App Store jobs

Ook Google verlaagt afdracht voor apps naar 15 procent

Nauwelijks impact voor grote bedrijven

Na Apple gaat ook Google de commissie die ontwikkelaars moeten afdragen verlagen van 30 naar 15 procent. Voor de grote bedrijven heeft het nauwelijks impact, voor de betrokken ontwikkelaars wél!

Lagere commissie ook bij Google

Apple voerde vorig jaar het Small Business Program in. Ontwikkelaars die minder dan 1 miljoen omzet maken hoeven niet het gebruikelijke percentage van 30 procent te betalen, maar vallen terug naar een lager percentage van 15 procent. Dat is goed voor ontwikkelaars, waarvan het merendeel bestaat uit kleinere aanbieders. De grote namen zoals Epic Games en Spotify moeten nog steeds het hogere percentage afdragen. Google heeft nu een soortgelijk programma voor kleine ontwikkelaars aangekondigd.


Google gaat vanaf 1 juli 2021 nog maar 15 procent afdracht vragen aan ontwikkelaars die minder dan 1 miljoen dollar verdienen. Daarmee is de regeling vrijwel gelijk aan die van Apple. Sensor Tower heeft echter becijferd dat het nauwelijks verschil maakt voor de grote bedrijven. Als Google in 2020 de lagere commissie al had berekend, waren ze $587 miljoen misgelopen. Dat is slechts 5% van de totale inkomsten uit de Google Play Store.

Nauwelijks impact voor Apple

Bij Apple gaat het om een nog kleine terugval in inkomsten. Als in 2020 reeds het lagere percentage was berekend zou Apple $595 miljoen zijn misgelopen. Dat is nog geen 3 procent van de totale App Store-omzet van $21,7 miljard. Grote spelers zijn voor Apple de kurk waarop de App Store drijft. In januari becijferde Sensor Tower dat gebruikers het meest uitgeven aan games en entertainment.

Sensor Tower rekent het als volgt voor:

Apple rapporteerde 54,76 miljard dollar aan inkomsten uit diensten in fiscaal 2020, of ongeveer 19% van zijn totale omzet. App Store-vergoedingen zijn slechts één onderdeel van de dienstenactiviteiten van Apple, waartoe ook abonnementen, garanties en andere producten behoren. Als het programma van Apple in 2020 nog van kracht was geweest, zou het bedrijf 595 miljoen dollar zijn misgelopen, oftewel ongeveer 2,7% van zijn geschatte 21,7 miljard dollar aan App Store-vergoedingen in 2020.

App Store jobs

Antitrust-klachten
Apple en Google geven beide geen specifieke gegevens over de App Store-verkopen. Sensor Tower moest daarom uitgaan van schattingen. Beide bedrijven hebben te maken met antitrust-aanklachten, omdat ze te veel macht zouden hebben over hun platformen. Daarnaast klagen bedrijven zoals Spotify over de 30% die ze moeten afdragen aan Apple, terwijl Apple’s eigen muziekdienst dit niet hoeft te doen. Het Small Business Program heeft op dit punt echter weinig opgeleverd en ook voor Epic Games geldt nog steeds de standaard 30%.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.