Google One

Google One: goedkopere online opslag voor je Google Drive

Google heeft de betaalde online opslag voor je Google-diensten een nieuwe naam gegeven: Google One. Tegelijk verlaagde het bedrijf de prijzen voor je Google Drive. Maar het wordt in sommige opzichten ook wat onoverzichtelijker, met aanvullende diensten zoals klantenservice en dealtjes.

Voorheen gebruikte je Google Drive voor het opslaan van alles wat met je Google-account te maken heeft, inclusief Gmail, Foto’s en meer. Je krijgt van Google 15GB opslagruimte gratis. Wilde je meer, dan betaalde je vaste bedragen per maand, waarbij je kon kiezen uit 100GB of 1, 10, 20 of 30TB. Dat gaat veranderen: er komt een nieuwe optie van 200GB bij en de bundel van 1TB zal worden verhoogd naar 2TB, waarbij de prijs hetzelfde blijft. Mensen die nu al een bundel van 1TB hebben zullen automatisch worden overgezet naar 2TB. De Amerikanen kunnen er als eerste gebruik van maken, later dit jaar volgt Nederland.

Wat is Google One?

Google One is de nieuwe online opslag voor consumenten. Het is niet bedoeld voor bedrijven en de invoering heeft dan ook geen gevolgen voor zakelijke gebruikers met G Suite.

Zo ziet het nieuwe aanbod eruit:

 • 15GB: gratis
 • 100 GB: $1.99/maand
 • 200 GB: $2.99/maand
 • 2 TB: $9.99/maand
 • 10 TB: $99.99/maand
 • 20 TB: $199.99/maand
 • 30 TB: $299.99/maand

Europese prijzen zijn nog niet bekend. De optie van 2TB is aantrekkelijk voor mensen die meer opslag nodig hebben, maar aanhikten tegen de vrij prijzige pakketten van 10TB en meer.

Wat is er nieuw?
Er gaan verschillende dingen veranderen:

 • De betaalde opslag krijgt een nieuwe naam, Google One.
 • De bundels veranderen iets van samenstelling en prijs, waarbij je er gelukkig wel altijd op vooruit gaat.
 • Je krijgt toegang tot een live klantenservice, ook voor ondersteuning bij hardwareproducten zoals Google Home-speakers en Pixel-smartphone.
 • Je krijgt via Google One hoteldeals en andere aanbiedingen.
 • Je spaart met Google One tegoed voor Google Play.
 • Google One geeft je de mogelijkheid om je opslag te delen met gezinsleden. Je kunt tot vijf personen toevoegen aan een gezinsbundel. Elk lid heeft eigen opslag, waarbij je gezamenlijk gebruik maakt van de maximale opslag.

De gezinsbundels zijn vergelijkbaar met Apple’s iCloud, waarbij je via Delen met gezin ook je online opslag kunt delen. Een gezin met kinderen zou dan bijvoorbeeld een bundel van 200GB gezamenlijk kunnen delen. Bij Google betalen ze daarvoor $2,99 per maand en dat is ook het prijspeil dat Apple hanteert.

Wat is er verwarrend?
Met Google One wil Google het productaanbod rondom online opslag verbeteren, maar het is de vraag waarom daarvoor een nieuwe naam nodig is. Google Drive was een prima naam voor de online opslagdienst. Die naam blijft overigens gewoon bestaan, maar daarnaast komt er een aparte merknaam voor de betaalde opslag, aangevuld met extra diensten zoals klantenservice, Google Play-tegoed en deals. Dat laatste wekt meer de indruk van een Google-klantenkaart, waarbij je betaalt voor extra privileges. Betekent het bijvoorbeeld dat alleen de met geld betalende Google-gebruikers recht hebben op snelle klantenservice en niet de gebruikers die alleen met hun privédata betalen?

Hoe meld ik me aan?
Google One wordt geleidelijk wereldwijd uitgerold. Ben je betalend gebruiker van Google Drive, dan zul je automatisch worden overgezet. Nederland is in de loop van 2018 aan de beurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 mei 2018, 8:40
Categorie Diensten
Onderwerpen google, online opslag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.