Qualcomm chips in iPhone 6s

Apple en Qualcomm leggen conflict bij: einde aan rechtszaken

Apple en Qualcomm hebben een overeenkomst gesloten, waardoor enkele slepende rechtszaken tot een einde komen. De deal werd op dinsdag bereikt en aangekondigd in een persbericht. Alle lopende rechtszaken zullen worden beëindigd, ook die van Qualcomm tegen Apple's toeleveranciers.

Apple en Qualcomm waren verwikkeld in een conflict over het betalen van licenties voor modems. Beide bedrijven hebben nu een 6-jarige overeenkomst gesloten waarin de royaltybedragen zijn vastgelegd. Ook heeft Apple een meerjarige deal gesloten voor de levering van chips. De overeenkomst is van groot belang, omdat door het conflict het voortbestaan van Qualcomm in gevaar kwam. Tegelijk leverde het conflict obstakels voor Apple op om 5G-functies op de iPhone aan te bieden.

De overeenkomst is gesloten vlak voordat een belangrijke rechtszitting in San Diego van start zou gaan, waarin de zaak aan een jury voorgelegd zou worden. Er liepen nog meer patentzaken in andere regio’s. Dinsdagochtend, vlak voordat de deal werd bekendgemaakt, had Apple nog in de rechtbank het eigen standpunt uiteengezet. Het bedrijf trok daarbij parallellen met Qualcomm’s ‘No license, no chips’ bedrijfsmodel. Details over de deal zijn niet naar buiten gebracht, maar Apple zou in ieder geval aan Qualcomm moeten betalen.

Qualcomm hoofdkantoor

Nu er een overeenkomst is gesloten heeft Apple twee toeleveranciers voor 5G-modems voor de iPhone, namelijk Intel en Qualcomm. In januari 2017 spande Apple voor het eerst een rechtszaak aan tegen Qualcomm, waarin het beweerde dat de chipmaker ongeveer $1 miljard aan royaltybetalingen aan Apple had achtergehouden. Dit zou te maken hebben met een antitrust-onderzoek in Zuid-Korea. De Amerikaanse Federal Trade Commission had eerder Qualcomm al beschuldigd van oneerlijke praktijken, omdat het Apple had gedwongen om baseband-chips af te nemen. Vervolgens spande Qualcomm omgekeerd ook weer rechtszaken aan. Zo claimde Qualcomm in september 2018 dat Apple handelsgeheimen had gestolen en die had doorgespeeld aan Intel, met name op het gebied van performanceverbeteringen van de baseband-chips.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2019, 21:52
Bron Bron Persbericht Apple
Categorie Apple
Onderwerpen licentie, patent, qualcomm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.