Man met fiets en Apple Watch Series 7

Apple Watch 4G in Nederland gebruiken: zo doe je dat

De Apple Watch is er ook in een 4G-versie, ook wel de Apple Watch Cellular genoemd. Wat kun je allemaal met de Apple Watch 4G en hoe kun je hem in Nederland gebruiken? Dit artikel bespreekt de mogelijkheden.

Apple Watch 4G in Nederland

Je kunt een Apple Watch kopen in verschillende formaten, kleuren en materialen. Daarnaast zijn er Apple Watch Cellular-modellen met 4G. Wat heb je aan zo’n Apple Watch 4G in Nederland? Dat lees je in dit artikel!

Wat is een Apple Watch 4G?

Een Apple Watch 4G, ook wel Apple Watch Cellular, is een speciale uitvoering van de Apple Watch met een ingebouwde simkaart, de zogenaamde eSIM. Door een geschikt abonnement te activeren kun je internetten op je Apple Watch, zonder dat de iPhone in de buurt hoeft te zijn. Je bent ook niet meer afhankelijk van wifi-netwerken. De Apple Watch gebruikt hetzelfde telefoonnummer als je iPhone. Het is daardoor ook een soort multisim voor je eigen mobiele nummer.

Apple Watch SE Cellular met Digital Crown.

De Apple Watch 4G is te herkennen op de rode ring op de Digital Crown en is verkrijgbaar in meerdere materialen (aluminium, roestvrij staal en titanium) en in verschillende extra uitvoeringen, zoals de Apple Watch Hermès. De Apple Watch Ultra is er uitsluitend in een Cellular-uitvoering.

Sinds de Apple Watch Series 3 is het mogelijk om een model met 4G-functie te kopen. Sinds eind 2020 is de 4G Apple Watch in België verkrijgbaar, via de provider Telenet. Sinds oktober 2021 kun je ook de 4G Apple Watch in Nederland gebruiken bij Odido (voorheen T-Mobile), sinds oktober 2022 bij KPN en sinds oktober 2023 bij Vodafone.

Dit heb je nodig om de Apple Watch 4G in Nederland te gebruiken

Om mobiele data op de Apple Watch te kunnen gebruiken in Nederland, heb je het volgende nodig:

  • Geschikt iPhone-abonnement bij een deelnemende provider
  • Geschikt Apple Watch GPS + Cellular met de juiste watchOS-versie (zie hieronder)
  • Geschikte iPhone met de juiste iOS-versie (zie hieronder)

Hieronder zie je aan welke eisen je moet voldoen.

VereistOdidoKPNVodafone
Apple Watch CellularSeries 3 of nieuwerSeries 4 of nieuwerSeries 4 of nieuwer
watchOS-versiewatchOS 8.1 of nieuwerwatchOS 9.1 of nieuwerwatchOS 10.1 of nieuwer
iPhoneiPhone 6s of nieuweriPhone 8 of nieuweriPhone XS (Max) of nieuwer
iOS-versieiOS 15.1 of nieuweriOS 16.1 of nieuweriOS 17.1 of nieuwer

Alles over het instellen van de Apple Watch eSIM en het activeren van je abonnement lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo activeer je de Apple Watch eSIM voor mobiele data (4G)

Heb je een Apple Watch Cellular dan kun je hierop dankzij de ingebouwde eSIM een mobiel abonnement activeren. Hoe de eSIM in de Apple Watch met 4G werkt zie je in deze tip.

Wil je de Apple Watch 4G kopen, dan kun je daarvoor terecht bij Apple, de deelnemende provider, MediaMarkt, Coolblue en andere winkels. In Nederland worden de Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 en Apple Watch SE 2022 met Cellular verkocht. Meer over prijzen, modellen, uitvoeringen en beschikbaarheid lees je in ons artikel over de Apple Watch Cellular kopen.

Bekijk ook

Apple Watch 4G kopen? Dit zijn de prijzen en uitvoeringen van de nieuwste Cellular-modellen

Wil je een Apple Watch 4G kopen? Dat kan! Je hebt bij een Apple Watch Cellular ruim de keus tussen veel verschillende modellen, waaronder de Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rijtje om een Apple Watch 4G te kopen in Nederland en in landen waar dit model verkrijgbaar is.

Welke providers ondersteunen de Apple Watch 4G?

In Nederland kun je terecht bij drie providers:

Apple Watch 4G bij Odido

Bij Odido (voorheen T-Mobile) kun je voor €5,- per maand de Multisim add-on voor je abonnement aanvragen, zodat je het nummer, je databundel en je belminuten ook op de Apple Watch kan gebruiken. Het abonnement is dagelijks opzegbaar. Odido hanteert op de Apple Watch een snelheid van maximaal 768/384 Kbps. Het werkt niet met een zakelijk abonnement.

Apple Watch Series 7 Cellular met bellen.

Apple Watch 4G bij KPN

KPN ondersteunt sinds oktober 2022 ook de Apple Watch Cellular, eveneens voor €5,- per maand. Het werkt voor alle particuliere klanten met een KPN Mobiel-abonnement en ook voor KPN zakelijk. Je belminuten, sms’jes en databundel van je iPhone-abonnement wordt gedeeld met de Apple Watch. Bij KPN kun je de multisim op de Apple Watch ook in het buitenland gebruiken. Het is dagelijks opzegbaar.

Apple Watch 4G bij Vodafone

Vodafone ondersteunt na lang wachten sinds oktober 2023 eindelijk de Apple Watch 4G. De provider rekent daarvoor net als de andere providers €5,- per maand voor de OneNumber add-on. Tijdelijk krijg je bij Vodafone de eerst drie maanden gratis. Het is dagelijks opzegbaar en werkt voor alle particuliere Vodafone-nummers.


Apple Watch Cellular in België

In België ondersteunt de provider Telenet de Apple Watch Cellular. Je hebt daarvoor Telenet One Number nodig, dat inbegrepen is bij Telenet One(up), YUGO en WIGO. Dat zijn de bundels waar ook vast internet voor thuis bij in zit. Ook bij Telenet gebruik je gewoon de bundel die ook bij je iPhone zit.

Providers zijn voor het ondersteunen van de 4G-functie op de Apple Watch ook afhankelijk van Apple. Apple maakt afspraken met de provider om de functie aan te kunnen bieden. Daarentegen is Apple ook weer afhankelijk van de welwillendheid van providers. Apple en de providers zullen er dus zelf uit moeten komen.

Apple Watch 4G gebruiken, hoe werkt het?

Het gebruik van de Apple Watch 4G gaat geheel vanzelf. De Apple Watch kiest altijd de meest batterijvriendelijke manier van verbinden. Als je iPhone in de buurt is, maakt de Apple Watch daar altijd verbinding mee en verloopt alle data via je iPhone. Is je iPhone niet binnen bereik, dan valt de Apple Watch terug op een bekend wifi-netwerk. Als ook dat niet aanwezig is, schakelt de Apple Watch over naar de aanwezige mobiele dataverbinding.

  • Standaard: Apple Watch verbinding met iPhone (via Bluetooth)
  • Indien iPhone buiten bereik: bekend wifi-netwerk
  • Indien iPhone buiten bereik en geen bekend wifi-netwerk: eigen mobiele dataverbinding

De overgang van verbinding met je iPhone naar verbinding via het 4G-netwerk gaat geheel automatisch. Je hoeft daar dus niets voor te doen. Als de Apple Watch Cellular verbinding heeft met het mobiele netwerk, kun je de volgende dingen blijven doen:

  • Bellen en gebeld worden met je eigen mobiele nummer (ook FaceTime Audio)
  • Sms’jes en iMessage-berichten sturen
  • Muziek streamen via Apple Music, Spotify en meer
  • Podcasts streamen en audioboeken luisteren
  • Walkietalkie gebruiken
  • Apps op de Apple Watch gebruiken
  • Meldingen van apps op je iPhone ontvangen (ook als er geen Apple Watch-app van is, zoals WhatsApp)
  • Navigeren met Apple Kaarten
  • Locatie bekijken van vrienden, objecten en andere apparaten via Zoek mijn-apps
  • Nieuwe apps downloaden uit de watchOS App Store
  • Siri gebruiken om vragen te stellen

Uiteraard kun je alle andere functies van de Apple Watch waar geen internetverbinding voor nodig is ook blijven gebruiken, zoals workouts doen, je activiteiten volgen, klokkijken, hartslag en ECG meten enzovoorts. Deze werken ook als je geen eSIM op je Apple Watch hebt.

Er zijn ook dingen die je niet met een Apple Watch 4G kan doen:

  • Internetten via de browser, want er is geen internetbrowser aanwezig; wel kun je een internetpagina openen die iemand jou heeft toegestuurd via bijvoorbeeld iMessage.
  • Apple Watch gebruiken als trigger voor HomeKit-automatiseringen op basis van locatie; je lampen gaan dus niet uit als je met alleen je Apple Watch om weg gaat en je iPhone thuis laat. De locatie van je iPhone blijft de trigger voor automatiseringen.
  • FaceTimen met beeld; het is wel mogelijk om via audio FaceTime te gebruiken

Wil je meer weten over de voordelen van de 4G Apple Watch? Lees dan ons aparte artikel. Daarin zetten we ook enkele nadelen van de 4G Apple Watch op een rij.

Bekijk ook

6 voordelen van een Apple Watch met 4G: waarom het handig is

De Apple Watch met 4G komt eraan, dus je vraagt je misschien af wat nou de voordelen van een Apple Watch met 4G zijn. In dit artikel beantwoorden we die vraag.

Er is ook een speciale wijzerplaat genaamd Verkenner. Op deze analoge wijzerplaat zie je met groene bolletjes de signaalsterkte van het mobiele netwerk. Je kunt bij de wijzerplaat kiezen voor een grotere complicatie onderaan en in de hoeken bovenaan twee kleine ronde complicaties.

Apple Watch Verkenner/Explorer wijzerplaat op Cellular-modellen.

Daarnaast kun je het bereik ook bekijken via het Bedieningspaneel op de Apple Watch. Je kunt daar ook het gebruik van mobiele data in- of uitschakelen.

Apple Watch 4G eSIM verbinding controleren van multisim

Gebruiken en roaming in het buitenland

Na het koppelen met je iPhone en het activeren van de eSIM kun je je Apple Watch 4G gebruiken om te bellen en te internetten. Het gehele proces gaat (eenmaal ingesteld) automatisch:

  1. Zorg ervoor dat je Apple Watch om je pols zit en ontgrendeld is.
  2. Laat je iPhone thuis.
  3. Ga met je Apple Watch om je pols de deur uit. Zorg dat je buiten bereik van een bekend wifi-netwerk bent.
  4. Gebruik een functie waar je Apple Watch een mobiele data of een verbinding met een mobiel netwerk voor nodig heeft, zoals bellen of Siri gebruiken.

In het buitenland gebruiken

Sinds watchOS 9 ondersteunt de Apple Watch Cellular ook internationale roaming, zodat je de mobiele dataverbinding ook in het buitenland kan gebruiken. Deze functie moet per provider ondersteund worden. In Nederland werkt dit alleen bij KPN (sinds watchOS 10). Ben je op vakantie in het buitenland en wil je een ochtendje gaan hardlopen met alleen je Apple Watch of het zwembad in duiken, terwijl je je iPhone op de kamer laat, dan heb je blijf je bij KPN dus bereikbaar op de Apple Watch. Dit gaat ook geheel automatisch, net als in Nederland. Via het Bedieningspaneel kun je zien met welk buitenlands netwerk je verbonden bent.

Odido en Vodafone ondersteunen geen dataroaming in het buitenland op de Apple Watch.

Apple Watch 4G is gekoppeld aan je iPhone-telefoonnummer

Er speelt nog iets anders mee: de Apple Watch 4G is gekoppeld aan het telefoonnummer van je iPhone. Je Apple Watch gebruikt dus hetzelfde mobiele nummer. Als je gebeld wordt, komt het gesprek binnen op zowel je iPhone als Apple Watch. Onthoud ook dat de iPhone ingeschakeld moet zijn en verbonden moet zijn met een mobiel- of wifi-netwerk als je op de Apple Watch sms’jes en pushberichten van apps wil blijven ontvangen. Je iPhone hoeft dan niet in de buurt te zijn, maar moet wel ingeschakeld blijven en verbonden zijn met een netwerk (mobiel of via wifi). Dat komt omdat sms’jes en pushberichten als het ware doorgestuurd worden vanaf de iPhone naar de Apple Watch. Om telefoonoproepen op de Apple Watch Cellular te ontvangen, is het niet nodig dat de iPhone aan staat.

Mobiele data bekijken

Je kan te allen tijde het mobiele datagebruik van de Apple Watch bekijken. Je hebt hiervoor wel je iPhone nodig:

  1. Open de Watch-app op de iPhone.
  2. Tik in het Mijn Watch-tabblad op Mobiel netwerk.
  3. Per app zie je het mobiele dataverbruik van de Apple Watch. Je kan hier ook het mobiele verbruik per app op de Apple Watch uitschakelen.

Heb je nog praktische vragen? Lees dan onze Apple Watch 4G FAQ voor meer informatie. Nog meer info over de Apple Watch 4G lees je hier:

Bekijk ook

FAQ Apple Watch 4G: antwoorden op al je veelgestelde vragen over de Apple Watch met Cellular

Heb je vragen over de Apple Watch 4G? Wil je weten wat het kost en waar het beschikbaar is? Ook geven we in deze Apple Watch 4G FAQ antwoorden op vragen als "Wat heb ik aan een Apple Watch Cellular?" en "Bij welke provider werkt de 4G Apple Watch?".

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch