Selfie-apps voor iPhone

De beste selfie-apps voor je iPhone: hiermee sta je altijd leuk op zelfportretten

Wat zijn de beste selfie apps voor de iPhone? Laat jezelf van de beste of gekste kant zien met deze apps voor zelfportretten. Sommige proberen je mooier te maken dan je bent, terwijl anderen je een grappig effect geven.

Selfie-apps: de keuze is enorm

Selfies maken kun je natuurlijk doen met de standaard Camera-app op je iPhone, maar het is ook leuk om iets extra’s toe te voegen aan een selfie. Hieronder vind je apps voor simpele zelfportretten, maar ook filterapps waarmee je een kunstwerk van jezelf maakt, of virtuele make-up aanbrengt op je gezicht. Daarbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI).

Wel een kleine waarschuwing vooraf: de meeste apps die we bespreken zijn commercieel van insteek. Vaak kun je wel wat gratis opties gebruiken, maar de makers proberen je dan wel te verleiden tot een langlopend abonnement of gebruiken reclametrackers. Lees dus goed de privacyvoorwaarden voordat je de apps gebruikt.

B612

B612 is een app die ontzettend veel mogelijkheden biedt om een selfie te bewerken. De app ziet er strak uit en maakt het makkelijk om een goede foto te maken. Er zijn een heleboel keuzes wat betreft filters die je er flatteus uit laten zien. Ook kun je gekke ‘stickers’ toevoegen om je selfie schattig, lief of stoer te maken. Verder bevat de app een make-uptool en kun je fotocollages maken. Met AR-filters maak je het zo gek als je zelf wilt. De app houdt rekening met leeftijd, geslacht, huidskleur, belichting en andere variabelen.

B612 is vernoemd naar de asteroïde uit het boek ‘De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry, een klassiek kinderboek dat ook volwassenen aanspreekt. De 43 filters in de app verwijzen naar het moment waarop de kleine prins op één dag naar 43 zonsondergangen keek. Ook zonder deze achtergrondinformatie is de app gewoon leuk om te gebruiken. Je hebt zó een mooie selfie op social media staan.

Facetune

Facetune is misschien wel de bekendste app voor selfies. Dit is een veelgebruikte app om oneffenheden weg te werken en te zorgen dat je er nét iets beter uitziet dan in werkelijkheid. Je kunt natuurlijk niet elk sproetje wegwerken, maar om die ene grote pukkel net iets meer te camoufleren is het een ideale app. FaceTune is makkelijk in gebruik en je hebt dan ook in een handomdraai een foto bewerkt.

Om je gezicht er net iets beter uit te laten zien heb je heel wat mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je huid gladder maken, rimpels weghalen, je haarkleur veranderen, make-up aanbrengen, tanden witter maken of rode ogen verwijderen. Een deel van de functies is gratis en voor andere moet je betalen. Je kunt de selfie vanuit de app delen op je favoriete social media kanaal. Naast de betaalde versie is er ook een gratis versie met in-app aankopen. Beide worden nog regelmatig bijgewerkt.

Retrica

Retrica bestaat net als de twee bovengenoemde apps al heel lang. De makers claimen 250 miljoen actieve gebruikers wereldwijd te hebben – en dat is knap want zo heel bekend is Retrica niet en om alles eruit te halen zul je een paar euro per maand moeten betalen. Retrica bevat 190+ filters voor je selfies, die je kunt bekijken voordat je de foto neemt. Ook kun je layouts maken. Betalende gebruikers krijgen toegang tot alle nieuwe filters.

BeautyPlus

BeautyPlus helpt je net als FaceTune aan een strakgetrokken gezicht zonder vlekjes. Je kunt ook je ogen helderder maken, je neus smaller, je onderkin wegwerken en meer. De app kan verder de achtergrond onscherp maken en de selfie aantrekkelijker maken. Met AR-filters kun je je gezicht decoreren zodat je er als kat uitziet.

De app wordt gemaakt door dezelfde makers als de Meitu-app, die we eerder een ‘ramp voor je privacy’ noemden. Deze app had een sterk Aziatische insteek, met overdreven filters waarmee je op een manga-personage ging lijken, terwijl BeautyPlus wat zachtere filters heeft die wat meer bij westerse gebruikers in de smaak zullen vallen.

YouCam Perfect

Heb je geen bezwaar tegen een enigszins nep ogend uiterlijk, dan is YouCam Perfect een prima app. Dit is een selfie-app met heel veel schoonheidseffecten. Je verwijdert rimpels, maakt ogen groter, geeft jezelf dikkere lippen en verscherpt de details die eruit moeten springen. Je kunt ook objecten en ongewenste vriend(inn)en verwijderen of collages maken. De Auto-modus verbetert automatisch je selfie, zodat je er nauwelijks werk aan hebt.

Candy Camera

Candy Camera is gratis te gebruiken en heeft geen in-app aankopen. Nadeel is echter dat deze app alweer een paar jaar geleden de laatste update heeft gekregen. Daardoor ontbreken de spectaculaire AI-functies die je tegenwoordig van dergelijke apps verwacht.

Candy Camera kan een tijdstempel op je foto’s zetten, zodat je achteraf nog weet hoe je eruit zag op een bepaalde dag. Of hoe je eruit had willen zien, want Candy Camera kan je slanker maken, je huid lichter of donkerder maken, lipstick toepassen en meer. Me de make-up stickers kun je mascara, blush en dergelijke proberen, zonder dat je naar de winkel hoeft te gaan. Er zitten heel veel stickers in waarmee je je selfies kunt decoreren. Ook kun je – zoals bij veel selfie-apps – meerdere foto’s samenvoegen tot een collage.

Picr

De hierboven genoemde apps richten zich vooral op mensen die er zo mooi mogelijk uit willen zien, door eventuele vlekjes en oneffenheden weg te werken. Picr spreekt een heel andere doelgroep aan. Het gaat er niet om je selfies te beautify’en, maar om een soort dagboek van je uiterlijk te maken. De app herinnert je eraan om regelmatig een foto van jezelf te maken. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je een langdurige ziekte hebt en de invloed van medicijnen in beeld te brengen. Ook kan het handig zijn als je bezig bent met afvallen of spiermassa opbouwen en je voortgang na verloop van tijd wil zien. Je kunt jezelf dan steeds in dezelfde houding fotograferen, om de transformatie duidelijk zichtbaar te maken. Ook deze app wordt niet meer zo vaak bijgewerkt, maar is nog wel goed te gebruiken.

1 Second Everyday

Begin een levensdagboek, zodat je kunt zien hoe je leven gaandeweg is veranderd. Elke dag neem je 1 seconde van je leven op. Als je dat 10 jaar achter elkaar doet, levert dat een 1 uur durende film op. Het vraagt wel behoorlijk wat discipline om elke dag een filmpje op te nemen. En het is nog maar de vraag of de app over 10 jaar nog bestaat. De ontwikkelaar zelf is enthousiast: “Dit project had zo’n enorm positieve impact op mijn leven”, schrijft de maker. Vandaar dat hij zijn idee heeft omgezet naar een app.

Snapchat en Instagram

Snapchat is dé app voor jongeren om makkelijk foto’s met elkaar te delen. De app is ook erg geschikt om leuke selfies te maken, zeker met de gekke filters die je kunt toepassen. Er zijn een heleboel grappige filters om uit te kiezen en mee te spelen. Daarnaast is het mogelijk om allerlei decoraties toe te voegen zoals stickers en emoticons om je selfie nog leuker te maken. Veel van deze filters en lenzen vond je na verloop van tijd ook terug in de apps van Meta (waaronder Instagram), maar Snapchat had ze eerder.

Instagram is sinds de komst van Instagram Stories ook veel geschikter geworden om selfies te maken, dankzij de vele filters die je kunt toepassen. Na het maken van een selfie kun je deze direct delen met al je vrienden op Instagram of de foto opslaan om via andere kanalen te delen. Pluspunt: het installeren van een extra app is niet nodig, want de Instagram-app heb je vast al op je toestel staan.

Andere selfie-apps voor iPhone

Er zijn nog veel meer selfie-apps voor de iPhone verkrijgbaar. Hieronder bespreken we een aantal, zoals de apps waarmee je elke dag een zelfportret kunt maken of je selfie bewerkt tot iets moois of geks.

  • VSCO: Foto en Video Editor (Gratis + IAP, iPhone/iPad/TV, iOS 15.0+) – Een app waarmee je makkelijk selfies goed kunt bewerken. Bevat 10 gratis presets en meer dan 200 als je betaalt voor de app. VSCO staat ook bekend om de vintagelook van Film X.
  • AirBrush – AI Photo Editor (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Alweer een app voor een perfect, onrealistisch uiterlijk. Poetst elk puistje en elke oneffenheid weg.
  • Perfect365 Makeup Photo Editor (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Vooral gericht op mensen die makeup willen uitproberen. Probeer verschillende looks en zet jezelf op de foto. Bevat meer dan 20 makeup- en beauty-tools.
  • Camera360-Selfie Editor (Gratis + IAP, iPhone, iOS 13.0+) – Kleine aanpassingen doen aan je foto, zodat het nauwelijks opvalt. Maar je kunt je foto ook omzetten in een schilderij met een van de meer radicale filters en effecten. Of plak gewoon een sticker.
  • Microsoft Selfie (Gratis, iPhone, iOS 8.0+) – Deze app van Microsoft bevat veel filters die je er beter uit laten zien. Dit is dan ook de enige functie van de app, meer bewerkingsmogelijkheden heb zijn er niet. Ook valt erg tegen dat Microsoft nauwelijks nog updates uitbrengt. Daarom alleen een aanrader voor enorme Microsoft-fans. Recent niet meer bijgewerkt.
  • YouCam Perfect: Beauty Camera (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – Wil je eruit springen op sociale media, dan is dit misschien wat. Haalt rimpels weg, maakt je gezicht smaller en maak je ogen helderder. Er is ook een auto-optimalisatie en de mogelijkheid om een AI-avatar te maken.
  • Selfie Editor – Face Filters (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) – De naam zegt het al: een editor voor je selfies. Pas je huidtoon aan, maak je ogen minder vermoeid, haal een dubbele onderkin weg en maak je tanden witter. Er zitten ook filters in voor speciale gelegenheden, zoals vakantie.

Zorg bij het maken van zelfportretten dat je er goed op staat, door de selfieflitser van je iPhone te gebruiken. Ook hebben we een algemene tip over selfies op de iPhone, waarin we de verschillende opties aan je voorstellen.

Bekijk ook

Selfies maken met je iPhone: spiegelen, effecten en meer

Selfies maken is een van de meest populaire manieren om je iPhone-camera te gebruiken. We maken nogal wat iPhone-selfies en met deze opties zorg je ervoor dat je er altijd prima op staat.