Qualcomm 5g-modem

Gerucht: ‘Apple wil in 2022 eigen 5G-modem gebruiken in iPhone’

Een krappe deadline
Apple heeft volgens een goed geïnformeerde bron plannen om in 2022 een zelfgemaakt 5G-modem in de iPhone te implementeren. Na de overname van Intel's 5G-tak was al bekend dat Apple met 5G bezig is, maar 2022 lijkt een krappe deadline te worden.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Volgens de bron met kennis van zaken is 2022 als deadline krap vanwege de vele goedkeuringsprocedures, zo meldt Fast Company. Wereldwijd moet Apple bij veel overheidsinstanties goedkeuring krijgen om het modem te kunnen gebruiken.

Apple ontwikkelt eigen 5G-modems

In de nieuwe iPhone 11 (Pro) gebruikt Apple nog modems van Qualcomm, de chipfabrikant waarmee Apple recentelijk de strijdbijl heeft begraven. Qualcomm zal naar verwachting in 2021 hun eerste 5G-modems leveren. Apple zit ook niet stil. Zo nam het bedrijf uit Cupertino in juli 2019 de 5G-tak van Intel over. Dit voorspelde een boost in de ontwikkeling van eigen modems.

Bekijk ook

Apple's overname van Intel-modemtak afgerond

Intel laat in een persbericht weten dat de overname van de modemtak afgerond is. Eerder dit jaar kondigde Apple in een persbericht aan dat ze de meerderheid van de smartphone modem-activiteiten van Intel hebben overgenomen.

Een reden dat Apple graag eigen chips ontwikkelt is de beste optimalisatie met hard- en software. Apple hoopt een 5G-modem in te kunnen bouwen in dezelfde chip als de processor van de iPhone. Een geïntegreerd 5G-modem zou veel snelheid en efficiëntie opleveren ten opzichte van een aparte chip. Er zijn ook geruchten dat Apple eigen processors voor de Mac wil uitbrengen.

De man die waarschijnlijk de leiding heeft over de ontwikkeling van 5G-modems binnen Apple is Esin Terzioglu. Hij is een radiofrequentie-ingenieur die in 2017 de overstap van Qualcomm naar Apple maakte. Bij Qualcomm was hij de vice president van engineering.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple zet Intel vanaf 2020 aan de kant met eigen chips'

Apple wil volgens berichten vanaf 2020 de Intel-chips gaan vervangen door chips van eigen fabrikaat. Het gerucht sloeg zodanig in als een bom dat de aandelen van Intel meer dan 10% omlaag zakten.

2022 is een krappe deadline voor eigen 5G-modems

Hoewel het misschien klinkt als een verre toekomst, zijn we nog maar drie jaar verwijderd van het einde van 2022. Binnen die tijd moet het ontwerp van de modem af zijn, maar dat is nog niet de grootste opgave. Het zal, volgens de bron, veel tijd kosten om goedkeuring te krijgen van overheidsinstanties van over de hele wereld. Ervoor zorgen dat het modem op alle netwerken wereldwijd werkt zou ook nog een flinke taak worden.

Daarbij is dit de eerste keer dat Apple een eigen modem ontwikkelt. Apple heeft in het verleden modems van Qualcomm en Intel gebruikt. Hoewel er knappe koppen in het team zullen zitten, denkt de bron van Fast Company dat sommige engineers niet inzien hoeveel werk er gemoeid is met de ontwikkeling van een 5G-modem. De bron ziet 2023 als een geloofwaardigere periode om een eigen 5G-modem te implementeren in de iPhone.

Het zou goed kunnen dat het eerste 5G-modem van Apple’s fabrikaat niet geïntegreerd zal zijn in de processor. Het is volgens de bron al genoeg werk om überhaupt een 5G-modem te kunnen leveren. Het inbakken in de processor is dus een volgende stap die waarschijnlijk een jaar later zal worden gezet.

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat we in Nederland en België 5G kunnen gebruiken. Zo mogen providers in Nederland vanaf 2022 pas de frequentie gebruiken die vereist is voor 5G. Op dit moment wordt die frequentie gebruikt voor de inlichtingendiensten. Mocht Apple dus de genoemde deadline van 2022 niet halen, Dan zullen we in Nederland en België toch niet zo veel missen. Alles weten over de werking van 5G en wat je ermee kunt? Check dan ons 5G-overzicht!

Bekijk ook

5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken zijn de opvolger van 4G en beloven dat je veel sneller kunt internetten, ook onderweg. Wat is de status bij de Belgische en Nederlandse providers, wanneer kun jij het gaan gebruiken en welke 5G iPhones zijn er? Dat lees je in dit uitgebreide overzicht!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook de iPad Pro is er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou ook zelf werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.