Apple Music in iOS 13 met songteksten.

Deze vernieuwingen voor Apple Music in iOS 13 klinken ons als muziek in de oren

In iOS 13 heeft Apple de Muziek-app opgefrist, zowel voor gebruikers van Apple Music als voor gebruikers die hun eigen muziek synchroniseren. Zo heb je nu onder andere een mooiere songtekst-weergave. Wij leggen je alle vernieuwingen uit.

De vernieuwingen zitten niet alleen in de Muziek-app op je iPhone en iPad, maar ook in CarPlay. Je ziet de muziek bijvoorbeeld in het nieuwe Dashboard. Dit zijn alle nieuwigheden voor de Apple Music en de Muziek-app in iOS 13 op een rijtje.

#1 Vernieuwde songtekst-weergave van Apple Music

Ben je een meezinger, of wil je weten wat er nou echt gezongen wordt? Dan is het leuk om de songtekst erbij te houden. In eerdere versies van iOS kon je al songteksten in Apple Music bekijken, maar vanaf iOS 13 scrolt de tekst op je iPhone en iPad automatisch mee met de muziek. Dit is een functie die ooit begon in Shazam, wat inmiddels is gekocht door Apple.

Je activeert de songtekst-mode door op het quote-icoontje linksonder te tikken bij het huidige nummer. Je komt vervolgens in een nieuwe full screen songtekst-mode. De achtergrond bestaat uit de kleuren van de albumcover die over het scherm vloeien. Zodra de zang begint zal de tekst automatisch meescrollen, maar je kunt zelf ook door het nummer scrubben door in de tekst te scrollen.

Vernieuwde songtekst weergave iOS 13

Nog niet alle nummers hebben ondersteuning voor songteksten. Je kunt in dat geval nog steeds gebruikmaken van de mooie vloeiende achtergrond. In plaats van songtekst krijg je gewoon de normale knoppen te zien. De songteksten zijn alleen beschikbaar voor Apple Music-gebruikers en niet als je naar je eigen muziek in de Muziek-app luistert.

#2 Nieuw ontwerp voor het huidige nummer

In de Muziek-app is het al langer mogelijk om te zien welke nummers later afgespeeld worden en je kan je nummers willekeurig afspelen. Samen met de songteksten zaten al die functies als een lap tekst onder elkaar. Daardoor moest je soms veel scrollen. Om dat op te lossen heeft Apple nieuwe knopjes gemaakt om de volgende nummers te zien en te sorteren en om de songtekst te zien. Je hoeft nu dus niet meer eindeloos te scrollen. Voor alle volgende nummers tik je nu rechtsonder op het lijst-icoontje.

Vernieuwd huidig nummer iOS 13 muziek

Heb je shuffle of herhalen aan staan, dan zie je dit ook in het lijst-icoontje rechtsonder. Om deze functies aan en uit te zetten tik je op het icoontje. Rechtsboven verschijnen de schakelaars.

#3 Vernieuwde Muziek-app in CarPlay

In iOS 13 heeft CarPlay een mooi nieuw ontwerp gekregen. De Muziek-app is daarbij niet achter gebleven. Naast dat deze app ondersteuning heeft voor de nieuwe donkere en lichte modi, zie je nu ook de albumcover op je scherm. Dat ziet er niet alleen fraai uit, maar kan ook handig zijn als je door je muziek scrolt tijdens het rijden. Je herkent je muziek tijdens het skippen soms sneller aan het plaatje.

Muziek in CarPlay iOS 13 beta 2

Naast de full screen weergave zie je je muziek nu ook in het nieuwe Dashboard-scherm. Hoe dit scherm werkt en wat het allemaal kan lees je in ons aparte artikel over het CarPlay Dashboard.

Bekijk ook

Zo werkt het Dashboard in CarPlay: navigatie, muziek en meer in één scherm

CarPlay heeft een extra scherm, genaamd het Dashboard. Hoe werkt het CarPlay Dashboard en wat zijn de mogelijkheden? Welke apps zijn er geschikt? Dit moet je weten over het Dashboard in CarPlay.

#4 Waarschuwing als je tweemaal hetzelfde nummer toevoegt

Misschien komt het je bekend voor: je hebt een lange afspeellijst en je wil een nummer toevoegen, maar je weet niet zeker of die er al in staat. Het kan de beste overkomen om dan een nummer per ongeluk dubbel in je lijst te zetten. Daarvoor komt Apple nu met een oplossing. Je krijgt nu een melding als je een nummer twee keer toevoegt aan dezelfde afspeellijst. Met deze simpele, maar tot nu toe ontbrekende functie heb je geen last meer van dubbele nummers in je afspeellijsten.

Uiteraard komt ook de nieuwe donkere modus ook goed van pas in de Muziek-app, vooral als je ’s avonds laat nog een muziekje aan zet of bijvoorbeeld in bed graag naar muziek luistert. De huidige Muziek-app heeft heel veel wit, maar in iOS 13 kun je dit ook mooi zwart maken dankzij de donkere modus. In ons eerdere artikel vind je nog meer screenshots van de donkere modus.

Apple Music in het donker.

Meer over iOS 13
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De meest recente iOS-versie is iOS 15.6.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.