatie wat verwarrend maakt, is dat Apple volgens de geruchten ook aan een vernieuwde MacBook Air werkt, met specificaties die vrijwel identiek zijn. Deze heeft ook geen ProMotion, maar is wél voorzien van mini-LED en is waarschijnlijk een stuk goedkoper. De vraag rijst dan ook wie het instapmodel MacBook Pro gaat kopen. Apple kan kosten besparen door een LCD-scherm toe te passen. Die biedt echter een minder goed contrast, matiger kleurweergave en een lagere helderheid, in vergelijking met mini-LED. Op papier lijkt het een minder aantrekkelijke aankoop. Maar wellicht kan Apple de gebruikers nog met paar goede argumenten overtuigen.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple test M2-chip in meerdere nieuwe Macs'

Apple gaat in 2022 minstens vier nieuwe Macs met M2-chip uitbrengen, zo bleek eerder al. Mogelijk zien we al snel de eerste Macs met M2-chip, want Apple zou de chip al druk aan het testen zijn in meerdere macOS-versies.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.