Geocaching-apps

Geocaching-apps voor iPhone en iPad

Geocaching betekent: lekker buiten bezig zijn. iCulture zet 5 geocaching apps voor iPhone en iPad op een rij, zodat jij het ook kunt gaan ontdekken!

Het is een bijzondere bezigheid – geocaching. Wanneer je als kind al verzot was op schatzoeken, dan is geocaching echt iets voor jou. In het kort: een schat (cache) ligt verstopt op een bepaalde locatie. Op basis van de geografische coördinaten ga je op zoek, met behulp van een gps-ontvanger. In deze applijst vind je de beste geocaching-apps om met deze nieuwe hobby bezig te gaan.

Geocaching-apps

Omdat de iPhone een ingebouwde gps-ontvanger heeft, hoef je verder geen apparatuur mee te nemen. De gps-ontvanger van de iPhone wijst de weg en met geocaching-apps zie je wat er te ontdekken valt. De iPhone komt bovendien van pas bij het oplossen van de puzzels die vaak gepaard gaan met het vinden van de juiste locatie. iCulture beschrijft in deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial vijf apps – en een paar tips – voor nog meer plezier tijdens je schatzoekavontuur.

Geocaching-apps

Grofweg gezegd zijn er drie ‘communities’ waar je terecht kunt voor de eerste stappen op weg naar geocaching. De grootste is geocaching.com waarvan dit de officiële app is. Opencaching is een open source platform voor enthousiaste geocachers en dan is er nog – heel verwarrend – Opencaching.com, dat eigendom is van Garmin, fabrikant van onder meer gps-ontvangers. Garmin bracht ooit de app Opencaching uit, maar heeft die later weer teruggetrokken. In deze lijst vind je verschillende geocaching-apps, waarmee je meteen aan de slag kunt.


Geocaching

Geocaching-appGeocaching.com kent een Premium-abonnement, waarmee je toegang krijgt tot meer informatie en ook exclusieve caches. Verder kun je de jacht thuis op de computer voorbereiden en dan naar je gps-ontvanger sturen (niet naar je smartphone), zodat je de cache zonder internet kunt vinden – handig om roamingkosten te voorkomen in het buitenland. Voor een in-app aankoop van €9,99 ben je drie maanden Premium-lid, voor €29,99 een heel jaar. Duur? Redelijk ja, zeker omdat er andere alternatieven zijn en je voorheen ook nog €9,99 voor de app zelf moest neertellen. Tegenwoordig is de app gratis, maar is deze zonder een Premium-abonnement eigenlijk onbruikbaar.

Op basis van je huidige locatie zie je direct de caches in de buurt, in een lijst of op de kaart. Je kunt meteen beginnen en voor wie voor het eerst gaat geocachen is dat wel zo prettig. Als je wilt, kun je ook zoeken naar specifieke caches: op soort, moeilijkheid, terrein en grootte. De zoekresultaten kun je als een offline lijst opslaan, inclusief de kaart. Wat ontbreekt in Geocaching zijn de tools die je kunnen helpen bij het vinden van specifieke caches (waarover verderop meer).

Wanneer je een cache gevonden hebt, kun je dat aangeven in de app. Daarvoor moet je wel op zijn minst een gratis Basic-account aanmaken. Dat is zeker aan te raden, want het is leuk om je gevonden caches te kunnen bewaren en eventueel later aan andere cachers te tonen. Ook kun je een commentaar achterlaten, de hedendaagse versie van aantekeningen maken in het logboek.


Easy Open Caching

Easy Open CacheOpencaching is een open source-community, die grotendeels vergelijkbaar is met Geocaching. Op basis van je huidige locatie of een zoekopdracht krijg je de caches in de buurt te zien. De app Easy Open Caching is speciaal voor het inlezen van data van deze dienst gemaakt en ondersteunt alleen de Nederlandse, Duitse, Poolse, Amerikaanse en Britse websites, zoals opencaching.nl. Net als bij de Geocaching-app kun je zien welke caches er in de buurt zijn. Met uitzoomen van de kaart vergroot je het zoekbereik. Het is direct duidelijk dat Opencaching in de ons omringende landen een stuk populairder is dan in Nederland. Hoewel de app prima werkt, zouden we voor Nederlandse schatzoekers dan ook beslist Geocaching aanraden.

Voor de duidelijkheid: beide communities maken gebruik van gescheiden databases voor caching, dus met Opencaching zie je geen caches die zijn aangemeld bij Geocaching en omgekeerd. In Easy Open Caching moet je eerst via de instellingen aangeven dat je in de Nederlandse database wilt zoeken, anders krijg je geen resultaten te zien. De Duitse database van Open Caching toont (heel verwarrend) ook de schatten die verborgen zijn in Italië en Spanje. Maar: ons hoor je niet klagen, want de app is volledig gratis.


Geo Bucket

Geobucket appGeo Bucket is een gratis alternatief voor de app van Geocaching. Je moet de app toestemming geven voor toegang tot je account bij Geocaching. Deze app toont advertenties, die je kunt laten verwijderen via een in-app aankoop. Geo Bucket is vrij basic en niet erg intuïtief. Maak je gebruik van een app van derden, dan kun je als Basic-lid slechts 3 volledige beschrijvingen per 24 uur opvragen. Die informatie is erg diep verstopt en lastig boven water te krijgen. Je moet een cache aanklikken, op het pijltje rechts klikken voor meer gegevens en vervolgens op ‘refresh data’. Niet erg logisch, maar het lijkt erop dat dit vooral een probleem is met de Live API die Geocaching ter beschikking stelt aan derden, die kennelijk niet zo ‘live’ is, maar actief verversen vereist.

De app van Geocaching zelf doet overigens helemaal niet moeilijk over de volledige cache-informatie, ook al zijn we slechts Basic-lid. Voor het uiteindelijke schatzoeken maakt Geo Bucket gebruik van een externe navigatie-app, die je zelf kunt instellen. Standaard staat de app ingesteld op Google, wat problemen geeft aangezien Google een eigen app heeft en Geo Bucket automatisch naar de webversie van Maps gaat. Je kunt hem dan beter instellen op Apple Maps, Tomtom of Navigon als je hierover beschikt. Beetje jammer is dat je direct naar de cache wordt genavigeerd, waardoor het idee van schatzieken een beetje verloren gaat. Al wil dat niet zeggen dat je hem daarmee ook snel hebt gevonden, natuurlijk.


Geocaching Buddy

Geocaching Buddy is nog een handige app die je helpt bij het vinden van je Geocaching-schatten. Hoewel deze app al een aardige poos niet is bijgewerkt, staat hij bij veel fanatieke schatzoekers nog steeds te boek als een absolute favoriet. En dat is niet zomaar: in Geocaching Buddy heb je namelijk op overzichtelijke wijze in beeld hoe ver bepaalde schatten van je verwijderd zijn. Daarnaast is het een app die ontzettend goed profiteert van een slimme calculator, waarmee je makkelijker gegeven puzzels oplost. Deze calculator neemt namelijk automatisch de vereiste letters voor je over.

Geocaching Buddy-app Geocaching Buddy-app

Eén ding om wel rekening mee te houden: als je in Geocaching Buddy nieuwe caches wil toevoegen, ben je beperkt tot slechts drie per dag. Geen probleem voor de startende speler, maar wellicht een bezwaar als je fanatiek aan de slag wil. Als je meer dan drie schatten wil toevoegen heb je een Premium-abonnement nodig. Daarnaast moet je het uiterlijk van de app even voor lief nemen. Het is een probleem waar veel Geocaching-apps mee kampen: omdat ze al een tijd niet zijn bijgewerkt, zijn ze nog gehuld in een ouderwets iOS-uiterlijk.


GCTools

GCTools 2Een app van een heel andere soort is GCTools. Het is geen app om caches zelf te vinden, maar een hulpmiddel bij het ontcijferen van puzzelcaches. Bij geocaching draait uiteraard alles om de geografische coördinaten. Bij puzzelcaches zijn de coördinaten vaak versleuteld in verschillende codes in de omschrijving. De bij de cache vermelde coördinaten zijn dan ‘fake’, al zijn er wel regels voor hoeveel ze mogen afwijken van de echte vindplaats van de cache. GCTools biedt een fikse hoeveelheid hulpjes bij het ontcijferen van de codes. Zo zijn er cachers die gebruik maken van aloude coderingen als ROT13, morse of andere omzettingen.

Maar er zijn ook veel inventievere methoden voor het versleutelen van de coördinaten. Zo kom je zaken tegen als de RGB-codes voor kleuren, het periodieke systeem en zelfs de kleurcoderingen van elektrische weerstanden. GCTools heeft ze allemaal. Voor sommige ontcijferhulpjes moet je een extra in-app aankoop doen. Heb je de coördinaten eenmaal gevonden, dan kun je ze invoeren in het kompas en op zoek gaan. Als extra heeft ook GCTools de mogelijkheid om de flitser van de telefoon als zaklamp te gebruiken. De app ziet er nogal verouderd uit, maar biedt erg veel mogelijkheden.


Andere geocaching-apps

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Bevat alle standaard geocaching-functies, plus offline kaarten en pushberichten. Voor de Pro-versie betaal je een eenmalig bedrag. Ook kun je je caches makkelijk in lijsten verzamelen.
  • Een geocaching-app waar bijna alle functies in zitten: lijsten,zoeken, navigeren, logboek bijhouden en een widget voor snelle toegang tot informatie.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Heel andere manier van schatzoeken. Zoek een eindlocatie op basis van vragen en opdrachten voor tussenlocaties. Ook te spelen met een ‘map-only’ variant, waarvoor je de deur niet uit hoeft.
  • Geocaching Toolkit iGCT Pro (€1,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Handige hulpjes voor geocaching, vergelijkbaar met GCTools, maar minder uitgebreid. Ziet er grafisch wel mooi uit.
  • Looking4Cache Pro (€6,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Ook een app die gebruik maakt van de Live API van Geocaching. Kan gebruik maken van offline kaarten. Er is ook een gratis versie, waarin de kaarten niet lokaal kunnen worden opgeslagen.
  • CCC (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Al urenlang op zoek maar nog geen cache gevonden? Met CCC kun je een medespeler bellen die een cache heeft gevonden.
  • Wherigo (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.4+) - Ga op zoek naar verborgen caches aan de hand van filmpjes, geluid en documenten.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 22 juni 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via het linkje onder dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen geocaching, vakantiespecial