iOS 15 homescreen

Verbeterde drag & drop komt naar de iPhone in iOS 15

Voor het eerst tussen apps onderling
Vanaf iOS 15 wordt het mogelijk om tekst, bestanden en afbeeldingen van de ene app naar de andere te slepen. Het is een nieuwe functie op de iPhone die tijdens de keynote nog niet werd verklapt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Verbeterd klikken en slepen op de iPhone

Met drag & drop wordt multitasken op de iPhone een stuk eenvoudiger. Sinds iOS 11 was het al mogelijk om items binnen apps te verplaatsen en in iOS 15 komt daar de mogelijkheid bij om ook tússen apps items te slepen. Je kunt het al proberen in de beta van iOS 15, die momenteel te downloaden is voor ontwikkelaars. Het verslepen van een item houdt overigens wel in dat het item gekopieerd wordt. Het blijft dus ook op de oude locatie bestaan en je zult het handmatig moeten verwijderen als je het op de oude locatie niet meer wilt bewaren. Er is dus geen sprake van verplaatsen, maar van kopiëren naar een extra locatie.


Op de iPad is drag & drop al sinds 2017 mogelijk tussen apps. Daar is de functie eigenlijk ook meer op z’n plaats, omdat je met Split View twee apps naast elkaar kunt zetten. Op de iPhone lukt dat niet, maar Apple heeft er een oplossing voor gevonden zodat je toch iets kunt verslepen:

  1. Om een item te slepen leg je je vinger wat langer op het item.
  2. Terwijl je deze vinger op het scherm houdt beweeg je met een andere vinger naar een andere app.
  3. Zodra deze app is geopend laat je het item los.
  4. Je ziet het item nu verschijnen in de nieuw geopende app.

De functie is ook te vinden op de preview-pagina van Apple, waar het als volgt wordt beschreven:

Drag and drop
With support for drag and drop across apps, you can pick up images, documents, and files from one app and drag them into another.

MacStories-oprichter Federico Viticci laat in een tweet zien hoe het werkt:

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Drag & drop voor meerdere items tegelijk

Door je vinger op het item te leggen lijkt het omhoog te komen van de ondergrond. En terwijl je sleept zorgen animaties en andere visuele aanwijzingen ervoor dat je het item kunt verplaatsen. Ook geeft iOS 15 aan waar je de content kan loslaten. In veel apps kun je een enkel item slepen met een vinger en tijdens het slepen nog meer items aantikken met een andere vinger. Je kunt dus ook meerdere items slepen. Daarna vormen ze een stapel die naar de nieuwe locatie kan worden verplaatst. Dit werkt een beetje als het verplaatsen van meerdere appiconen op het beginscherm.

Wil je weten hoe drag & drop op de iPhone in iOS 11 tot en met iOS 14 werkt? Lees dan onze tip:

Bekijk ook

Drag & drop gebruiken op de iPhone: zo doe je dat

Met drag & drop verplaats je tekst, foto's en meer makkelijk binnen dezelfde app of (sinds iOS 15) ook tussen apps onderling. In deze tip laten we zien hoe het klikken en slepen op de iPhone werkt.

In onderstaande tip bespreken we drag & drop op de iPad:

Bekijk ook

Zo gebruik je Drag & Drop op de iPad

Met Drag & Drop kun je sneller multitasken op je iPad. Sleep eenvoudig content van de ene app naar de andere. In deze tip wordt uitgelegd hoe dit werkt.
Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.