Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Intel 5G modems

Apple’s overname van Intel-modemtak afgerond

$1 miljard overnamesom
Intel laat in een persbericht weten dat de overname van de modemtak afgerond is. Eerder dit jaar kondigde Apple in een persbericht aan dat ze de meerderheid van de smartphone modem-activiteiten van Intel hebben overgenomen.

Update 2 december 2019: Intel laat in een persbericht weten dat de overname van haar modemtak afgerond is. Zoals eerder al aangekondigd heeft de overname Apple $1 miljard gekost. In het bericht laat Intel ook weten dat ze bezig blijven met het ontwikkelen van 5G-modems voor onder andere pc’s, zelfrijdende auto’s en internet of things-apparaten. Hieronder lees je meer over deze deal zoals die op 25 juli 2019 aangekondigd werd.

Apple’s overname van Intel modemdivisie

Het persbericht is online te lezen. Drie dagen geleden schreven we nog dat de overnameplannen in een vergevorderd stadium waren. Intel besloot te stoppen met de ontwikkeling van 5G-modems, nadat Apple een overeenkomst met Qualcomm had gesloten. Daardoor was het voor Intel niet meer interessant om door te gaan met smartphone-modems. De ontwikkeling daarvan verliep toch al moeizaam. De overname betekent dat Apple minder afhankelijk wordt van externe partijen. Maar het betekent ook dat Apple een grote hoeveelheid intellectueel eigendom in handen zal krijgen.


Apple heeft $1 miljard betaald voor de overname, een verhoudingsgewijs laag bedrag. Samenvoeging van de portfolio’s leidt ertoe dat Apple nu meer van 17.000 draadloze patenten in handen heeft, variërend van mobiele standaarden tot modemarchtecturen. Intel houdt de mogelijkheid om modems voor niet-smarthones te ontwikkelen, zoals pc’s, internet-of-things apparaten en autonome voertuigen.

Intel’s modemdivisie draaide jarenlang met verlies. Onder voormalig CEO Brian Krzanich dacht het bedrijf een nieuwe inkomstenstroom te kunnen aanboren met 5G-modems. Nu er een nieuwe CEO zit, heeft Intel besloten ermee te stoppen, om zich te kunnen richten op de tak van sport waar ze goed in zijn: computerchips.

Intel 5G modems

Voorlopig nog Qualcomm-modems
Sinds de iPhone 7 maakt Apple gebruik van Intel-modems. Rond die tijd ontstond er onrust omdat de Intel-modems trager zouden zijn dan die van Qualcomm. De komende jaren zal Apple gebruik blijven maken van Qualcomm-chips, maar het plan is om zelf 5G-modemchips te ontwikkelen vanuit San Diego. De overname van Intel’s activiteiten kan de ontwikkeling versnellen.

Ongeveer 2.200 Intel-medewerkers maken de overstap naar Apple. Met de overname is een bedrag van $1 miljard gemoeid, zo bevestigt Apple zelf. De zakelijke afwikkeling moet in het vierde kwartaal van 2019 rond zijn. Apple denkt dat de overname de ontwikkeling van toekomstige producten zal versnellen en dat Apple zich nu nog meer kan differentiëren.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 02 december: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na bekendmaking van afronding van de overname.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.