iOS 15 Final.

iOS 15.7 en iPadOS 15.7 zijn uit: belangrijke beveiligingsupdates

Apple heeft iOS 15.7 en iPadOS 15.7 uitgebracht, twee opmerkelijke nieuwe updates voor de iPhone en iPad. Wat biedt Apple met deze updates, nu iOS 16 er ook is? Het blijkt te gaan om een belangrijke beveiligingsupdate, dus het is belangrijk om ook je oudere toestel up-to-date te houden.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Kort na het iPhone 14-event bracht Apple de Release Candidate uit van iOS 15.7 en iPadOS 15.7. De informatie over de update was schaars: Apple sprak alleen over beveiligingsupdates en verbeteringen voor alle gebruikers. Dat is dan ook de voornaamste reden om deze versie te downloaden.

iOS 15.7 en iPadOS 15.7 lossen een belangrijk beveiligingslek op, zo schrijft Bleeping Computer en zo blijkt ook uit Apple’s pagina met beveiligingsupdates. Het gaat om een zogenaamde zero-day, waarbij kwaadaardige code toegepast kan worden op je iPhone en iPad via een malafide app. Je toestellen kunnen daardoor gehackt worden. Deze nieuwe update beschermt je tegen deze aanvallen. Apple zegt dat het lek mogelijk actief in het wild misbruikt is. Het wordt daarom ten zeerste aangeraden om de update zo spoedig mogelijk te downloaden.

De bescherming tegen dit beveiligingslek is ook toegevoegd in iOS 16, dus je kunt ook naar die versie updaten. Maar als je iOS 16 nog niet wil of kan installeren, is iOS 15.7 dus een goed alternatief. Voor de iPad is iPadOS 15.7 momenteel de meest recente versie. Mac-gebruikers kunnen updaten naar macOS Monterey 12.6, waar dit lek ook gedicht is.

iOS 15.7 en iPadOS 15.7 beschikbaar

De updates voor de iPhone en iPad kunnen bijvoorbeeld betere compatibiliteit bieden met iOS 16. Denk bijvoorbeeld aan de bewerkfunctie van iMessage. Bewerkte berichten worden nu opnieuw verzonden als de ontvanger een oudere versie van iOS gebruikt, maar mogelijk zorgt iOS 15.7 ervoor dat dit net wat beter werkt. Apple zegt in ieder geval dat iOS 15.7 zorgt voor betere beveiliging en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Voor de iPad is iPadOS 15.7 de meest recente versie, want iPadOS 16 wordt pas in oktober uitgebracht. Dit zijn de releasenotes:

Deze update bevat belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.
Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/kb/HT201222

De update is beschikbaar voor alle modellen die draaien op iOS 15, dus ook de iPhones en iPads die bijgewerkt kunnen worden naar iOS 16 en iPadOS 16. Ga je updaten naar iOS 16, dan zul je de update niet zien.

Ik wil direct updaten naar iOS 16

Let op: Zie je alleen iOS 15.7 en wil je updaten naar iOS 16, tik dan op de knop Werk bij naar iOS 16, onderaan de pagina. Het is niet nodig om eerst iOS 15.7 te installeren voordat je aan de slag kan met iOS 16. Zie je echt alleen iOS 15.7 en ook geen update-knop voor iOS 16, dan heb je mogelijk nog een betaprofiel van iOS 15 op je toestel staan. Verwijder deze eerst via Instellingen > Algemeen > VPN- en apparaatbeheer en herstart het toestel dan. Check daarna opnieuw of je de update naar iOS 16 alsnog ziet.

Ben je (per ongeluk) al gestart met updaten naar iOS 15.7, dan kun je wachten totdat deze versie klaar is met installeren. Daarna kun je alsnog over naar iOS 16. Maar er is ook een manier om dit tussentijds stop te zetten. Zet je iPhone op de vliegtuigmodus en ga naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag en zoek daar iOS 15.7 op. Verwijder de download en zet de vliegtuigmodus weer uit. Controleer daarna opnieuw via Instellingen > Software-update en installeer iOS 16.

iOS 15.7 downloaden

Om iOS 15.7 te downloaden, doe je het volgende:

  1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
  2. Tik op Download en installeer.
  3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes of de Finder. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes of de Finder in macOS Catalina en nieuwer. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

Wil je geen beta’s meer ontvangen? Vergeet je niet af te melden voor het betaprogramma mocht je geen beta meer willen draaien.

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Waarom zie ik de update (nog) niet?
Het kan soms even duren voordat jij de update op jouw toestel te zien krijgt. Dat heeft ermee te maken dat Apple deze updates gefaseerd uitrolt. Hoe dit zit lees je in dit artikel: Dit is waarom het langer duurt voordat iOS-updates automatisch geïnstalleerd worden. Als het na een tijdje nog niet lukt om iOS te updaten, lees dan ons artikel over iOS-installatieproblemen.

Bekijk ook

iOS-update installeren lukt niet: hoe los je dit op?

Loop je tegen iOS installatieproblemen aan bij de nieuwste iOS-update? Verschijnt de nieuwste iOS-update niet op je iPhone? Wij helpen je op weg als iOS-updates downloaden en installeren niet lukt en als er andere problemen optreden.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 13 september: Meer informatie toegevoegd over het beveiligingsaspect van deze update.
  • 2022 - 12 september: Het probleem met het niet kunnen updaten van apps in de App Store is inmiddels opgelost.
  • 2022 - 12 september: Opmerking en tweet toegevoegd met betrekking tot huidige problemen met nieuwe voorwaarden bij het updaten van apps.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.