App Store

Apple heeft emulator-app iDOS 2 nu echt uit de App Store gehaald

Met iDOS 2 kun je Windows 3.1 draaien op een iPad. Apple lijkt niet gediend te zijn van deze functie en gaf de ontwikkelaar een waarschuwing om de app aan te passen. Die weigerde echter, waarna de app nu is verwijderd.

Update 10 augustus 2021: Apple heeft de populaire DOS-emulator iDOS 2 nu echt weggehaald uit de App Store en beroept zich daarbij op richtlijnen. Ontwikkelaar Chaoji Li waarschuwde gebruikers eind juli al dat de app kon verdwijnen omdat het de App Store Review-regel 2.5.2 overtreedt. iDOS verscheen voor het eerst in 2010 in de App Store. In 2014 verscheen de tweede versie iDOS 2, waar op een later moment iTunes-bestandsdeling aan werd toegevoegd voor het importeren van games. Apple waarschuwde, maar de ontwikkelaar wilde het niet verwijderen omdat het voelde als verraad. Gebruikers hadden immers voor de functie betaald. Bij elke update van iDOS 2 was Li open over het feit dat iTunes-bestandsdeling erin zat. Meer dan twaalf updates kwamen gewoon door het reviewproces, totdat Apple vorige maand uiteindelijk toch de knoop doorhakte. Daarbij speelde nog een ander probleem, namelijk het kunnen draaien van Windows (zie verderop).

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 23 juli 2021.


iDOS 2 kwam de afgelopen weken in het nieuws vanwege een nieuwe ontwikkeling in de app. Volgens de App Store omschrijving is de app bedoeld om oude Windows-games te spelen, maar technologiejournalist Harry McCracken vond een manier om het hele Windows 3.1-systeem te draaien. Ontwikkelaar Chaoji Li viel naar eigen zeggen door de mand toen hij onlangs een update wilde uitbrengen voor iDOS 2.

iDOS 2 emulator mag geen emulator zijn

Apple stelt in artikel 2.5.2 van de App Store richtlijnen dat apps geen code mogen draaien die vanuit een andere plek is geïmporteerd. Ontwikkelaars moeten dus een app ontwikkelen die werkt zonder extra downloads buiten de App Store om.

Omdat iDOS 2 een emulator is, is de hoofdfunctionaliteit precies hierom te doen. Na het kopen van de app kun je via het internet uitvoerbare code downloaden en importeren. iDOS 2 zal de code dan uitvoeren. Vorige week schreven wij in onze rubriek App Gemist nog over de mogelijkheid om ook Windows 3.1 te draaien als uitvoerbare code.

Bekijk ook

De leukste apps van week 28-2021 in App Gemist

Wat waren de leukste iOS- en Mac-apps van afgelopen week? iCulture zet de oogst van week 28 in 2021 voor je op een rijtje. Deze moet je zeker eens proberen!

“Download het voordat het te laat is”

iDOS ontwikkelaar Li wordt nu door Apple gesommeerd om de functionaliteit aan te passen. Gebeurt dit niet binnen 14 dagen, dan wordt de app uit de winkel gehaald. Li heeft al gezegd dat hij dit niet van plan is. Op zijn blog schrijft hij: “download het voordat het te laat is”. Daarmee is duidelijk dat Li niets anders verwacht dan dat zijn app uit de App Store verdwijnt.

https://twitter.com/litchiedev/status/1418305062401548291?s=20

Het hele gesprek tussen Li en Apple staat op de website van Li. Hierin is te lezen dat Li nog pogingen waagt om Apple ervan te overtuigen dat zijn app de regels volgt. Hij schrijft ook dat de recente aandacht voor iDOS mogelijk in het verkeerde keelgat schoot bij Apple.

Je kunt op het moment van schrijven nog naar de App Store gaan en iDOS 2 kopen. Als Apple de app verwijdert, zal deze nog steeds op je iPad werken. Updates zul je echter niet meer krijgen en het is daarmee onzeker hoe lang de app werkt met toekomstige iOS-versies.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.