Datingapps eigen betaalmethode

Apple past regels voor datingapps verder aan, maar blijft tegensputteren

Maar Apple wil nog steeds 27% van de omzet
Vanaf nu is het voor ontwikkelaars van datingapps mogelijk om een eigen betaalmethode te regelen. Het afrekenen kan plaatsvinden binnen de app, of via een linkje naar een externe website. Apple legt in meerdere artikelen op developerwebsite uit hoe het werkt, waarbij ontwikkelaars nog steeds 15% tot 27% van de omzet moeten afdragen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 11 juni 2022: Het is even stil geweest, maar er zit nu opnieuw schot in deze zaak. Apple en ACM zouden overeenstemming hebben bereikt. Apple zegt na “productieve gesprekken” met de ACM nog de volgende aanpassingen te hebben gedaan:

– Developers of dating apps in the Netherlands can use the StoreKit External Purchase Entitlement, the StoreKit External Purchase Link Entitlement, or both entitlements.
In accordance with the ACM’s wishes, we’ve made adjustments to the user interface requirements announced this past March for developers who choose to use either or both of the entitlements.
– We’ve adjusted the payment processing provider criteria for developers who wish to use either of the entitlements.
– The 3 percent commission discount also applies to in-app purchases that qualify for a lower commission rate (for example, App Store Small Business.
– Program enrollees or subscription services after one year of paid service — both of which already qualify for a 15% commission).


Apple heeft nu wel deze wijzigingen gedaan, maar geeft nog steeds aan dat ze niet geloven dat dit “in het beste belang” van gebruikersprivacy en -beveiliging zijn. Het bedrijf wil de eisen van ACM dan ook nog steeds aanvechten.

Bekijk ook

ACM en Apple bereiken akkoord over datingapps

Apple en de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) lagen lange tijd in de clinch over de betaalmethoden die datingapps mogen gebruiken. Er is voor €50 miljoen aan boetes uitgedeeld, maar nu is er eindelijk overeenstemming. Al zegt Apple dat ze het toch nog gaan aanvechten.

Update 30 maart 2022: Apple legt in een update op de developerpagina uit wat het nieuwe voorstel inhoudt. Er is een aantal wijzigingen aangebracht, waaronder deze:

  • Ontwikkelaars hoeven geen aparte app (‘binary’) uit te brengen als ze een externe betaalmethode willen gebruiken. Ze kunnen de nieuwe betaalmethode dus opnemen in hun bestaande apps. Wel moet de app beperkt blijven tot Nederlandse App Store en alleen op iOS en iPadOS te downloaden zijn.
  • De criteria voor betaalproviders zijn veranderd. Details hierover geeft Apple niet.
  • Het scherm dat verschijnt voordat je naar een externe betaalmethode wordt doorgestuurd benadrukte nogal overdreven hoe veilig de App Store is en wekte de indruk dat andere betaalmethoden dat niet zijn. De tekst hiervan is aangepast (zie verderop).

Apple benadrukt aan het einde nog maar eens dat ze het oneens zijn met de initiële klacht van de ACM en het zullen aanvechten. In de tussentijd zal Apple medewerking verlenen aan de eisen van ACM. Helaas blijven er op basis van deze aanpassingen nog wel veel vragen over. Een verdere uitwerking vind je hier.

Dit is de nieuwe tekst die moet worden getoond bij een externe betaalmethode:

ACM melding verplichte tekst bij externe betaalmethode

Dit was de oorspronkelijke tekst die ontwikkelaars moesten tonen:

Verplichte melding betaalsysteem

Update 7 februari 2022: Tegenover Reuters zegt de ACM dat ze verder onderzoek gaan doen naar de nieuwe regels die Apple op 4 februari heeft gepubliceerd voor datingapps en het gebruik van eigen betaalmethodes. In deze regels staat dat Apple 27% commissie opeist en dat dit binnen de eisen van de ACM is. De ACM wilde dus nog niet inhoudelijk reageren of Apple inderdaad voldoet aan alle eisen en stelt nog verder onderzoek in. Wel zegt het ACM dat het niet genoeg informatie gekregen heeft en dat het teleurgesteld is in het handelen van Apple. Er is daarom opnieuw een boete van €5 miljoen opgelegd. In totaal is dit nu al drie keer gebeurd.

Eerder liet de ACM weten dat Apple’s eerste opzet van de nieuwe regels niet voldoet aan de eisen, met een miljoenenboete tot gevolg. Apple moet een boete van €5 miljoen per week betalen zolang niet voldaan is aan de eis van de ACM. De ACM komt binnenkort met een uitkomst, maar op welke termijn is nog niet bekend. De instantie wil niet zeggen of de commissie van 27% in overeenstemming is met de eisen.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 4 februari 2022

Apple: ‘184.000 Nederlandse banen dankzij iOS App Store’

Apple begint het artikel met enkele cijfers: dankzij de iOS App Store zijn er meer dan 184.000 banen gecreëerd in Nederland. Ook kunnen Nederlandse ontwikkelaars hun apps in 175 regio’s verkopen. Dat komt volgens Apple omdat er veel vertrouwen is in de App Store als betaalplatform. De ACM wil echter dat Apple makers van datingapps toestaat om een eigen betaalmethode te gebruiken. Apple is het daar niet mee eens en wil deze beslissing aanvechten, maar heeft ondertussen wel stappen genomen om nu alvast aan de eisen van ACM te voldoen. ACM vindt dit onvoldoende en gaf Apple een miljoenenboete. Nu is Apple weer aan zet.

Apple stelt dat ze wel gedwongen zijn om de externe betaalmethoden toe te staan, om te voldoen aan de eisen van ACM, maar benadrukt daarbij nogmaals dat de privacy en veiligheid van gebruikers volgens het bedrijf in gevaar komt. Ze geven nu meer details welke opties de ontwikkelaars hebben. Wil je als ontwikkelaar Apple’s in-app aankoopsysteem blijven gebruiken, dan kan dat gewoon. Zo niet, dan heb je twee opties.

Lexa Dating promo

Twee opties
Ontwikkelaars van datingapps kunnen één of twee optionele rechten (‘entitlements’) aanvragen. Deze geven je de mogelijkheid om diensten aan te bieden via een ander betaalsysteem.

De twee entitlements waaruit je kunt kiezen zijn:

  • The StoreKit External Purchase Entitlement. For dating apps on the Netherlands storefront, this entitlement lets you use a third-party payment system within your app’s native user interface.
  • The StoreKit External Purchase Link Entitlement. For dating apps on the Netherlands storefront, this entitlement lets you include an in-app link directing users to a website you own or are responsible for to complete a purchase.

In het eerste geval zit de betaalmethode dus in de app zelf en in het tweede geval word je via een linkje doorgestuurd naar een website waar de betaling plaatsvindt. Ontwikkelaars kunnen één van beide of allebei gebruiken.

Apple eist 27% van de omzet

Ook eist Apple dat er 27% wordt afgedragen voor alle verkopen die buiten de App Store om lopen. Dit valt niet echt goed bij ontwikkelaars. Zo noemt de mondige ontwikkelaar Steve Troughton-Smith de keuze “absoluut verachtelijk“.

Bovendien zijn ontwikkelaars verplicht om de alternatieve betaalmethode als volgt aan te kondigen:

Deze app biedt geen ondersteuning voor het privé en veilige betalingssysteem van de App Store
Alle aankopen in de -app worden beheerd door de ontwikkelaar ‘’. Je bewaarde App Store-betaalmethode en gerelateerde functies, zoals abonnementsbeheer en verzoeken voor restitutie, zijn niet beschikbaar. Alleen aankopen via de App Store zijn beveiligd door Apple.

Lees Meer
Actie 1: Ga door
Actie 2: Annuleer

Verplichte melding betaalsysteem

Apple schrijft in designrichtlijnen precies voor welke lettergrootte en kleur ontwikkelaars voor deze melding moeten gebruiken.

Sommige App Store-functies zullen niet meer beschikbaar zijn voor klanten, waarschuwt Apple, omdat het bedrijf niet op de hoogte is dat er aankopen zijn gedaan. Apple kan bijvoorbeeld niet meewerken aan een refund, de aankoophistorie tonen of abonnemten beheren. Ontwikkelaars zullen dit voortaan zelf moeten regelen.

Apple’s uitleg vind je hier. Wil je als ontwikkelaar meteen aan de slag gaan, dan vind je hier instructies.

Lees ook ons opinieartikel over dit onderwerp.

Bekijk ook

Opinie: Apple schoffeert ontwikkelaars en ACM met regels voor datingapps

Apple's aanpak om een eigen betaalsystemen voor datingapps in Nederland toe te staan, valt niet goed bij ontwikkelaars. En dat is begrijpelijk, want het geeft aan hoe Apple soortgelijke antitrust-zaken denkt te kunnen oplossen.

Eerder verschenen:

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 12 juni: Apple heeft opnieuw een aanpassing gedaan en de ACM gaat daarmee akkoord.
  • 2022 - 07 februari: Eerste reactie van ACM toegevoegd.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.