Review: Netatmo Regenmeter, regensensor met iPhone-app

Review van de Netatmo Regenmeter, een regensensor

netatmo-regensensorHet persoonlijke weerstation Netatmo (zie ons Netatmo-review van vorig jaar) heeft uitbreiding gekregen. De langverwachte regensensor is voor 69 euro verkrijgbaar en laat zien hoeveel regen er in een bepaalde periode is gevallen. Netatmo had al stijlvolle draadloze binnen- en buitensensoren die onder andere de temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid, geluidsniveau en CO2-gehalte bijhoudt. Ook de regensensor ziet er stijlvol uit, al is hij niet zoals de eerdere producten van aluminium gemaakt maar van plastic. De metingen lees je uit via een iPhone-, Android- of webapp.

Dit is een gastblog van Arjen Douwes (@rebelarjen), die ook de eerdere review over het Netatmo weerstation schreef voor iPhoneclub.

Regensensor: zo werkt het

De regensensor werkt op 2 AAA-batterijen en bestaat uit een plastic opvangbakje om de regen te verzamelen. Het water druppelt op een wipje met twee lepeltjes. Het omhoog staande lepeltje verzamelt het water en als het zwaar genoeg is valt deze naar beneden. Een magneetje registreert hoe vaak dit gebeurt en daarmee wordt de regenhoeveelheid in mm/per uur berekend. Het water loopt gelijk weg, dus het bakje hoeft nooit geleegd te worden. De sensor registreert van 0,2 tot 900 mm/per uur en de regensensor kan maximaal 100 meter van de binnensensor afstaan. Contact met de binnensensor is noodzakelijk, omdat er op die manier onder andere over-the-air firmware-upgrades kunnen worden verstuurd.

netatmo-weerstation-2

Regensensor toevoegen

Er wordt geen handleiding meegeleverd bij de Netatmo Regenmeter, maar aansluiten op binnensensor gaat eenvoudig via http://www.netatmo.com/add en zoals beloofd ben je binnen een paar seconden up en running.

Regenval bekijken en vergelijken via de app

Na een kleine regendans opende ik de iPhone-app en na het aanklikken van een klein regensensor-icoontje zag ik realtime hoeveel het regende. De applicatie toont de hoeveelheid regen van het afgelopen uur en de totale regenval van de huidige dag. De voorziene hoeveelheid regenval komt van de weerbureaus en daarmee kan je gelijk kijken in hoeverre jouw achtertuin afwijkt van de verwachting.

netatmo-weerstation-4

Door de iPhone te kantelen zie je week- en maandgrafieken netzoals bij alle andere metingen. Uiteraard kan je in de iPhone app persoonlijke notificaties instellen zodat je een bericht krijgt wanneer het in jouw achtertuin begint met regenen.

netatmo-weerstation-3

Third party-apps zoals IFTTT en WeatherPro kunnen nog niet overweg met de regensensor, maar deze zijn al wel in de API van Netatmo opgenomen dus dat zal snel komen. Vermoedelijk gaat Netatmo in de toekomst ook nog andere weersensoren aanbieden zoals een windmeter.

Conclusie

Ik was al erg enthousiast over de Netatmo binnen- en buitensensoren en de regensensor is een zinvolle aanvulling. Deze integreert mooi met de andere sensoren en ook met de apps. De complete set geeft een mooi inzicht in het weer en kwaliteit van de leefomgeving bij jou thuis en in de tuin.

netatmo-weerstation-1

Pluspunten

  • Waterbakje hoeft niet geleegd te worden.
  • Goed geïntegreerd met bestaande sensoren en apps, alles werkt in no-time.
  • Handige notificaties als het gaat regenen.
  • Goede productkwaliteit en constructie.

Verbeterpunten

  • Werkt alleen met Netatmo-weerstation
  • Plastic, geen strak aluminium zoals het weerstation zelf
  • Werkt nog niet samen met IFTTT (maar dat komt eraan).
  • Geen bevestigingsmateriaal meegeleverd.

Info: Netatmo Regenmeter

Lees de 9 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »