iphone-6s-aangekondigd

Apple kondigt iPhone 6s en iPhone 6s Plus aan

Apple heeft tijdens het Apple Event de iPhone 6s en iPhone 6s Plus officieel aangekondigd. In dit artikel zetten we alle nieuwe functies voor je op een rij.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone-6s-3

Apple heeft zojuist de iPhone 6s en iPhone 6s Plus officieel aangekondigd tijdens het Apple-event op 9 september. In dit artikel lees je alles over de opvolgers van huidige iPhones: er is een nieuwe kleur behuizing verkrijgbaar en er zitten talloze nieuwe functies op.


iphone-6s-doosje

Tijdens Apple’s presentatie in het Bil Graham Civic Center kregen we de nieuwste iPhones eindelijk te zien. Zoals eerder al bleek uit gelekte foto’s van de behuizing, verschillen de iPhone 6s en iPhone 6s Plus qua uiterlijk niet veel van hun voorgangers, behalve dan dat er een nieuwe roségouden kleur bij komt. Aan de binnenkant zijn ook de nodige verbeteringen te vinden. Zo kun je geanimeerde wallpapers gebruiken.

Nieuwe behuizing van aluminium

Apple gaat de nieuwe iPhones uitbrengen in een nieuw soort aluminium, een zelfgemaakte legering. Je kunt kiezen uit vier kleuren: zilver, goud, spacegrijs en roségoud. Het scherm is bedekt met een nieuw soort Ion-X-glas, dus geen saffierglas.

iphone-6s-rijtje
Drie generaties naast elkaar: iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6s.

3D Touch

Zoals talloze geruchten in de aanloop naar de onthulling van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus al voorspelden, zijn de nieuwe iPhones uitgerust met een Force Touch-display. Deze drukgevoelige techniek kwamen we eerder al tegen in het scherm van de Apple Watch en in het trackpad van de nieuwe MacBooks, maar er is nu gekozen voor een nieuwe variant: 3D Touch.

Dankzij de ondersteuning van 3D Touch krijgen we er een nieuwe manier bij om onze iPhones te bedienen. De iPhone 6s en iPhone 6s Plus registreren hoe hard je met verschillende kracht op het scherm drukt. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij het uitvoeren van snelle acties.

force-touch-iphone-6

iPhone 6s en iPhone 6s Plus alvast reserveren
Voor wie zijn portemonnee nu al niet meer in bedwang kan houden; het is al mogelijk bij verschillende providers en webshops de iPhone 6s en iPhone 6s Plus te reserveren in Nederland. Let op dat je in sommige gevallen wel een meerprijs bovenop de adviesprijs betaalt voor snelle(re) levering.

Bekijk ook

iPhone 6s reserveren in Nederland: dit zijn de beste deals

Wil je de iPhone 6s reserveren? De Nederlandse providers zijn gestart met de iPhone 6s voorverkoop en ook bij diverse webwinkels kun je al terecht.

Taptic Engine in de iPhone 6s en iPhone 6s Plus

Ook is de iPhone 6s (Plus) voorzien van een Taptic Engine (3D Touch), die we al van de Apple Watch kennen. Dit is een realistischer manier om het scherm te bedienen, waarbij je betere feedback over het indrukken bij. Er komen twee nieuwe bedieningsopties bij: Peek en Pop. Heb je bijvoorbeeld de Mail-app geopend, dan kun je met een lichte druk (Peek) kijken wat er in het bericht staat. Met een hardere druk kun je andere acties uitvoeren. Je kunt dus acties uitvoeren in apps zonder berichten te openen. Je kunt bijvoorbeeld snel even een Instagram-foto bekijken, door op een miniatuur te ‘peeken’.

3D-Touch-iPhone-6s-Muziek

Snellere A9-chip met M9-bewegingschip

Om de iPhone 6s en iPhone 6s Plus extra krachtig te maken, worden de twee nieuwe iPhones uitgerust met de gloednieuwe A9-chip. Deze snellere chip volgt de A8-chip van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus op en brengt de nodige verbeteringen met zich mee. Deze processor is gebaseerd op een nieuwe transistor-architectuur, die qua prestaties 70 procent sneller is dan de A8 (Apple noemt het ‘desktopklasse’) en grafisch gezien 90% sneller (‘consoleklasse). Zo is een nieuwe beeldprocessor onderdeel van deze chip, wat voordelen met zich meebrengt voor games, wat werd gedemonstreerd met een game van Pixeltoys, Free Blade. De aanwezige M9-bewegingschip is always-on.

iphone-6s-1

iPhone 6s (Plus) krijgt verbeterde 12-megapixelcamera

Zoals verwacht maakt de camera van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus de overstap van 8-megapixels naar 12-megapixels. Hierdoor worden de foto’s die je met de nieuwe iPhones maakt al een stuk mooier, en dankzij wat slimme verbeteringen aan de software-kant neemt deze kwaliteit alleen nog maar verder toe. De camera steekt nog steeds iets naar buiten uit. Autofocus is verbeterd en er zijn 50 procent meer pixels dan voorheen. Met speciale technieken (‘deep trench isolatie’) is geprobeerd om de hoeveelheid ruis te minimaliseren.

En zoals al was voorspeld kan de camera 4K-video’s schieten. Aan de voorzijde komt een FaceTime HD-camera van 5-megapixel met Retina-flitser en True Tone, zodat je mooiere selfies kunt maken. Het scherm wordt 3x sterker verlicht dan normaal, zodat je gezicht mooi wordt verlicht.

Door met 3D Touch op een foto te drukken ontstaat er een animatie met video’s, genaamd Live Photos. Dit is een soort gif-filmpje, gemaakt van een serie foto’s die je hebt gemaakt rondom het moment dat je op de knop drukte. De Live Photos kunnen ook worden voorzien van geluid.

apple-iphone-6s-live-_2267

iOS 9

De iPhone 6s en iPhone 6s Plus worden standaard geleverd met iOS 9, de nieuwste versie van het besturingssysteem van de iPhone en iPad. iOS 9 bevat de nodige verbeteringen van bestaande apps en introduceert onder andere een handige batterijbesparende modus. In ons dossier van iOS 9 kun je de belangrijkste vernieuwingen lezen.

Bekijk ook

5 redenen om uit te kijken naar iOS 9

We horen op het Apple-event waarschijnlijk wanneer iOS 9 verschijnt. We zetten daarom vijf redenen op een rij om uit te kijken naar iOS 9.

apple-iphone-6s-live-_2295

Prijs iPhone 6s en iPhone 6s Plus

De iPhone 6s en iPhone 6s Plus krijgen volgens Apple precies dezelfde prijzen als hun voorgangers, maar toch zagen we wel een paar verschuivingen. Je moet op de volgende Europese prijzen rekenen:

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek Prijzen iPhone 6S en iPhone 6S Plus in buitenland.

De iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus blijven op de markt als budgetmodellen.

Er komen speciale iPhone-docks in de kleuren zilver, goud, spacegrijs en roségoud, die $49 gaan kosten.

Beschikbaarheid in Nederland en België

Zowel de iPhone 6s als de iPhone 6s Plus zullen vanaf 25 september verkrijgbaar zijn in de eerste groep landen. Nederland en België zijn helaas nog niet daarbij en volgen waarschijnlijk één of enkele weken later.

Deze landen van 25 september zijn: Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Japan, Nieuw-Zeeland, Puerto Rico, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het is in deze landen mogelijk om te bestellen vanaf 12 september. Dat is opmerkelijk genoeg een zaterdag. Bij eerdere iPhones koos Apple juist voor een vrijdag bij de voorbestellingen.

Bekijk ook

Samenvatting Apple-event september 2015: dit kondigde Apple aan

Bang dat je iets gemist hebt van alle aankondigingen van vanavond? In dit handige overzicht vind je alle nieuwe producten die Apple vanavond de revue heeft laten passeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

128 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.