Craig Federighi met macOS Big Sur

Zo wijzig je een appicoon op de Mac

Vind je het appicoon van een bepaalde Mac-app niet mooi? Wil je zelf de icoontjes aanpassen aan de stijl van macOS Big Sur? In deze tip leggen we uit hoe je dit Mac appicoon kunt veranderen in een paar simpele stappen. Zo maak je je Mac persoonlijker.

Appicoon wijzigen op de Mac

Op de Mac is het mogelijk om het icoontje van een app aan te passen. Dat kan een welkome functie zijn voor iedereen die graag het uiterlijk van macOS nog meer naar zijn of haar hand wil zetten. Het is zelfs mogelijk om het icoon van een USB-stick of externe harde schijf aan te passen. Met een paar simpele stappen krijg je het voor elkaar.

Waarom een app-icoon aanpassen?

Er kunnen verschillende reden zijn om een app-icoon aan te passen. Sommige mensen houden ervan om alles naar hun eigen hand te zetten, zodat het bijvoorbeeld goed past bij de andere icoontjes of bij een wallpaper. Het kan ook zijn dat je een appicoon niet mooi vindt, nadat de ontwikkelaar op een nieuw logo is overgestapt. Zo leverde het nieuwe appicoon van Slack nogal wat kritiek op. Sommige mensen willen liever het oude icoontje blijven gebruiken.

Als je net bent overgestapt naar macOS Big Sur en je maar niet aan de nieuwe icoontjes kan wennen, kan je er ook voor kiezen om een eigen appicoontje in te stellen. Of juist als die ene app nog een icoontje in de oude stijl heeft die niet past bij de andere macOS Big Sur-icoontjes. Je vindt hier een overzicht van icoontjes die je kunt gebruiken. Of kijk eens hier.

Het kan ook functioneel zijn om een icoontje aan te passen. Als je een echte power user bent wil je misschien een icoontje dat extra opvalt, zodat je er nog minder moeite voor hoeft te doen om het te zoeken.

Hoe pas ik een app-icoon aan?

Het icoon van een app, usb-stick of ander item in macOS aanpassen is erg makkelijk. Let wel op dat je een afbeelding gebruikt die ongeveer dezelfde vorm heeft als een gewoon app-icoon. Anders wordt het er niet mooier op.

Je doet het als volgt:

  1. Download of creëer het icoontje dat je wilt instellen.
  2. Kopieer de afbeelding van het icoontje (Command + C).
  3. Zoek in Finder naar de app waarvan je het icoontje wil aanpassen (vaak in de Apps-map) en selecteer deze.
  4. Klik op je rechtermuisknop op de naam van het programma en klik op Toon info of druk Command + I in.
  5. Klik linksboven op het kleine icoontje en plak het nieuwe icoon met Command + V (voer eventueel je wachtwoord in).

Bonustip: Je kunt ook een afbeelding slepen naar het kleine icoontje.

Je nieuwe icoon is nu ingesteld. Zie je dit nog niet direct in het Dock verschijnen? Sluit dan eventueel het programma af en open Terminal. Tik het volgende commando in: killall Dock. Nu zou het icoon zichtbaar moeten zijn.

App icoontje aanpassen in macOS Big Sur.

Hoe zet ik het oude icoontje weer terug?

Ben je uitgekeken op het zelf ingestelde icoon? Dan volg je stap 1 tot en met 4 opnieuw. Klik opnieuw op het kleine icoontje linksboven en vervolgens op backspace om het originele icoon weer terug te zetten. Je kunt ook de toetscombinatie Command + X gebruiken om het icoon eruit te knippen. Ook hier kan om je wachtwoord worden gevraagd.

Op iCulture hebben we nog meer tips om je Mac persoonlijker te maken, zoals deze tip, die laat zien hoe je het Siri-icoon verwijdert van je menubalk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!