Measure-app

Deze apps worden door iOS 12 overbodig

iOS 12 introduceert niet alleen nieuwe standaardapps, maar komt ook met nieuwe functies waar je voorheen apps van derden voor nodig had. Wij hebben de belangrijkste apps die overbodig worden op een rij gezet.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Overbodige apps door iOS 12

Hoewel iOS 12 niet de allergrootste update in de geschiedenis van iOS is, zorgt de update er wel voor dat je meer met je iPhone kan doen, zonder dat je eerst naar de App Store moet gaan om een app te downloaden. De afgelopen jaren deed Apple dat al vaker, maar in iOS 12 is dit lijstje een stukje langer dan voorheen. Het betekent echter niet dat je onderstaande apps meteen van je iPhone af moet gooien, want ontwikkelaars kunnen nog steeds allerlei extra’s bieden die Apple niet heeft.


Meet-app: MeasureKit en andere meet-apps
Bij de introductie van ARKit in 2017 waren het vooral veel meet-apps die van de augmented reality-functies gebruikmaakten. De bekendste app is MeasureKit, maar er zijn nog veel meer apps die nagenoeg hetzelfde doen: augmented reality gebruiken om dingen in de echte wereld op te meten. Stel je wil weten of die ene kast wel in jouw slaapkamer past, dan kun je met dit soort apps makkelijk de maten opnemen. Apple besloot om voor iOS 12 ook zelf zo’n app te maken, waarmee je zelf metingen kan doen. Qua werking is dit nagenoeg identiek, maar sommige App Store-apps bieden nog allerlei extra functies.

Overbodig als…

 • Je alleen wat simpele dingen op wil meten.

Niet overbodig als…

 • Je meer mogelijkheden wil, zoals hoeken opmeten.
 • Je al betaald hebt voor een AR-meetapp. Je kan deze dan net zo goed blijven gebruiken.

Batterij-grafiek: Batterij-apps
iOS gaf altijd al inzicht in het batterijgebruik van je iPhone en iPad. In percentages is te zien welke apps de afgelopen 24 uur of 7 dagen de meeste stroom verbruikt hebben. Met nieuwe batterijgrafieken in iOS 12 is de gebruikstijd tegenover de daling van het batterijniveau gezet, zodat je een beter beeld krijgt van welke apps zorgen voor de meeste daling in de batterijduur. Heel veel extra info geeft de nieuwe grafiek niet, maar het kan voor sommige mensen net genoeg zijn. Apple geeft bijvoorbeeld geen exacte statistieken, zoals de batterijlading of de tijdsduur die je nog over hebt voordat je iPhone-batterij leeg is.

Overbodig als…

 • De grafieken voor jou genoeg inzicht bieden in de batterijduur en de gebruikstijd.

Niet overbodig als…

 • Je wil weten hoe lang je nog met de batterij kan doen voordat hij leeg is.
 • Je meer technische gegevens wil weten, zoals batterijlading.

Memoji: Bitmoji en andere emoji-apps
Als uitbreiding van de Animoji laat Apple je in iOS 12 nu ook zelf een emoji maken van je eigen gezicht. Je kan deze helemaal zelf samenstellen en gebruiken in iMessage. Het is een soort tegenhanger van de bekende Bitmoji, een app waarmee je een cartoony versie van jezelf kan maken. Daarnaast zijn er nog andere soortgelijke apps waarmee je een emoji van jezelf kan maken, zoals de Emoji Me Face Maker (link). Eerder bespraken we op iCulture al eens een app die Memoji-heette, maar die is inmiddels uit de App Store verdwenen.

Overbodig als…

 • Je een iPhone X hebt en alleen de Berichten-app gebruikt.
 • Je al een groot fan was van de Animoji en je graag een eigen 3D-versie daarvan wil.

Niet overbodig als…

 • Je geen iPhone X hebt. De Memoji werken alleen met de TrueDepth-camera van de iPhone X.
 • Je de emoji-versie van jezelf op andere plaatsen dan de Berichten-app wil gebruiken (zoals Snapchat).

Schermtijd: Moment en soortgelijke apps
In de App Store vind je veel apps die je iPhone-verslaving tegen willen gaan. Zo bespraken we jaren geleden al eens de app Moment, die inzicht geeft met statistieken en ook synchroniseert met gezinsleden. Schermtijd doet nagenoeg hetzelfde. Deze nieuwe standaardfunctie houdt bij hoelang je apps gebruikt, hoeveel meldingen je krijgt en kan ook limieten opstellen. Schermtijd biedt mogelijkheden die apps uit de App Store niet kunnen doen, zoals het blokkeren van apps.

Overbodig als…

Niet overbodig als…

 • Je meer gecoacht wil worden. Schermtijd biedt deze optie niet.

Siri Shortcuts: IFTTT en Workflow
Met Siri Shortcuts maakt Apple Siri veelzijdiger, doordat je zelf commando’s kunt maken en automatiseringen kunt uitvoeren. Je kan Siri bijvoorbeeld leren om een bepaalde app te openen als je een zelfgekozen commando uitspreekt. Er zijn twee veelgebruikte apps die ook helpen met het automatiseren van taken: IFTTT en Workflow. IFTTT is een veelgebruikte app die verschillende diensten aan elkaar koppelt, bijvoorbeeld Dropbox met Instagram en Hue met de standaard Herinneringen-app. Qua uiterlijk lijkt Siri Shortcuts ook nog eens heel erg op Workflow, de app die Apple vorig jaar overnam.

Overbodig als…

 • Je vooral Siri wil gebruiken en deze verder wil personaliseren.
 • Je de meest eenvoudige taken aan Siri wil koppelen en niet te ingewikkelde opdrachten wil doen.

Niet overbodig als…

 • Je liever geen Siri gebruikt maar wil automatiseren met knoppen.
 • Je meer diensten en producten aan elkaar wil koppelen, zoals met IFTTT mogelijk is.

FaceTime: Skype en Houseparty
Apple introduceert in iOS 12 eindelijk groepsgesprekken voor FaceTime. Dat betekent dat je maar liefst in totaal met 32 mensen tegelijkertijd kan videobellen. Voorheen moest je voor groepsvideobellen uitwijken naar andere apps, zoals Skype en Houseparty, maar met de nieuwe versie van FaceTime in iOS 12 is dat niet nodig. Als bonus kun je ook nog Animoji en Memoji gebruiken en tekst en stickers toevoegen. Als je alleen videobelt met andere Apple-gebruikers, kun je dus helemaal los gaan met FaceTime.

Overbodig als…

 • Je alleen videogesprekken wil voeren met Apple-vrienden.
 • Je zonder zorgen met maximaal 32 personen wil chatten.

Niet overbodig als…

 • Je vrienden allemaal al Houseparty of Skype gebruiken. Probeer ze maar eens te overtuigen om te wisselen naar FaceTime.
 • Je vooral met Android- en Windows-gebruikers wil videobellen. FaceTime werkt nog steeds alleen op Apple-producten.

[ios12-summary]

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2018, 13:35
Categorie iOS
Onderwerp ios 12
Software iOS 12

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.