Vakantiespecial: Siri als vakantie-assistent

Siri kan op vakantie goed van pas komen: restaurants zoeken, routes opvragen, valuta omrekenen... Als je internet hebt, kan Siri je helpen aan een taxi, een leuk restaurant, toeristische bezienswaardigheden en meer.

siri_eyes_free
Siri spreekt inmiddels Nederlands, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen gebruik kunnen maken van Apple’s personal assistant. Zeker op vakantie kan Siri enorm handig zijn wanneer je snel bepaalde informatie wilt bemachtigen, met als voordeel dat in het buitenland niemand vreemd opkijkt wanneer je in het Engels tegen je iPhone brabbelt. Maar op wat voor manieren kan Siri je precies helpen? We geven je een aantal voorbeelden in deze aflevering van de iCulture iPhone vakantiegids.

Dit artikel is nog voorzien van screenshots van de Engelstalige Siri. We zijn nog bezig om dit aan te passen.

Let op: voor Siri-functies is een internetverbinding nodig. Zorg daarom voor een draadloos netwerk of lees onze tips over roaming op vakantie.

Op weg

Het nut van Siri begint direct zodra je de deur achter je dichttrekt. Want vraag je ‘Wat is de snelste route naar Parijs?’ (of een andere eindbestemming van je keuze) dan wordt de Kaarten-app gestart en de snelste route naar je eindbestemming berekend. Krijg je onderweg trek, dan vraag je ‘Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?’, waarbij je restaurant natuurlijk ook kunt vervangen door benzinestation of openbaar toilet, al naar gelang je behoefte. Merk je dat je een beetje slaperig wordt, dan is het misschien tijd voor wat muzikaal vermaak. Een ballad is waarschijnlijk niet waar je dan op zit te wachten, dus vraag je Siri: ‘Speel rock’ waarna er een selectie van de rockmuziek op je iPhone wordt afgespeeld (indien aanwezig). Bijna op de plaats van bestemming? Laat het je thuisfront (of eventuele mensen bij wie je logeert) weten door bijvoorbeeld te zeggen: “Stuur *naam* een bericht ‘We zijn er bijna'”.

siri-vakantieassistent-1 siri-vakantieassistent-2

Slapen en eten

Waarschijnlijk heb je ergens een hotel of een camping geboekt om te slapen, maar als dat niet zo is, kan Siri je daar ook uitstekend mee helpen. Zeg je “Zoek een hotel in Parijs” (wederom of een andere bestemming) dan toont de assistent je een overzicht met hotels. Helaas kun je met Siri nog niet zoeken op prijs of aantal sterren, noch op openingstijden, maar dat ligt ongetwijfeld in het verschiet. Wil je een hapje eten, dan kun je wel wat specifieker zijn. Zeg je bijvoorbeeld “Waar vind ik de beste steak in Parijs” (het mag inmiddels duidelijk zijn dat we Parijs als voorbeeld nemen) dan krijg je een overzicht van steakrestaurants in Parijs met de hoogste waardering. Die waarderingen zijn overigens afkomstig van Yelp en dus geschreven door mensen die zelf al in het restaurant hebben gegeten. Moet je nog even pinnen, zeg dan “Zoek een pinautomaat” (zodra je op de plaats van bestemming bent hoef je die plaats uiteraard niet meer te noemen, Siri zoekt altijd het dichtstbijzijnde punt). Ben je trouwens uitgereden en wil je een stukje lopen, zeg dan: “Zoek een restaurant op loopafstand”.

siri-vakantieassistent-3 siri-vakantieassistent-4

Betalen

Heerlijk, die buitenlandse cuisine, maar je zult er uiteindelijk wel voor moeten betalen. Wat een Franse euro waard is weet je natuurlijk wel, dus verkassen we onze vakantie naar Los Angeles, waar we een rekening krijgen van 50 dollar voor een diner voor twee. Nadat we Siri hebben gevraagd: “Hoeveel is 50 dollar in euro?” ontdekken we dat Siri deze functie nog niet machtig is in het Nederlands. Dat komt omdat de Nederlandse Siri geen toegang heeft tot Wolfram Alpha. Zou je dezelfde vraag aan de Engelstalige Siri vragen, dan ontdek je dat je iets meer dan 40 euro kwijt bent voor het diner. Prima te doen, maar wacht, er moet nog een fooi bij! “Hoeveel fooi moet ik betalen in Californië” is ook een vraag waar Siri zelf het antwoord niet op weet, maar ze kan wel een Google-opdracht geven, die zegt dat 15 procent prima is. Maar hoeveel is 50 dollar plus 15%? Ook dat weet alleen de Engelstalige Siri. De schade blijkt 57 dollar 50. Als je met z’n tweeën bent is delen waarschijnlijk geen issue. Maar ben je bijvoorbeeld met z’n vijven, hoeveel moet ieder dan betalen? Siri vertelt het je als je zegt “How much is 57 dollars and 50 cents divided by five?”. Ook hier geldt: het werkt (nog) niet in het Nederlands. Dus misschien loont het de moeite om voor een buitenlandse vakantie toch maar over te schakelen op de Amerikaanse of Britse Siri-stem.

siri-vakantieassistent-5 siri-vakantieassistent-6

De omgeving

Wanneer je lekker hebt gegeten is het misschien al tijd om naar bed te gaan. Je wilt natuurlijk niet teveel tijd verslapen dus vraag je Siri: ‘Set my alarm for 8 AM tomorrow’. Helaas is het (nog) niet mogelijk om Siri op te dragen je te wekken met een bepaald liedje uit je playlist. Een tikje gaar word je wakker de volgende ochtend en daar is maar één remedie voor: ‘Siri, coffee, now!’ Siri is gelukkig niet beledigd en toont je de dichtstbijzijnde coffee shops. Eenmaal weer bij je positieven vraag je je af of je vandaag een regenjas nodig hebt. ‘Siri, will it rain today?’ geeft je toegang tot een uitgebreid weerbericht. Hoe je een fijn restaurantje vindt in de omgeving weet je inmiddels. Maar wat is er eigenlijk te doen in de buurt? Ook dat weet Siri: vraag haar om de ‘Best tourist attraction’, waarna ze de dichtstbijzijnde touristische attracties zal weergeven, gesorteerd op populariteit (Yelp!). Voeg je er een plaatsnaam aan toe, dan kun je uiteraard ook trekpleisters op andere locaties zoeken. Je kunt uiteraard ee auto pakken, maar vraag je Siri om ‘Taxi’, ‘Nearest bus station’ of ‘Nearest train station’ dan helpt ze je ook aan alternatieve vormen van vervoer.

siri-vakantieassistent-7 siri-vakantieassistent-8

Herinnering

Tijdens je verblijf stop je je paspoort veilig in de kluis op je hotelkamer. Is dat een klusje dat je snel vergeet, dan kan Siri je eraan herinneren. Voor je weggaat zeg je tegen Siri: ‘Remind me when I come back here, to put my passport in the safe’. Siri maakt een herinnering voor je en zodra je terugkomt in het hotel zal je daar een notificatie van krijgen. Handig voor de kleine dingetjes die je snel vergeet. Tot slot een handige bonustip: stel je bent op vakantie met iemand die ook een iPhone heeft, zorg dan dat je elkaar hebt toegevoegd in de app Zoek mijn Vrienden. Ben je elkaar dan kwijt, dan vraag je gewoon aan Siri: ‘Waar is *naam* en Siri zal de persoon in kwestie voor je zoeken!

siri-vakantieassistent-9 siri-vakantieassistent-10

TITEL
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.
Dit artikel is geactualiseerd op 13 augustus 2014. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2015
Categorie Diensten
Onderwerpen siri, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS