AirPods Pro promo Apple

Deze geluidsfuncties komen naar je iPhone, Apple Watch en AirPods Pro

Dit jaar voegt Apple enkele functies toe die met geluid en gehoor te maken hebben. Lees hier welke je kunt verwachten. Ze werken onder meer op je iPhone en met AirPods Pro.

Apple brengt nieuwe geluidsfuncties naar iOS en watchOS

De nieuwe functies zijn niet alleen voor je iPhone. Als je AirPods Pro of een Apple Watch gebruikt kun je ook rekenen op enkele nieuwigheden.

Geluidsfuncties voor iPhone met iOS 14

We beginnen met de iPhone. Iedere iPhone met iOS 14 kan gebruikmaken van deze functies. De eerste is een manier om je gehoor te beschermen tijdens het luisteren naar audio, zoals muziek. De tweede functie komt vooral van pas voor mensen met een wat slechter gehoor.

Automatisch harde geluiden begrenzen met koptelefoon

Vanaf iOS 14 kan je iPhone automatisch harde geluiden begrenzen tot een bepaald aantal decibel. Dit is niet helemaal hetzelfde als je hele volume begrenzen tot een bepaald maximumpercentage. Met de functie die Apple officieel ‘Verminder harde geluiden’ noemt worden alleen de tonen begrensd die boven de limiet komen. Als je het inschakelt analyseert je iPhone waarnaar je luistert. Staat jouw limiet op 85 decibel, dan komen de tonen nooit hierboven. Dat werkt ook als je volume wat hoger staat.

Verminder harde geleuiden vergelijking

Apple geeft ook meer context aan wat de hoeveelheid decibel betekent. Zo staat 85 decibel gelijk aan druk stadsverkeer en 100 decibel als een ambulancesirene. Het maakt niet uit welke koptelefoon je gebruikt om deze functie te gebruiken. Je hoeft dus geen AirPods of Beats-koptelefoon te dragen, waardoor deze gezondheidsfunctie direct voor veel meer mensen beschikbaar is.

Geluidsherkenning voor slechthorenden geeft meldingen bij bepaalde geluiden

Met deze functie, bedoeld voor slechthorenden, kan je iPhone continu luisteren naar zijn omgeving. Wil je bijvoorbeeld een extra seintje als er een ambulance aankomt, dan kun je een melding voor sirenes instellen. Wanneer je iPhone een sirene detecteert stuurt ‘ie je een melding. Het werkt ook voor bijvoorbeeld babygehuil, blaffende honden, brandalarmen, stromend water en meer.

Herkenning van geluiden op de iPhone

Meer over geluidsherkenning op de iPhone lees je in onze afzonderlijke tip. Ook vertellen we hoe het zit met je privacy.

Bekijk ook

Geluiden herkennen met de iPhone: sirenes, blaffende honden en meer

Op de iPhone, iPad en Mac vind je de functie Geluidsherkenning. Daarmee kun je sirenes, deurbellen, hondengeblaf en andere geluiden herkennen. De functie is bedoeld voor mensen die slechthorend zijn, maar komt ook op andere momenten van pas.

Geluidsfuncties voor voor AirPods Pro

Met AirPods Pro heb je een geavanceerdere versie van Apple’s AirPods in huis. Vanaf het najaar kunnen ook eigenaren van deze oortjes wat extra’s gebruiken. Slechthorenden krijgen ook een handige nieuwe functie die we hier bespreken. Lees meer over alle nieuwe AirPods-functies van 2020 in ons afzonderlijke artikel.

Bekijk ook

Deze nieuwe functies vind je op de AirPods met iOS 14

Er zijn nieuwe functies voor de AirPods in iOS 14, waarbij de grootste vernieuwing is dat je ruimtelijk geluid kunt horen op je AirPods Pro. Het lijkt dan alsof geluiden van alle kanten op je af komen - ideaal tijdens het kijken van een spannende film! Maar er is meer...

Spatial Audio geeft diepte aan je geluid

We staan te popelen om deze functie in het echt te gebruiken. Met Spatial Audio plaats je jezelf in het midden van het geluid. Kijk je bijvoorbeeld een film die hierop is aangepast, dan hoor je de geluiden echt van de kant waarvan ze vandaan komen. Je kunt dan met je hoofd draaien om er anders naar te luisteren. Hiervoor maakt de functie gebruik van de accelerometer en gyroscoop in je AirPods Pro.

AirPods met Spatial Audio

Spatial Audio wordt alleen mogelijk op de AirPods Pro. Het biedt ondersteuning voor audio in 5.1, 7.1 en Dolby Atmos encodering. Dat wil niet zeggen dat ze voortaan Dolby Atmos ondersteunen, maar dat de oortjes dergelijke audio kunnen omzetten naar een ruimtelijk klinkend effect.

‘Aangepast geluid’ is een soort persoonlijke equalizer

Vind je het lastig om bepaalde geluiden te verstaan, dan kan de ‘Aangepast geluid’ functie voor AirPods Pro van pas komen. Hiermee kun je zelf instellen welke geluiden, zoals middelhoge tonen, versterkt worden en hoe sterk dit effect moet zijn. Ga je een stapje verder, dan kun je ook een persoonlijke configuratie maken. Dat gaat vrij snel en werkt als een soort hoortest. Geef aan welke geluiden je beter hoort en je iPhone onthoudt het.

Dit werkt niet alleen voor muziek, maar ook voor bijvoorbeeld telefoongesprekken. Ben je slecht in stemmen horen, maar kun je muziek prima luisteren, dan worden alleen stemmen versterkt. Je loopt dan niet meer te klooien met het geluidsniveau van je AirPods. Hoe deze functie precies werkt lees je in ons afzonderlijke artikel.

Bekijk ook

AirPods Pro passen zich aan voor slechthorenden vanaf iOS 14

Ben je slechthorend en gebruik je AirPods Pro of een Beats-koptelefoon? Dan kun je vanaf iOS 14 gebruikmaken van een functie die het geluid speciaal hierop afstemt. Zo hoef je tijdens een telefoongesprek niet meer het geluid harder te zetten als je stemmen slecht verstaat.

Geluidsfuncties voor Apple Watch: melding bij luide muziek

Wat de Apple Watch betreft is er niet veel nieuws voor je gehoor, maar één functie willen we je niet onthouden. Het heeft alles te maken met het beschermen van je gehoor. Het beste is dat het voor jou gedaan wordt en je dus niks hoeft te doen.

Het is ongezond om (lang) naar luide muziek te luisteren. Om te zorgen dat je oren geen permanente schade oplopen is het daarom belangrijk om in de gaten te houden hoe luid jouw muziek staat. Helaas is dat niet echt iets waar we allemaal graag mee bezig zijn en je muziek kan ook ongemerkt te luid staan. Daarom stuurt je Apple Watch vanaf watchOS 7 een melding wanneer je de limiet hebt bereikt voor luide muziek. Deze is vastgesteld door de WHO.

Als je de limiet hebt bereikt zal je Apple Watch het volume automatisch naar beneden draaien tot een veiliger niveau. Als je het echt wil kun je het volume weer omhoog zetten, maar of dat verstandig is laten we even in het midden.

Bekijk ook

watchOS 7: alles over de Apple Watch-update van 2020

watchOS 7 voor de Apple Watch is de grote update van 2020 en is voor alle recente modellen te downloaden. Deze update brengt nieuwe gezondheidsfuncties, wijzerplaten en andere verbeteringen naar de Apple Watch. Lees hier wat er nieuw is!
Meer over iOS 14
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 14, bekijk dan de belangrijkste functies van iOS 14. Benieuwd naar de kleine ontdekkingen van iOS 14, dan hebben we ook daar een overzicht van. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 14, dan vind je in ons artikel het antwoord. De meest recente iOS-versie is iOS 17.0.2.

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.