AirPods Pro vs gewone AirPods, wat zijn de verschillen?

We kijken naar de verschillen tussen de AirPods Pro en de gewone AirPods. Wat zijn de verschillen tussen de AirPods Pro en de AirPods 2019? Welke AirPods moet je hebben en wat zijn de overeenkomsten tussen de nieuwe AirPods Pro, AirPods 2019 en de eerste generatie AirPods?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

AirPods vs AirPods Pro: de verschillen tussen de AirPods Pro en AirPods 2

Apple bracht in december 2016 de allereerste generatie AirPods uit. Sinds maart 2019 is deze opgevolgd door de AirPods 2 en in oktober 2019 bracht Apple de AirPods Pro uit. De AirPods Pro hebben net als de AirPods 2019 een H1-chip die zorgt voor een betere verbinding, maar qua design en geluid zijn de twee totaal verschillend. Welke AirPods moet je hebben? Is het het overstappen waard als je al de eerste generatie AirPods hebt? We kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de AirPods vs AirPods Pro en helpen we je met kiezen van de juiste AirPods.

AirPods Pro vs. AirPods verschillen

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de AirPods Pro en de AirPods uit 2019:

 • De prijs van de AirPods Pro ligt een stukje hoger: €279 ten opzichte van €229 bij de gewone AirPods met draadloze oplaadcase (€179 met standaard case).
 • De AirPods Pro hebben een nieuw design. De Pro-versies hebben drie verschillende pasvormen dankzij de verschillende maten van de meegeleverde oortips. De AirPods Pro gaan dieper je oren in en sluiten je gehoorgang beter af. Mogelijk blijven ze bij jou dan ook beter zitten. De gewone AirPods hebben een universele pasvorm.
 • De AirPods Pro hebben noise cancellation. Het gaat om zogenaamde actieve ruisonderdrukking. De AirPods Pro controleren continu het omgevingsgeluid via de microfoon en passen daar het geluid op aan met een zogenaamd anti-geluid. Je hebt daardoor minder last van geluid om je heen en geniet meer van de muziek.
 • Met de Transparantie-modus in de AirPods Pro zorg je ervoor dat je toch nog wat van je omgeving meekrijgt. De geluidskwaliteit blijft volgens Apple hoog, maar je hoort toch nog een toeterende auto of tringelende fietser.
 • Adaptieve EQ is een nieuwe functie in de AirPods Pro. Dit zorgt ervoor dat het geluid afgestemd wordt op de vorm van je oor. De gewone AirPods hebben dit niet, waardoor het geluid niet bij iedereen optimaal klinkt.
 • De AirPods Pro zijn zweet- en waterbestendig met een IPX4-beoordeling. Je kan er niet mee zwemmen, maar ze kunnen wel tegen een plens water.
 • Bediening van de AirPods Pro gaat met de nieuwe druksensor in het pootje. Je drukt één keer om af te spelen, pauzeren of een telefoongesprek te beantwoorden, twee keer om naar het volgende nummer te gaan, drie keer om naar het vorige nummer te gaan en ingedrukt houden om te wisselen tussen de ruisonderdrukking en Transparantie-modus. Bij de gewone AirPods moet je op het oortje tikken.
 • De accuduur van de AirPods Pro is iets minder bij gebruik van de ruisonderdrukking. Je kan dan 4,5 uur muziek luisteren, een half uurtje korter dan bij de gewone AirPods. Zet je de ruisonderdrukking uit, dan kan je langer luisteren. Qua gesprekstijd doen de AirPods Pro het wel beter.

AirPods Pro.

Ten opzichte van de eerste generatie AirPods zijn er nog wel meer verschillen met de AirPods Pro. Bij die eerste generatie ontbreekt Hé Siri, de nieuwe H1-chip met sneller wisselen en is de accuduur wat korter.

AirPods Pro vs AirPods 2 overeenkomsten

Bij het vergelijken van AirPods kijken we ook naar de overeenkomsten, want de twee modellen hebben veel gemeen. Dit zijn de overeenkomsten tussen de AirPods Pro en gewone AirPods 2:

 • De Pro en de gewone AirPods 2 hebben beide de H1-chip. Daarmee kun je snel wisselen tussen al je apparaten, die via iCloud gesynchroniseerd zijn.
 • Ondersteuning voor Hé Siri: je kan met je stem Siri activeren op de AirPods.
 • Het bijladen gaat even snel: in 15 minuten kun je ongeveer 3 uur muziek luisteren.
 • Met draagdetectie stopt de muziek automatisch zodra je een AirPod (Pro) uit je oren haalt.
 • Alle AirPods worden meegeleverd met een oplaadcase. Daarin zit altijd een Lightning-aansluiting om op te laden. Bij de AirPods Pro krijg je standaard draadloos opladen, bij de AirPods 2 moet je kiezen voor de duurdere optie.
 • De AirPods en AirPods Pro maken verbinding via Bluetooth 5.0 en zijn ook geschikt voor niet-Apple-apparaten.
 • De kleur en het materiaal is hetzelfde: alle AirPods zijn er alleen in wit met een glimmende afwerking.

AirPods Pro onderdelen

AirPods Pro vs AirPods 2 specs

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten vind je in deze tabel, waarin alle specificaties van de AirPods-modellen op een rijtje staan:

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Moet ik mijn AirPods upgraden?

Of je nu je AirPods moet upgraden, is afhankelijk van je behoeften en welk model je hebt. In het kort zijn dit de belangrijkste redenen om wel of niet je AirPods te upgraden naar de AirPods Pro:

Ga je AirPods wél upgraden als…

 • …de huidige AirPods (te) makkelijk uit je oren vallen of niet lekker zitten. De verschillende pasvormen van de AirPods Pro zijn dan waarschijnlijk beter voor jou geschikt.
 • …je de geluidskwaliteit van de huidige AirPods niet goed vindt. Met ruisonderdrukking klinken de AirPods Pro beter.
 • …je heel erg zweet of vaak buiten sport in een vochtige omgeving. De AirPods Pro zijn zweet- en waterbestendig en kunnen dus beter tegen water.
 • …je de oude eerste generatie AirPods hebt en de batterij snel leeg is. Je kan dan ook kiezen voor de gewone AirPods 2.

Ga je AirPods niet upgraden als…

 • …je nog meer dan tevreden bent met je huidige AirPods. Je zou dan beter een generatie over kunnen slaan en wachten op een eventuele opvolger van de eerste AirPods Pro.
 • …je het geluid van de huidige AirPods prima vindt.
 • …je niet van in-ear-achtige oordopjes houdt. Sommige mensen vinden dit niet prettig zitten.
 • …de huidige AirPods prima in je oren blijven zitten. Het nieuwe design heeft dan voor jou een minder toegevoegde waarde.
 • …je nooit buiten sport of veel zweet.

AirPods 2 met lampje aan buitenkant

Conclusie AirPods Pro vs AirPods vergelijken

Bij het vergelijken van de AirPods valt een aantal dingen op. Van alle verschillen met de AirPods Pro zijn het nieuwe design en de komst van actieve ruisonderdrukking veruit het belangrijkste. De AirPods kregen vaak de kritiek dat het geluid onder de maat was en daar gaat Apple met de AirPods Pro iets aan doen. Met ruisonderdrukking zonder je je af van je omgeving, want je hebt veel minder last van omgevingsgeluiden. Bovendien zorgt de Adaptieve EQ voor beter geluid, omdat het zich aanpast aan je gehoor. Ook zorgt het nieuwe design bij sommige mensen voor meer draagcomfort, want je kan kiezen uit drie verschillende oortips.

In veel andere opzichten zijn de AirPods Pro nog steeds typische AirPods. Het gebruikte materiaal en de kleur is hetzelfde en ook het oplaaddoosje lijkt heel erg op die van de gewone AirPods, maar dan iets breder. De accuduur is ongeveer hetzelfde gebleven, want de verschillen in muziek luisteren zijn maar klein. Ook de manier van verbinden en het synchroniseren tussen je apparaten is gelijk gebleven.

Ga de AirPods Pro kopen als…

 • …je een betere geluidskwaliteit wil. Met actieve ruisonderdrukking en adaptieve EQ klinken de AirPods Pro beter.
 • …de gewone AirPods niet lekker zitten. Het nieuwe design past mogelijk beter bij jouw gehoorgang en zitten daardoor prettiger.
 • …je nog geen AirPods hebt en meteen het meest uitgebreide model wil.
 • …je veel sport en beweegt. De AirPods Pro blijven dan beter zitten en ze zijn zweet- en waterbestendig.

Bekijk ook

AirPods Pro kopen: hier vind je ze het goedkoopst

De AirPods Pro zijn het topmodel van Apple's eigen oortjes. De nieuwste versie zijn de AirPods Pro 2 met usb-c poort, maar er zijn ook eerdere modellen die goedkoper zijn. Lees hier alles over de AirPods Pro: functies, specs, verschillen, maar ook de beste prijzen en deals.

Ga de AirPods 2 kopen als…

 • …je niet zoveel geeft om geluidskwaliteit. De AirPods klinken aardig en zijn ideaal om af en toe eens een muziekje te luisteren.
 • …je niet van in-ear oordopjes houdt en de standaard EarPods ook al goed blijven zitten.
 • …je nooit sport of veel beweegt.
 • …je niet meer dan €200 wil uitgeven voor een setje AirPods.

Bekijk ook

AirPods 3: alles over de nieuwste oordopjes van Apple (en de vorige generaties)

Het is zover! Apple heeft de AirPods 3 aangekondigd. Apple's populaire oordopjes krijgen een update met nieuwe functies en een iets ander uiterlijk. Hier lees je alles over de aankondiging en release van de AirPods 2021!

Ga de originele AirPods kopen als…

 • …je nog een goede deal vindt. De eerste generatie AirPods zijn nog maar lastig verkrijgbaar, dus overweeg deze alleen als ze je voor een aanzienlijk lagere prijs kunt halen.

Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

AirPods Pro kopen
De AirPods Pro zijn beschikbaar bij diverse winkels:

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 maart 2024 om 20:19

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.