ConnectSense Extender

Vooruitblik: HomeKit in 2017 biedt vooral ontbrekende puzzelstukjes

HomeKit draait in 2017 om het invullen van de nog ontbrekende puzzelstukjes in je HomeKit-setup, zoals camera's, sensoren en accessoires om het bereik te vergroten. Voor HomeKit-koelkasten en -wasmachines is het helaas nog te vroeg.

Slimme stekkers, een rookmelder en een thermostaat. Het zijn een paar voorbeelden van de HomeKit-accessoires die vorige week op de techbeurs CES 2017 werden aangekondigd. Ze vormen de basisuitrusting van een slimme woning, maar als HomeKit-gebruiker wil je natuurlijk méér. Gelukkig komen er in 2017 ook nog wat andere handige producten op de markt, waarmee je je HomeKit-setup eindelijk wat kunt uitbreiden. Voor koelkasten en wasmachines met HomeKit is het nog te vroeg.

ConnectSense Extender

Koelkasten en wasmachines: wel voor Alexa, niet voor HomeKit

Op CES 2017 was een flinke waslijst aan nieuwe producten te vinden die met Amazon’s Alexa samenwerken. Koelkasten, smartwatches, auto’s en robots: alles werkt met Alexa. LG stopt Alexa in een koelkast en een robot, GE in een lamp, Omaker in een speaker, Ford en Volkswagen in auto’s, Huawei in smartphones, Lenovo en Mattel in speakers en Martian in een smartwatch. Daarnaast zijn er nog allerlei apparaten die Alexa niet ingebouwd hebben, maar er wel mee samenwerken. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe wasmachines, drogers en ovens van Whirlpool, een slimme stofzuiger van Samsung, een luchtreiniger van Coway en een deurslot van Array.

Lenovo Echo-kloon

Bij HomeKit is het nog niet zover. 2017 zal vooral het jaar worden waarin je de nog ontbrekende puzzelstukjes verder kunt invullen met apparaten die HomeKit-ondersteuning krijgen. De grootste beperkende factor lijkt op het eerste gezicht misschien Apple, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. HomeKit werkte al met 9 categorieën apparaten en kreeg in iOS 10 nog eens ondersteuning voor vijf andere apparaten:

 • Airconditioners
 • Camera’s
 • Deurbellen
 • Luchtreinigers
 • Luchtvochtigheidsmeters

Al langer was er ondersteuning voor:

 • Stopcontacten en stekkers
 • Lampen
 • Beveiligingssystemen
 • Rolgordijnen
 • Ventilatoren
 • Sensoren voor bijvoorbeeld water, temperatuur en ramen/deuren
 • Sloten
 • Thermostaten
 • Garagedeuren

HomeKit-accessoires in iOS 10.

De vraag is alleen: waar zijn al die producten? Wil je je rolgordijnen met HomeKit bedienen, dan is er nog geen Nederlands aanbod, tenzij je aan de slag gaat met doe-het-zelf-oplossingen zoals HomeBridge. Plafondventilatoren en deursloten met HomeKit zijn er al wel, maar alleen in de VS. Er valt daarom nog genoeg te wensen als het om HomeKit gaat en in 2017 gaan fabrikanten dat voor een deel invullen.

Dit is HomeKit in 2017

De belofte voor 2017 zijn de productcategorieën die nog onvoldoende aandacht hebben gekregen van de fabrikanten. HomeKit-geschikte thermostaten, lampen en stekkers kennen we nu wel, het is hoog tijd om de nog ontbrekende puzzelstukjes in je HomeKit-collectie in te vullen. Met onderstaande spullen kun je in 2017 aan de slag.

HomeKit-camera’s

Er zijn meerdere fabrikanten die camera’s met HomeKit-ondersteuning hebben aangekondigd, zoals de Withings Home Plus en de nieuwe D-Link Omna-camera die we in ons overzicht met bijzondere smart home-accessoires van CES 2017 hebben genoemd. De meest interessante is de Ring Floodlight Camera. Niet bedoeld om overstromingen te meten, maar een camera met twee sterke schijnwerpers die je bij de voordeur kunt hangen. De producten van Ring vind je niet in de doorsnee Nederlandse winkels, maar de deurbel die ze eerder uitbrachten is gewoon via Amazon verkrijgbaar.

Ring Floodlight Camera

HomeKit in de tuin

Het is jammer dat er nog nauwelijks weerstations en regenmeters met HomeKit verkrijgbaar zijn, terwijl bijvoorbeeld Netatmo wel voorop liep met de regenmeter en het weerstation. Het is een categorie die Apple nog niet officieel ondersteunt. Toch heeft Elgato er iets op gevonden: je kunt vanaf dit jaar je tuinslang geschikt maken voor HomeKit, door de Eve Aqua erop aan te sluiten. Vervolgens kun je met HomeKit de watertoevoer regelen.

Elgato Eve Aqua.

Bluetooth-bereik vergroten

Sommige HomeKit-accesoires maken gebruik van een Bluetooth-verbinding en dat brengt meteen problemen met zich mee. Het is weliswaar energiezuinig, maar het bereik is tamelijk beperkt. Elgato gaat er met de Eve Extend iets aan doen. Ook bij andere fabrikanten ga je hier iets van zien, namelijk bij ConnectSense (zie foto hieronder en bovenaan dit artikel). Met deze oplossing kun je HomeKit-apparaten die alleen via Bluetooth werken toch verbinden met Wi-Fi, zodat het bereik groter wordt. ConnectSense richt zich in eerste instantie op de Amerikaanse markt, maar er zijn ook Nederlandse winkels die de temperatuur- en watersensoren van ConnectSense aanbieden dus misschien gaan ze ook de Bluetooth Extender verkopen. Zo niet, dan kun je altijd nog terecht bij Amazon.

ConnectSense Bluetooth Extender

Meer HomeKit-sensoren

Fibaro is een Poolse fabrikant die meerdere producten met HomeKit heeft aangekondigd. We zijn ze momenteel aan het testen, dus je kunt binnenkort een review ervan verwachten. Eén van de producten is een bewegingssensor, wat op zich niet nieuw is voor HomeKit-gebruikers: je kon al bewegingssensoren van Philips en Elgato kopen, maar toch heeft Fibaro er wat extra’s in gestopt. De wat creepy uitziende bewegingssensor in de vorm van een oog kan niet alleen beweging detecteren, maar meet ook temperatuur, lichtintensiteit en beweging.

Fibaro Bewegingsmelder

HomeKit voor kelder en bootje

Over Fibaro gesproken: deze fabrikant heeft een HomeKit-apparaat dat van pas kan komen voor huiseigenaren. Heb je een kelder, dan ken je het probleem dat er wel eens water in de kelder komt te staan. Met de overstromingssensor hou je dit in de gaten. Je krijgt een seintje wanneer er water aanwezig is. Dat kan ook handig zijn voor mensen met een bootje, die een waarschuwing willen als het weer tijd is om te hozen.

Fibaro Flood Sensor

Dit ontbreekt nog
Van de HomeKit-productcategorieën die we eerder hebben opgesomd zijn er een aantal die nog maar moeilijk te vinden zijn in de Nederlandse winkels. Op het gebied van airconditioners, deurbellen, luchtreinigers, rolgordijnen, ventilatoren, deursloten en garagedeuren heb je nauwelijks tot geen keuze. Bij thermostaten, sensoren, stekkers en lampen zijn er al wel een aantal opties, maar echt riant is het nog niet.

Verre toekomst: koelkasten en wasmachines

Op HomeKit-geschikte koffiemachines, ovens, wasmachines, koelkasten, auto’s en robots hoef je nog niet te rekenen. Voorlopig ben je nog wel even druk met het aanvullen van je collectie lampen, schakelaars, dimmers en deursensoren. Het is nog erg vroeg om voor een HomeKit-geschikt deurslot, een airconditioner of plafondventilator te kiezen – voor zover die überhaupt al in Nederland verkrijgbaar zijn. Smart Home is toch nog voor veel mensen een niche en Apple pakt het daarbij rustig aan.

Daar is wat voor te zeggen, maar wij keken de afgelopen week toch erg jaloers naar alle producten die voor Alexa werden aangekondigd. Het is dus al wél mogelijk om je stofzuiger en magnetron geschikt te maken voor stembediening en we zouden natuurlijk liever zien dat Apple daarin het voortouw neemt. Misschien moeten we er maar aan wennen dat Apple bij dit soort ontwikkelingen niet de trendsetter wil zijn, maar afwacht totdat anderen met vallen en opstaan de eerste stappen hebben gezet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 januari 2017, 17:53
Categorieën Accessoires, Diensten
Onderwerpen homekit, smart home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.