Apple TV 4 feature

Apple TV 4e generatie officieel aangekondigd

Apple heeft de Apple TV 4e generatie gepresenteerd. Deze nieuwe Apple TV draait op tvOS en biedt ondersteuning voor apps, games en meer. Siri speelt ook een belangrijke rol voor de Apple TV. Wat kun je allemaal verwachten? We zetten alle aankondigingen op een rij.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Apple TV 4Apple heeft een nieuw model van de Apple TV aangekondigd. De Apple TV 4 is een grote stap voorwaarts in vergelijking met eerdere modellen en heeft ook een vernieuwd design. Daarmee wordt de Apple TV eindelijk meer dan een hobbyproject voor Apple. De nieuwe Apple TV draait op een eigen besturingssysteem genaamd tvOS, met ondersteuning voor apps en games voor het televisiescherm.

App Store voor apps en games

De nieuwe Apple TV heeft een eigen App Store, waardoor ontwikkelaars applicaties kunnen ontwikkelen. Televisiezenders kunnen hierdoor bijvoorbeeld een eigen Apple TV-app maken, waardoor we in Nederland toegang krijgen tot diensten zoals NPO Gemist, RTL XL en Kijk. We hoorden eerder al van televisiezenders dat ze dit zeker overwegen.

De ondersteuning voor apps brengt nog een mogelijkheid met zich mee: het spelen van games. Met behulp van de afstandsbediening en mogelijk andere besturingsopties, kun je simpele spellen op je televisie spelen vanaf de Apple TV. Daarmee heeft Apple in feite een spelcomputer aangekondigd, met daarop veel games die eerst alleen op de iPhone en iPad werden gespeeld.

Apple TV 4 feature

Veel ontwikkelaars hebben al aan apps voor Apple TV gewerkt. Onder andere Netflix, HBO, Hulu, Disney Infinity Star Wars, Guitar Hero en Airbnb zullen daarom in de Apple TV App Store beschikbaar zijn. De makers van Crossy Road en Beat Sports lieten uitgebreid hun Apple TV-games zien tijdens de keynote. Daarbij lag de nadruk op multiplayer. Je kunt Crossy Road bijvoorbeeld tegen elkaar spelen, waarbij je allebei zo snel mogelijk over de weg moet.

Apps en games kunnen worden bediend met de Apple TV-afstandsbediening, maar ook met bijvoorbeeld een gamepad of een iPhone. Een iDevice kan zelfs worden gebruikt als bewegingscontroller voor bijvoorbeeld een tennisspel.

Afstandsbediening met touchpad

Apple TV RemoteDe Apple TV-afstandsbediening is iets groter gemaakt. Apple heeft een aantal nieuwe knoppen en ook een touchpad toegevoegd, waardoor het makkelijker is om de aangeboden apps te bedienen. Je kunt de Apple TV ook met bewegingssensoren bedienen.

De touchpad bevindt zich bovenop de Apple TV-afstandsbediening en kan bijna overal worden gebruikt. Je kunt op deze manier ook snel een film selecteren of een app-icoon vasthouden, zodat je er vervolgens iets anders mee kunt doen. Het is in feite een alternatief voor het aanraakscherm van je iPhone, zonder dat je het tv-scherm hoeft aan te raken.

De afstandsbediening heeft een accuduur van drie maanden. De batterij kan via een Lightning-connector worden opgeladen.

De nieuwe Apple TV heeft ook een aangepast ontwerp. Hij is ongeveer even groot als het vorige model, maar een beetje hoger. Het is de tweede keer dat Apple een Apple TV in een nieuw jasje steekt. Dit gebeurde voor het laatst in 2010, toen de tweede generatie Apple TV werd geïntroduceerd.

Siri Remote

Apple TV Siri

De Apple TV 4 biedt ondersteuning voor Siri, waardoor je met stemcommando’s op zoek kunt naar je films, series en andere video’s. Je hoeft Siri alleen maar op natuurlijke wijze te vragen naar bepaalde content. De Apple TV zal in één keer iTunes, Hulu, Netflix, Showtime en andere videodiensten doorzoeken. Van deze diensten zijn in elk geval iTunes en Netflix beschikbaar in Nederland. Vermoedelijk kan Siri later ook andere video-apps doorzoeken: hier werkt Apple op dit moment al aan in iOS 9.

Siri begrijpt ook vrij gecompliceerde commando’s. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar ‘de Modern Family-aflevering met Edwin Norton’, die vervolgens automatisch wordt gestart. Bij het bekijken van James Bond-films kun je zeggen dat je alleen de Sean Connery-films wil zien, zodat de rest wordt weggefilterd. Hierdoor kun je zoeken naar films en series op basis van meer dan alleen de titels.

Heb je een stuk van een aflevering gemist? Dan kun je Siri vragen om een stukje terug te spoelen. Door te zeggen dat je iets niet hebt verstaan, wordt de ondertiteling dan zelfs aangezet.

Je voert Siri-commando’s in met de afstandsbediening, maar in Nederland zal dit nog niet meteen mogelijk zijn. We krijgen in Nederland en België een aangepaste afstandsbediening, waarmee we met dezelfde knop een zoekvenster openen. Siri Remote is eerst alleen beschikbaar in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

tvOS

De nieuwe Apple TV maakt gebruik van tvOS – een nieuw besturingssysteem gemaakt voor de televisie, gebaseerd op iOS. Dit betekent dat ontwikkelaars toegang krijgen tot veel gecompliceerde systemen, die gebruikt kunnen worden in Apple TV-apps. Zo biedt tvOS bijvoorbeeld ondersteuning voor iCloud, specifieke mediaspelers en gamecontrollers.

Apple TV UI

De Apple TV-interface heeft met tvOS ook een redesign gekregen. De basis is hetzelfde gebleven: je ziet bovenin content voorbijkomen, met aan de onderhelft van het scherm iconen voor apps. De nadruk ligt hierbij echter veel meer op kleur en diepte. De zwarte achtergrond is voortaan veel lichter en covers van films en series lijken een beetje omhoog te komen. Het ontwerp sluit hiermee veel beter aan op iOS 7, iOS 8 en iOS 9, waarin diepte ook een belangrijke rol speelt.

tvOS biedt ook ondersteuning voor notificaties. Is er een belangrijke sportwedstrijd bezig? Dan kan een tv-applicatie berichten sturen als er wordt gescoord. Door op ‘Watch’ te drukken kun je meteen de videostream van een wedstrijd starten.

Universele apps

Ontwikkelaars kunnen universele apps maken, die werken op de iPhone, iPad en Apple TV. Dit kan leiden tot een groot aantal apps en games op dag één: als bestaande apps alleen maar aangepast hoeven te worden voor de tv, is er immers een gigantisch aanbod aan iPhone- en iPad-apps dat relatief makkelijk kan worden geport. Dat is ook goed nieuws voor bezitters van deze games: heb je een universele iOS-app gekocht? Dan kun je deze meteen ook op de Apple TV installeren, zonder dubbel te betalen.

Specificaties nieuwe Apple TV

De nieuwe Apple TV draait op een 64-bits A8-chip – die ook wordt gebruikt in de iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPad Air 2. Daarnaast gebruikt de Apple TV Bluetooth 4.0, ondersteunt hij 802.11ac Wi-Fi met MIMO en heeft hij een infraroodontvanger voor de afstandsbediening. Achterop zit een stroomaansluiting, HDMI en ethernet.

Lang wachten

Jarenlang werd er gesproken over een nieuwe Apple TV, maar Apple stelde het apparaat telkens uit op het laatste moment uit. In maart dit jaar werd al beweerd dat de nieuwe Apple TV bijna af was.

Dit had mogelijk te maken met een bijbehorende televisiedienst, die Apple op hetzelfde moment wou aankondigen. Bij deze dienst zou je voor een vast bedrag per maand naar televisiezenders en -programma’s kunnen kijken, waardoor een kabelabonnement niet langer vereist is. De nieuwe televisiedienst is nog steeds niet aangekondigd, maar Apple wilde niet langer wachten. De nieuwe Apple TV is daarom vandaag uit de doeken gedaan.

Eind oktober verkrijgbaar

De nieuwe Apple TV is vanaf eind oktober verkrijgbaar, volgens het persbericht ook in Nederland. Het 32GB-model kost 149 dollar, voor 64GB betaal je 199 dollar. De Nederlandse prijzen worden volgens Apple op een later moment bekendgemaakt.

Geregistreerde ontwikkelaars kunnen vroegtijdig een Apple TV aanvragen, zodat ze nu alvast apps kunnen maken. De voorraad voor ontwikkelaars is echter beperkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2015, 15:58
Categorie iDevices
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.