Craig Federighi met macOS Big Sur

Dit zijn de nieuwe app-icoontjes van macOS Big Sur [poll]

De meningen zijn verdeeld
Vanaf macOS Big Sur zal de interface van je Mac er behoorlijk anders uitzien. In dit artikel lichten we één van de meest opvallende veranderingen toe: de nieuwe app-icoontjes. Wat gaat er veranderen en kijk jij er naar uit? Laat in de poll weten wat jij vindt!

Nieuwe icoontjes in macOS Big Sur lijken op iOS

Wanneer je de nieuwe icoontjes ziet en een iPhone of iPad gewend bent zie je meteen gelijkenissen. Om te beginnen zijn ze vierkant met afgeronde hoeken, terwijl ze eerder onregelmatige vormen hadden. Ook zijn kleuren gelijkgetrokken, maar wel met meer schaduw. Niet iedereen is fan, maar iedereen zal eraan moeten wennen, want Apple lijkt niet van plan het nog te gaan veranderen.


Om de icoontjes toch nog een Mactouch te geven zijn ze niet helemaal hetzelfde als in iOS en iPadOS. De Mac krijgt bijvoorbeeld meer contrasterende afbeeldingen met wat meer detail. Dat komt goed naar voren als je je Dock groot hebt ingesteld. Zo staat op het nieuwe Mail-icoon het nieuwe adres van Apple’s hoofdkantoor. Ook steken bepaalde elementen buiten het vierkantje om toch iets van de typische Mac-icoontjes mee te nemen.

macOS Big Sur Dock met icoontjes iMac

In sommige gevallen worden qua kleuren icoontjes gelijkgetrokken met iOS. In macOS Catalina vind je nog een blauw-wit icoon voor de Berichten-app, terwijl dit altijd al groen-wit was op de iPhone. Dat stamt nog uit de tijd van Apple iChat, toen de iPhone nog niet eens bestond. Vanaf macOS Big Sur is dit icoon nagenoeg hetzelfde als op je iPhone.

Big Sur vs Catalina Cult of Mac
Beeld: Cult of Mac

Alle verschillen bekijken? Daarvoor heeft Cult of Mac een mooi overzicht gemaakt met 1-op-1 vergelijkingen tussen de oude en nieuwe iconen.

App-icoontjes in macOS Big Sur: de meningen zijn verdeeld

Of het nu mooi is of niet: anders is het wel. En dat is te merken aan de reacties. De één vindt de nieuwe set aan iconen een verademing en hoognodig voor de Mac, terwijl de ander vindt dat “Apple zijn eigen designtaal kopieert” op een slechte manier.

Dat laatste komt van Quinn Nelson, op YouTube bekend als SnazzyLabs. Op Twitter is hij niet bepaald te spreken over de nieuwe icoontjes. Hij trekt de – grappige – vergelijking met Xiaomi, een bedrijf dat niet schuwt om Apple’s design na te apen: “Het is alsof Xiaomi een MiMac heeft gemaakt.”

Er klinken ook positieve geluiden. Designer Elvin Hu, bekend van zijn iPod Classic app voor iOS, noemt de veranderingen “verfrissend en baanbrekend” in zijn tweet. Daarnaast laat ook symboolontwerper Michael Flarup weten blij te zijn met de nieuwe iconen. In een blogpost zegt hij dat hij jaren heeft gewacht “tot het plezier terugkeerde in app-icoontjes.”


Poll niet zichtbaar? Je kunt ‘m ook invullen via deze link.

Zelf de macOS Big Sur app-icoontjes installeren

Heb je in de poll gestemd op de eerste optie? Dan hebben we goed nieuws, want je kunt je Dock al klaarstomen voor macOS Big Sur. Verschillende designers, waaronder onze huisdesigner Bas van der Ploeg (@basvanderploeg), hebben nieuwe varianten gemaakt van bestaande Mac-apps zoals Tweetbot en Slack. Ook Stijn de Vries (@StijnDV) heeft op zijn website icoontjes klaar om te downloaden.

Het is de bedoeling dat je deze icoontjes downloadt en handmatig instelt voor de betreffende apps. Hoe je dit doet lees je in de onderstaande tip over app-icoontjes wijzigen op de Mac. Bas van der Ploeg heeft al aangekondigd bezig te zijn met meer icoontjes, dus houd zijn Twitter in de gaten.

Downloaden:

Alle icoontjes van macOS Big Sur downloaden

Wil je alle icoontjes van de standaardapps van Big Sur downloaden, dan kan dat! Je kunt alle iconen in hoge resolutie downloaden via deze site. Daar vind je ook alle systeemgeluiden. De Systeemvoorkeuren krijgen in Big Sur ook een nieuw uiterlijk. Sommige zijn al beschikbaar, andere nog niet.

Bekijk ook

Zo wijzig je op de Mac een app-icoon in een paar simpele stappen

Vind je het appicoon van een bepaalde Mac-app niet mooi? Wil je zelf de icoontjes aanpassen aan de huidige stijl van macOS? In deze tip leggen we uit hoe je dit Mac appicoon kunt veranderen in een paar simpele stappen. Zo maak je je Mac persoonlijker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur was een van de grootste updates voor de Mac en verscheen in november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. Big Sur brengt een volledig nieuw design, een verbeterd Bedieningspaneel en nieuwe functies voor Safari. Ook bijzonder is dat Apple voor het eerst sinds 2001 is overgestapt op een nieuwe nummering: van 10.x naar macOS 11. Alle details vind je hier!

macOS Big Sur
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.