Apple CarPlay met YouTube Music

Deze vijf verbeteringen voor CarPlay hopen we dit jaar te zien

Volgens geruchten werkt Apple aan allerlei verbeteringen voor CarPlay, maar er is nauwelijks iets bekend. In dit artikel zetten we onze wensen voor CarPlay op een rijtje, zodat Apple's software voor in de auto nog beter kan worden.

CarPlay wensen: deze verbeteringen willen we zien

CarPlay is het afgelopen jaar een stuk volwassener geworden. Dat heeft alles te maken met de komst van de navigatie-apps in CarPlay, waardoor je veel meer keuze hebt dan alleen Apple Kaarten. Dit was verreweg de grootste wens van CarPlay-gebruikers, maar wat kan er nog beter? In iOS 13 verwachten we dat Apple CarPlay opnieuw beter maakt. Dit zijn onze wensen voor CarPlay:

Veiligheid gaat voor alles. Onderstaande wensen zijn dan ook vooral bedoeld om bepaalde taken makkelijker en veiliger te doen en om meer relevante informatie te tonen. Uitgebreide bediening van allerlei functies kun je dan ook het beste doen als je je auto geparkeerd hebt en niet tijdens het rijden.

#1 Muziekbediening in Kaarten
Het afspelen van muziek en navigeren met een app zijn de twee belangrijkste taken die je doet via CarPlay. Maar waarom kan dit niet gecombineerd worden? Als je nu tijdens navigeren een ander muzieknummer wil selecteren, moet je handmatig naar de Muziek-app gaan en daar door je bibliotheek bladeren. Dat moet sneller kunnen, door de muziekbediening rechtstreeks in Apple Kaarten te implementeren. Sinds afgelopen najaar kun je Spotify en Apple Music in Google Maps bedienen en het zou heel erg handig zijn als dit ook kon in Apple Kaarten én andere navigatie-apps in CarPlay. Apple heeft nu nog hele strenge eisen voor de navigatie-apps in CarPlay, waardoor zij niet zomaar functies toe kunnen voegen. Maar als Apple deze optie zelf inbouwt én het beschikbaar stelt voor appmakers, is het bedienen van je muziek en het volgen van je navigatie een stuk makkelijker.

Overigens kun je in sommige auto’s wel de muziek bedienen via de losse knoppen op bijvoorbeeld de autoradio, maar dat geldt niet voor alle systemen.

#2 Makkelijker wisselen tussen apps
Sinds een aantal jaren kun je een soort van multitasking in CarPlay gebruiken. In de linker zijbalk staan drie app-icoontjes onder elkaar, zodat je sneller kan wisselen tussen apps. Je hoeft daardoor niet telkens naar het beginscherm te gaan om een andere app te openen. Het probleem met dit systeem is dat hier niet de drie meest recente gebruikte apps staan, maar apps uit drie verschillende categorieën. Hier staat namelijk altijd één navigatie-app, één sociale-app en één audio-app. Nu er steeds meer CarPlay-apps bijgekomen zijn, is dit niet meer zo handig als eerst. Als je bijvoorbeeld Flitsmeister wil combineren met Google Maps of Apple Kaarten, kan je hier niet snel tussen wisselen. De ene app vervangt de andere in het rijtje aan de linkerkant, omdat het allebei navigatie-apps zijn. Wat ons betreft kan Apple nu beter overstappen op simpelweg de drie recent gebruikte apps.

We vinden niet dat Apple de hele app-indeling op de schop moet gooien. CarPlay ziet er wat saai uit, maar in dit geval is de eenvoud en veiligheid een stuk belangrijker. De grote icoontjes en zwarte achtergrond is al jaren hetzelfde, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat alles snel binnen handbereik is. Ondanks dat is een een nieuwe en verbeterde weergave altijd welkom.

#3 Weer in zijbalk
En over die zijbalk gesproken: nuttige informatie die hier nog ontbreekt is de huidige temperatuur en het weerbericht. Dit kan voor autorijders erg praktisch zijn. Zo kan je bijvoorbeeld zien of het vriest en dus extra voorzichtig moet rijden vanwege gladheid. Veel auto’s tonen uit zichzelf al het weerbericht, maar dat is zeker niet bij oudere auto’s het geval. Je iPhone heeft die informatie toch al opgehaald, dus waarom het niet meteen op je CarPlay-scherm tonen? Apple zal daarvoor wel wat meer plaats moeten maken, omdat het anders te krap wordt. Wat ons betreft kan het tijdstip of de streepjes voor het bereik van je netwerk prima vervangen worden, omdat dit sowieso wel altijd in de auto te zien is of überhaupt niet zo belangrijk is. Een andere mogelijkheid is door gebruikers de keuze te geven in de instellingen van CarPlay.

Flitsmeister CarPlay met appicoontjes.

#4 Samenwerking met HomeKit
Je kan Siri in CarPlay wel gebruiken om bijvoorbeeld lampen in te schakelen of scènes te activeren, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Het zou op zijn minst praktisch zijn als de HomeKit-meldingen ook op je CarPlay-scherm verschijnen. Een aantal apps zonder CarPlay kunnen dat al, zoals de Herinneringen- en Agenda-app, maar de Woning-app heeft dat nog niet. Zo zou je onderweg gewaarschuwd kunnen worden als er bijvoorbeeld beweging in je huis gedetecteerd wordt.

Meldingen worden bovendien gebruikt om bijvoorbeeld HomeKit deursloten te openen zodra je in de buurt bent. Deze melding komt nu ook niet op je CarPlay-scherm, terwijl dat wel handig zou zijn zodra je thuis komt en je auto in de garage of voor de voordeur parkeert.

#5 Makkelijker locatie delen
Het is in CarPlay momenteel niet mogelijk om je locatie met iemand te delen, bijvoorbeeld via de Zoek vrienden-app. Als je partner via iMessage aan je vraagt waar je bent, kun je hier alleen maar met een gedicteerd bericht op antwoorden. Maar tegen de tijd dat het bericht verstuurd is, ben je alweer een stuk verder onderweg en is je antwoord mogelijk niet meer accuraat. Je kan Zoek mijn vrienden wel met Siri activeren, maar het is soms handiger als dit direct via een knop op het scherm kan. Er is nu ook geen mogelijkheid om te zien waar vrienden zijn en ernaar te navigeren. Je moet daardoor nu je auto langs de kant zetten, je iPhone erbij pakken en je navigatie starten.

Wat hoop jij te zien in CarPlay in iOS 13? Zijn er functies die jij graag ziet of ben je tevreden over hoe CarPlay nu werkt? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je meer weten over CarPlay? Check dan ons overzichtsartikel voor meer informatie. Lees ook onze andere artikelen over CarPlay:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2019, 19:14
Categorie iOS
Onderwerpen carplay, ios 13
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.