Google-kantoor

‘Google betaalt Apple $9 miljard om de iPhone-zoekmachine te blijven’

Lucratief voor beide bedrijven

Google zou Apple rond de 9 miljard dollar per jaar betalen om de standaard zoekmachine op de iPhone te blijven.

‘Google als standaard zoekmachine levert $9 miljard op’

Google heeft er belang bij om zoveel mogelijk zoekverkeer af te handelen. Daarmee verzamelt het bedrijf handige informatie om je profiel nog completer te maken, maar het zorgt ook voor klantenbinding met de iPhone-gebruikers en extra reclame-inkomsten. Daar heeft het bedrijf best wat geld voor over: zo rond de 9 miljard dollar per jaar, achterhaalde Businessinsider. Toen Apple de eerste iPhone op de markt bracht, was het een logische keuze om Google als standaard zoekmachine te gebruiken. Google was marktleider en Microsoft Bing bestond nog niet. Maar naarmate Google een dominantere speler werd met Android-toestellen is het ook een grote concurrent van Apple geworden.


Het grootste deel van Google’s inkomsten is afkomstig uit zoekgebaseerde advertenties. Officieel is er niets bekend over de bedragen die tussen Google en Apple worden uitgewisseld, maar als je in de kwartaalcijfers van Apple kijkt dan moet bij ‘Overige inkomsten’ een flinke som geld staan, die afkomstig is van Google. Het laatste officiële bedrag dateert uit 2014, toen uit rechtbankdocumenten bleek dat Google $1 miljard dollar betaalde om de standaard zoekmachine op de iPhone te blijven. Sindsdien is het bedrag snel gestegen. In 2017 zou het bedrag $3 miljard zijn geweest. Nu denkt Goldman Sachs-analist Rod Hall dat het bedrag $4 miljard is. Maar ook dat is een schatting.

Gratis geld van Google
Hall denkt dat het bedrag nog verder zal stijgen, omdat er meer zoekverkeer is dankzij Siri. In 2019 zou Google wel eens $12 miljard kunnen betalen om de standaard zoekmachine op de iPhone te mogen blijven. Ook al zijn beide bedrijven concurrenten van elkaar, in dit geval profiteren ze er beide van. Apple krijgt in feite ‘gratis geld’ van Google om de meest populaire zoekmachine te mogen gebruiken. En Google weet zeker dat ze een rechtstreeks lijntje houden met de miljoenen iPhone-gebruikers. En die zijn voor adverteerders weer een interessante doelgroep.

Google-kantoor
https://www.businessinsider.com/aapl-share-price-google-pays-apple-9-billion-annually-tac-goldman-2018-9
https://www.businessinsider.com/aapl-share-price-google-pays-apple-9-billion-annually-tac-goldman-2018-9

Google is nog steeds marktleider, maar Apple biedt je momenteel wel de mogelijkheid om dit te wijzigen in DuckDuckGo of Bing. Verder kun je ook ervoor kiezen om de Nederlandse, privacyvriendelijke zoekmachine Startpage te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2018, 11:15
Bron Bron Business Insider
Categorie Achtergrond
Onderwerpen google, zoekmachine
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.