iOS 15 homescreen

Verbeterde drag & drop komt naar de iPhone in iOS 15

Voor het eerst tussen apps onderling

Vanaf iOS 15 wordt het mogelijk om tekst, bestanden en afbeeldingen van de ene app naar de andere te slepen. Het is een nieuwe functie op de iPhone die tijdens de keynote nog niet werd verklapt.

Verbeterd klikken en slepen op de iPhone

Met drag & drop wordt multitasken op de iPhone een stuk eenvoudiger. Sinds iOS 11 was het al mogelijk om items binnen apps te verplaatsen en in iOS 15 komt daar de mogelijkheid bij om ook tússen apps items te slepen. Je kunt het al proberen in de beta van iOS 15, die momenteel te downloaden is voor ontwikkelaars. Het verslepen van een item houdt overigens wel in dat het item gekopieerd wordt. Het blijft dus ook op de oude locatie bestaan en je zult het handmatig moeten verwijderen als je het op de oude locatie niet meer wilt bewaren. Er is dus geen sprake van verplaatsen, maar van kopiëren naar een extra locatie.


Op de iPad is drag & drop al sinds 2017 mogelijk tussen apps. Daar is de functie eigenlijk ook meer op z’n plaats, omdat je met Split View twee apps naast elkaar kunt zetten. Op de iPhone lukt dat niet, maar Apple heeft er een oplossing voor gevonden zodat je toch iets kunt verslepen:

  1. Om een item te slepen leg je je vinger wat langer op het item.
  2. Terwijl je deze vinger op het scherm houdt beweeg je met een andere vinger naar een andere app.
  3. Zodra deze app is geopend laat je het item los.
  4. Je ziet het item nu verschijnen in de nieuw geopende app.

De functie is ook te vinden op de preview-pagina van Apple, waar het als volgt wordt beschreven:

Drag and drop
With support for drag and drop across apps, you can pick up images, documents, and files from one app and drag them into another.

MacStories-oprichter Federico Viticci laat in een tweet zien hoe het werkt:

Drag & drop voor meerdere items tegelijk

Door je vinger op het item te leggen lijkt het omhoog te komen van de ondergrond. En terwijl je sleept zorgen animaties en andere visuele aanwijzingen ervoor dat je het item kunt verplaatsen. Ook geeft iOS 15 aan waar je de content kan loslaten. In veel apps kun je een enkel item slepen met een vinger en tijdens het slepen nog meer items aantikken met een andere vinger. Je kunt dus ook meerdere items slepen. Daarna vormen ze een stapel die naar de nieuwe locatie kan worden verplaatst. Dit werkt een beetje als het verplaatsen van meerdere appiconen op het beginscherm.

Wil je weten hoe drag & drop op de iPhone in iOS 11 tot en met iOS 14 werkt? Lees dan onze tip:

In onderstaande tip bespreken we drag & drop op de iPad:

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting! Of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2021, 9:42
Categorie iOS
Onderwerp ios 15
Device iPhone
Software iOS 15

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
0 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.