iculture-peilt
iCulture Peilt
MacBook Pro 2015

iCulture peilt: Liever een dikkere MacBook met meer poorten, of zo dun mogelijk?

De nieuwe MacBook Pro-modellen zullen meer poorten gaan krijgen, zo gaan de geruchten. Maar worden ze dan ook dikker?
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

MacBook Pro met meer poorten

De geruchtenmachine over de volgende MacBook Pro draait overuren. Volgens de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo kunnen we dit jaar een flink aantal veranderingen verwachten. Zo krijgt de MacBook na jaren weer meer poorten en wordt hij aan de zijkanten dikker. Daarmee lijkt Apple af te willen stappen van de steeds dunner wordende MacBooks die nogal wat problemen het het toetsenbord opleverden en die vaak maar over één, twee of vier poorten beschikten. Het nieuwe model krijgt een aparte MagSafe 3-aansluiting en vier USB-C-poorten, denkt Kuo. Ook Bloomberg’s Mark Gurman sluit zich daarbij aan. Maar willen we wel een dikkere MacBook?


Wat zou jij liever kiezen? Een dikkere MacBook Pro met meer poorten? Of een dunnere MacBook Pro, wat als consequentie heeft dat er minder aansluitingen op passen?


Open de poll via de directe link

MacBooks kregen steeds minder poorten

De MacBook Pro heeft in de loop der jaren flink wat veranderingen doorgemaakt. Gaandeweg kreeg de laptop steeds minder aansluitingen. Bij de MacBook Pro uit 2011 kreeg je nog een MagSafe-aansluiting, een Thunderbolt-aansluiting, twee USB-A Poorten, een SD-kaart lezer, een Ethernet-poort, FireWire 800, een aparte koptelefoon- en een microfoon-aansluiting en een CD-drive. Van 2012 tot 2015 werd de Firewire-poort “ingeruild” voor een hdmi-poort, werd een extra Thunderbolt-poort toegevoegd (ten koste van de Ethernet-aansluiting) en moest ook de microfoonaansluiting het onderspit delven.

De MacBook Pro poorten in 2011
De MacBook Pro-poorten in 2011.

Het hoogtepunt (of dieptepunt, afhankelijk van je standpunt) was in 2015 toen er een 12-inch MacBook met slechts één USB-C-poort verscheen, die bovendien nogal beperkt was. De MacBook Pro uit die tijd was ook niet meer ruim voorzien van aansluitingen. Je had ‘slechts’ twee Thunderbolt-poorten, twee USB-A-aansluitingen, een SD-kaartlezer en een koptelefoonaansluiting. Een jaar later stapte Apple over naar twee of vier USB-C-poorten. Voor alles wat je verder nog wilt aansluiten zul je een MacBook-hub of -dock moeten gebruiken.

De MacBook Pro poorten in 2015
De MacBook Pro-poorten in 2015.

Het zorgde er echter wel voor dat de MacBooks steeds weer dunner, lichter en dus makkelijker te vervoeren werden. Als we kijken naar het verschil tussen de 2011-MacBook Pro (2,41 cm) en de huidige 2020-MacBook Pro (1,56 cm) dan zit zit daar 0,85 cm verschil in, mede dankzij het gebrek aan aansluitingen. Volgens geruchten gaat Apple in 2021 kiezen voor een design met platte zijkanten, zodat er weer meer ruimte ontstaat voor poorten. Is het een goede ontwikkeling? We horen het graag in onze poll!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2021, 13:49
Categorieën Geruchten, Mac & macOS
Onderwerpen iculture peilt, macbook pro, poll, usb-c
Device MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.