Intel 5G modems

Gerucht: ‘Apple wil geen 5G iPhone-modems van Intel gebruiken’

Intel gaat geen 5G-modems leveren voor toekomstige iPhones. Het bedrijf zou zelfs helemaal gestopt zijn met de productie van 5G-modems voor Apple, die het onder de codenaam 'Sunny Peak' ontwikkelde. Medewerkers zijn overgeplaatst naar andere projecten.

Geen Intel 5G-modems in iPhones

Apple zou Intel op de hoogte hebben gebracht van het feit dat ze geen Intel 5G-modems gaan gebruiken. Dat beweert Calcalist op basis van gesprekken met ingewijden. Omdat Apple de grootste afnemer zou zijn van de modems is het voor Intel nu niet interessant meer om de ontwikkeling voort te zetten. De iPhones met 5G zouden in 2020 moeten verschijnen.

Sunny Peak

Intel gaat wel een verbeterde versie van het 5G-modem ontwikkelen en hoopt dat Apple die in 2022 alsnog wil gebruiken. Het is nu onduidelijk welke uitvalsmogelijkheden Apple heeft. Voorheen gebruikte Apple modems van Qualcomm, maar door een felle ruzie over patenten en machtsmisbruik zal het lastig voor beide bedrijven worden om te blijven samenwerken. In de huidige iPhones wordt een mix van Qualcomm- en Intel-modems gebruikt.

Intel 5G modems

‘Veel factoren speelden mee’
De beslissing zou alleen gevolgen hebben voor de toestellen die in 2020 moeten verschijnen en niet voor de 2019 iPhones. De Sunny Peak-chip combineert 5G, Bluetooth en Wi-Fi en werd speciaal ontwikkeld voor Apple. Waarom Apple ervan heeft afgezien is niet helemaal duidelijk, maar volgens interne documenten was er sprake van “veel factoren”. De toevoeging van WiGig Wi-Fi (meer info) zou tot onverwachte uitdagingen hebben geleid.

Intel is nog niet helemaal uit de picture: Apple zou 70% van de 2018 iPhones willen voorzien van Intel-chips en het was de bedoeling om in 2019 de Qualcomm-modemchips helemaal aan de kant te schuiven. Eventueel zou Apple kunnen uitwijken naar MediaTek. Dat bedrijf kondigde onlangs nieuwe 5G-modems aan en zou ook Wi-Fi-chips voor de HomePod willen leveren.

In Nederland hebben we in 2018 en 2019 nog geen 5G-toestellen nodig. De veilig zal vermoedelijk pas in 2019 plaatsvinden en er speelt ook nog een probleem met de 3,5GHz frequentieband. De providers zouden deze willen gebruiken voor 5G, terwijl inlichtingendiensten de frequentie tot 2022 willen blijven gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2018, 20:31
Categorie Geruchten
Onderwerpen 5g, intel
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.