iMac begin 2018

Apple’s overstap naar ARM-processoren: dit betekent het voor jou

Nu al overstappen of niet?
Apple gaat overstappen van Intel-processoren naar Apple Silicon. Dit zijn ARM-gebaseerde processoren die Apple in eigen huis heeft ontworpen. Het betekent grote veranderingen voor Mac-gebruikers. Wat zijn de praktische gevolgen van zo'n overstap en waar moet je rekening mee houden? Alle feiten op een rijtje!

Apple’s overstap van Intel naar ARM

De overstap naar ARM-processoren betekent een grote stap voor Apple. Maar ook voor gebruikers, al zul je pas over een paar maanden de impact gaan merken. Hieronder lees je waarom Apple de overstap maakt en of het nu verstandig is om nog een Mac met Intel-processor te kopen. Moet je meteen kiezen voor een Mac met Apple Silicon, of is dit onverstandig. Alles over de impact die de overstap op jou heeft, lees je hier!

Is het nu slim om een nieuwe MacBook te kopen?

Ons algemene advies is altijd: koop een nieuwe MacBook als je eraan toe bent. Laat je niet te veel afleiden door toekomstige beloftes en geruchten, want als je een jaar wacht zijn er wéér nieuwe, spectaculaire functies waar je het liefst op zou willen wachten. Zo kom je nooit aan een nieuwe MacBook toe en blijf je te lang aanmodderen op een verouderde machine.

Apple ARM silicon

Kijk op het moment dat je eraan toe bent wat de beste MacBook voor jou is. Voor gewone gebruikers zal dat meestal de nieuwste of voorlaatste MacBook Air zijn, voor professionele gebruikers is er de MacBook Pro. Het is vaak prima om het model van vorig jaar te kiezen, maar check wel goed welke functies je eventueel misloopt.

Toch is het ene moment geschikter om te updaten dan het andere. Zo was de 13-inch MacBook Air in 2019 maar een kleine upgrade, terwijl er in 2020 een vernieuwd toetsenbord en 10e generatie Intel-processor in zat. Dit model was veel interessanter qua upgrade.

Nu overstappen of niet?
Bij Apple Silicon sta je voor de keuze: ga je nu al de overstap maken, of wacht je op de tweede lichting? Ben je avontuurlijk ingesteld en probeer je graag de nieuwste producten van Apple, dan moet je gewoon de sprong wagen. De MacBooks met Apple Silicon zullen al uitvoerig getest zijn, al kun je nog wel tegen kinderziektes aanlopen. Sommige functies zullen nog niet goed werken. Als je meedoet aan de beta’s van macOS ben je dat wel gewend en ben je ook de juiste doelgroep voor deze eerste serie Apple Silicon Macs.

Ben je wat voorzichtiger, dan is er geen haast bij. Apple heeft in 2020 nog Macs met Intel uitgebracht en zal deze processoren nog jarenlang blijven ondersteunen.

Apple Silicon technologie

Volgens Apple zal de overstap naar Apple Silicon zo’n twee jaar in beslag nemen. Daarmee wordt bedoeld dat het hele Mac-assortiment in twee jaar wordt aangepast, zodat er voor alle iMacs en MacBooks een nieuw model met ARM-processor in de winkel ligt. Het betekent nog niet dat jij de komende twee jaar haast moet maken om over te stappen. Je kunt prima nu een nieuwe MacBook kopen en begin 2022 eens nadenken of het tijd is voor de overstap naar een MacBook met ARM-processor.

Ons upgrade-advies:

  • Je hebt een 13-inch MacBook Pro: ben je aan een nieuwe laptop toe, dan kun je upgraden naar het 13-inch Intel-model van 2020 of het aanstaande 13-inch Apple Silicon-model van najaar 2020 als je graag voorop wil lopen.
  • Je hebt een 16-inch MacBook Pro: deze kun je het beste blijven gebruiken, of het nieuwe 16-inch model met Apple Silicon aanschaffen. Omdat dit een vrij prijzige laptop is, is het wellicht beter om nog even te wachten tot de eerste ervaringen binnen zijn.
  • Je hebt een 13-inch MacBook Air: je kunt upgraden naar het 2020-model met vernieuwd toetsenbord, of kiezen voor het aanstaande 13-inch model met Apple Silicon als je graag de eerste wilt zijn.
  • Je hebt een 12-inch MacBook: je zou kunnen wachten of de geruchten over een nieuw model met Apple Silicon waar zijn. Maar je kunt ook upgraden naar de 13-inch MacBook Air.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Gevolgen voor huidige Macs
Voor huidige Mac-eigenaren verandert er in feite niets. Apple blijft voor alle modellen gewoon nog software-updates uitbrengen, met zeer waarschijnlijk dezelfde nieuwe functies en verbeteringen. Het kan wel zo zijn dat toekomstige Macs met eigen chips van Apple extra optimalisaties krijgen, maar de komende jaren blijft Apple updates uitbrengen voor alle recente producten. Apps en andere programma’s zullen ook nog gewoon blijven werken en verschijnen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je favoriete app het straks niet meer doet op jouw vertrouwde MacBook.

Gevolgen voor software

Apple legde tijdens de aankondiging van Apple Silicon uit hoe macOS Big Sur de overstap zo naadloos mogelijk zal laten verlopen, zowel voor gebruikers als voor ontwikkelaars. Big Sur is de eerste macOS-versie die kan draaien op Intel-processoren en Apple’s eigen ARM-processoren.

Er komen ook veel meer apps beschikbaar: elke app die voor iPhone of iPad is gemaakt, kan ook worden gebruikt op Apple Silicon Macs. Dit komt omdat de processor in feite hetzelfde is: in de nieuwste iPhones en iPads zit een A14-processor en de eerste ARM-processoren voor de Mac zijn hierop gebaseerd. De interface van deze apps zal niet altijd optimaal zijn voor bediening met een muis.

Om de overstap naar Apple Silicon te vereenvoudigen zijn er drie oplossingen: universele apps, Rosetta 2 en virtualisatiesoftware. De introductie van universele apps (Universal 2) houdt in dat ontwikkelaars eenmalig code hoeven te maken voor apps die zowel op Intel als op ARM werken. Externe ontwikkelaars zoals Microsoft en Adobe zijn al bezig met het bouwen van apps voor de nieuwe processoren. Apple liet tijdens WWDC 2020 alvast enkele apps zien.

Apple Silicon Rosetta

Daarnaast komt er Rosetta 2, waarmee Intel-apps automatisch vertaald worden naar Apple Silicon. Dit is een uitkomst als apps nog niet zijn aangepast. Apple belooft dat de performance geweldig is. Dit werkt bijvoorbeeld ook voor JavaScript en Java. Jaren geleden was er ook al Rosetta, speciale software die de overstap van PowerPC naar Intel gemakkelijker maakte. Rosetta 2 doet hetzelfde, maar voor de overstap naar Apple Silicon. Het zou snel genoeg zijn voor games.

Bekijk ook

Rosetta 2: zo zorgt Apple dat oude software bruikbaar blijft

Apple's Rosetta 2 zorgt ervoor dat Intel-apps bruikbaar blijven op Macs met M1-chip. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat moet je weten over Rosetta 2? Dat lees je in dit overzicht!

Tevens komt er nieuwe virtualisatiesoftware voor Linux, Docker en dergelijke. Details zijn echter nog niet bekend. Apple heeft Linux in virtualisatie-apps zoals Parallels-desktop laten zien. Maar voor mensen die Windows op hun Mac nodig hebben zijn er veel onzekerheden. Apple heeft hierover nog niets beloofd. Ook werd er geen opvolger van Boot Camp aangekondigd.

Developer Transition Kit

Om ontwikkelaars op weg te helpen heeft Apple een Developer Transit Kit uitgebracht, bestaande uit een Mac mini-behuizing met daarin een A12Z-processor. Deze is voorzien van 16GB geheugen, een 512GB SSD en de macOS Big Sur developer beta, plus Xcode. De Mac mini zal echter niet de eerste consumentencomputer met Apple Silicon zijn. De eerste Macs zijn MacBooks.

Waarom doet Apple dit?

Apple heeft twee keer eerder een overstap naar een andere processorfamilie gemaakt: eerst van Motorola’s 68000-familie naar PowerPC en daarna van PowerPC naar x86. Het zijn in beide gevallen ingrijpende operaties geweest, met grote gevolgen voor gebruikers.

De beweegredenen waren heel verschillend. In de keynote van WWDC 2005 vertelde Steve Jobs waarom de overstap van PowerPC naar Intel werd gemaakt: “Because we want to make the best computers for our customers looking forward.” De stap naar Intel werd uit concurrentie-overwegingen gemaakt, maar ook vanwege thermische efficiency. De Intel-processoren hadden minder last van warmte-ontwikkeling. Jobs beloofde twee jaar eerder om een 3GHz Power Macintosh G5 te maken, maar Apple bleek daar met het PowerPC-platform niet toe in staat.

Deze keer spelen er heel andere overwegingen mee, bijvoorbeeld het feit dat Intel maar langzaam innoveert en Apple eindeloos moet zitten wachten tot er nieuwe processorfamilies beschikbaar komen. Bij het ontwerp van de Intel x86-processoren wordt meer nadruk gelegd op performance dan op energiezuinigheid. Concurrent ARM houdt veel meer rekening met energieverbruik. Apple wil graag dunnere, lichtere en stillere computers maken en ARM past daar beter bij.

Apple A14 chip

Wat ook meespeelt is dat Apple meer controle wil hebben over het productieproces. Apple heeft een deskundig chipteam in huis heeft, dat voor nauwere samenwerking met hard- en software kan zorgen. Het zou ook kostenbesparend kunnen werken. Daarnaast maakt een ARM-processor het makkelijker om cross-platform te ontwikkelen. Macs en iPads groeien dan nog dichter naar elkaar toe. Dit is ook gunstig voor de ontwikkeling van de universele apps van Catalyst.

De ontwikkelingen bij de Mac gaan momenteel minder snel dan bij iPhone en iPad. Nieuwe modellen bieden eigenlijk zelden écht spectaculaire functies en er zijn relatief veel reparatieprogramma’s voor Macs. Bij ARM-processoren kan dit verbeteren.

Apple Logic Pro update

Er zitten echter nog veel haken en ogen aan en er zijn veel vraagtekens. Diverse ontwikkelaars hebben zich er al over uitgelaten en het laatste is er zeker nog niet over gezegd.

5 dingen die je moet weten over de overstap naar ARM

Er valt heel wat te vertellen over de overgang naar ARM-processoren. Hieronder bespreken we de 5 belangrijkste.

  1. De eerste Macs komen in 2020
  2. ARM gaat de nieuwe processor niet zelf maken
  3. Apple maakt al eigen ARM-chips
  4. Waarom de overstap goed is voor jou
  5. Wel Thunderbolt, geen externe GPU’s?

#1 De eerste Apple Silicon Macs komen 2020
Apple heeft tijdens WWDC 2020 beloofd dat de eerste Macs met ARM-processor al in 2020 uitkomen. Volgens geruchten gaat het om de 13-inch MacBook Air en de 13- en 16-inch MacBook Pro. Daarnaast kan de 12-inch MacBook mogelijk terugkeren als lichtgewicht instapmodel.

MacBook Pro met T2.

Een mogelijke roadmap ziet er zo uit:

  • 2020: Eerste MacBooks gebaseerd op A14-chip, geproduceerd op een 5-nanometer proces.
  • 2021: Tweede lichting Apple Silicon Macs gebaseerd op de A15-chip.
  • 2022: ARM-chip gebaseerd op A16-chip, mogelijk ook gebruikt in de Apple Glass AR-bril.

#2 ARM gaat de nieuwe processor niet zelf maken
Het lijkt misschien alsof ARM een cruciale rol in het verhaal speelt. Maar Apple gaat alleen de ARM-instructieset gebruiken en op basis daarvan een eigen processor ontwerpen. ARM gaat dus niet aan de slag voor Apple, waardoor er een grote onderlinge afhankelijkheid zou ontstaan. Met de oplossing die Apple nu heeft gekozen is er veel meer vrijheid. De instructieset bepaalt hoe een chip bepaalde code moet uitvoeren op een specifieke processor. Bedrijven zoals Apple kopen een licentie op de instructieset en kunnen vervolgens zelf processoren ontwerpen die er gebruik van maken. Dit betekent voor Apple, dat ze niet kant en klare ARM-processoren zullen inkopen maar zelf de productie in de hand hebben.

ARM Holdings is een van oorsprong Brits bedrijf dat CPU’s en andere chips ontwerpt en in handen was van het Japanse Softbank. Na een overname is ARM nu in handen van chipmaker Nvidia, al moet dit nog wel worden goedgekeurd.

Final Cut Pro X

#3 Apple maakt al eigen ARM-chips
Wist je dat er sinds 2017 al een ARM-processor in de Mac zit? De Mac mini, iMac Pro, Mac Pro en de nieuwere MacBooks hebben een T2-chip, die op ARM gebaseerd is.

ARM-gebaseerde chips zijn dan ook niet nieuw voor Apple. Al jarenlang worden in de iPhones en iPads chips (of eigenlijk systems-on-a-chip) gemaakt die we kennen als A11, A12, A13, enzovoort. Deze A-serie maakt al gebruik van de ARM-instructieset. Deze zijn compleet op maat ontworpen door Apple zelf. Het zijn dus geen bestaande ARM-processoren die voor Apple zijn aangepast, zoals bij Intel-processoren nu het geval is.

Apple had dit ook in samenwerking met Intel kunnen doen, door een licentie te nemen op de x86-instructieset en op basis daarvan een eigen chip te ontwerpen. Maar x86 is minder energiezuinig dan ARM. Verder zal misschien meespelen dat Apple al ervaring heeft met ARM en daarom ook voor de eigen chips voor Macs liever voor ARM kiest. Overigens legden we hierboven al uit dat er met de T2-chip in feite al een ARM-gebaseerde chip in veel Mac(Books) zit.

Bekijk ook

Apple-chips en processors: wegwijs in Apple's eigen chips

Welke eigen chips en processors heeft Apple in eigen huis ontwikkeld? Van A-serie tot T-serie, we lopen ze in deze uitleg allemaal langs.

#4 Waarom de overstap goed is voor jou
Bij de iPhone en iPad hebben we gezien waar het chipteam van Apple toe in staat is. Misschien heb je regelmatig nieuwtjes voorbij zien komen dat iPad Pro inmiddels sneller is dan een gemiddelde MacBook. Met de iPad heeft Apple grote sprongen vooruit gemaakt, terwijl dat bij de Mac niet goed mogelijk was door de afhankelijkheid van Intel. Als Apple alles in eigen huis heeft, kan de Mac ook profiteren van de enorme kennis die er is opgedaan op het gebied van performance en energiebeheer. Ook functies zoals 5G kunnen op de MacBook beschikbaar komen.

Een van de grote voordelen is dat een energiezuiniger chip ervoor zorgt dat je MacBook langer meegaat. De huidige MacBook Air en 15-inch MacBook Pro gaan volgens de specificaties van Apple 11 uur mee voor draadloos internetten en de 13-inch Pro geeft het na 10 uur op. In werkelijkheid ligt het vaak iets lager, zeker als de accu niet meer zo nieuw is. Na zo’n 6 tot 8 uur wordt het wel weer eens tijd om de oplader op te zoeken. Betere thermische eigenschappen maken het mogelijk om nog dunnere en stillere Macs te maken, met een lange batterijduur. Het maakt misschien ook een nieuw design mogelijk, bijvoorbeeld een extra dunne iMac die niet snel oververhit raakt.

Apple Logic Pro update

Apple’s eigen chips zijn doorgaans zuiniger dan die van Intel. Dat komt omdat Apple de eigen hard- en software door en door kent en alles kan optimaliseren. Iets soortgelijks is bij andere fabrikanten niet mogelijk. Het enige wat erbij in de buurt komt is de nauwe samenwerking tussen Microsoft en Qualcomm, dat de afgelopen twee jaar mooie producten zoals de Surface Pro X heeft opgeleverd.

Kostenreducties kunnen ook gunstig uitpakken voor jou als gebruiker, maar alleen als Apple de lagere kosten doorberekent in de winkelprijzen.

Je kunt ook eerder beschikken over innovaties: Apple hoeft niet meer te wachten op Intel, dat meerdere opdrachtgevers moet bedienen.

En tenslotte kan het makkelijker maken van cross-platform ontwikkeling ervoor zorgen dat er meer interessante Mac-apps beschikbaar komen.

#5 Wel Thunderbolt, geen externe GPU’s?

Apple heeft duidelijk gemaakt dat er ook bij toekomstige ARM-processoren nog steeds ondersteuning zal blijven voor Thunderbolt-aansluitingen. Dit is opmerkelijk, aangezien Intel bij de aankondiging van Thunderbolt 4 heeft laten weten dat het alleen op Intel-processoren zou werken. Meer details hierover moeten nog bekend worden.

Ook heeft Apple in een supportdocument laten weten dat er geen ondersteuning voor externe GPU’s van Intel, NVIDIA en AMD GPU’s zal komen. Ook dit is opmerkelijk. Voorheen kon je je iMac of MacBook (Pro) krachtiger maken door een extra GPU te gebruiken. Apple Silicon ondersteunt alleen Apple GPU’s, zoals in de afbeelding hieronder te zien is.

Apple Silicon Mac GPU

Achtergrond: Hoe kan Apple de A14 in een Mac stoppen?
We praten vaak gemakshalve over de A12 processor, maar eigenlijk klopt dit niet. De mobiele processoren die Apple gebruikt zijn eigenlijk Systems-on-a-Chip (SoC’s). Een belangrijk onderdeel daarvan is de central processing unit (de CPU), maar er zitten veel meer onderdelen op.

Een SoC zoals de A12 of A13 bestaat uit processor, werkgeheugen (RAM) en graphical processing unit (GPU), samengevoegd tot één pakketje. Een SoC is compact en energiezuinig en daarom ideaal voor mobiele apparaten.

Het bevat niet alle componenten die je nodig hebt om een smartphone of tablet aan te sturen. Andere onderdelen bevinden zich buiten de SoC. Denk daarbij aan de batterij, opslagruimte en de radio’s voor Bluetooth, Wi-Fi en andere draadloze functies.

Een System-on-a-Chip is minder gebruikelijk voor een laptop zoals de MacBook. Daar zijn processor, geheugen en GPU vaak als losse onderdelen op het moederbord te vinden. Apple kan dus niet zomaar de A-serie SoC’s in een MacBook stoppen.

Onduidelijkheid over ARM en Boot Camp

Dankzij de aanwezigheid van Intel-processoren konden Macs ook Windows draaien. Hiervoor stelde Apple Boot Camp beschikbaar. De overstap naar eigen processors maakt daar mogelijk een einde aan – tenzij Apple een oplossing verzint.

Boot Camp verscheen in 2007 voor Intel-gebaseerde Macs. Daardoor waren eerdere lapmiddelen zoals MacCharlie, SoftPC- en SoftWindows-emulators niet meer nodig. Met de overstap naar ARM-processoren dreigt de ondersteuning voor Boot Camp te verdwijnen. Omdat Apple nog geen officiële aankondiging heeft gedaan, kunnen we momenteel alleen maar gissen.

Bekijk ook

Stappenplan voor Boot Camp: zo installeer je Windows 10 op een Mac

Weten hoe je op met Boot Camp Windows op je iMac of MacBook kunt laten draaien? In dit stappenplan voor Boot Camp leggen we het uitgebreid uit.

Apple kan stoppen met Boot Camp. Het wordt maar op ca. 2% van de Macs gebruikt, dus de impact is niet groot. Apple kan derde partijen ook de mogelijkheid geven om x86 emulators te maken, die het x86-gebaseerde Windows ondersteunen. Waarschijnlijk gaat dat niet zo goed werken qua performance. Apple kan zelf ook een emulator of binary translator maken om te zorgen dat bestaande apps ook op de nieuwe Macs gaan werken. Een translator kan goed werken, maar is niet zo efficiënt als een native app.

Boot Camp

Ook zou Apple samen met Microsoft kunnen zorgen dat er naast Qualcomm’s Snapdragon ook ondersteuning komt voor Apple’s A-serie chips. Jarenlang was zoiets ondenkbaar, maar grote techbedrijven zoals Microsoft, Google en Adobe werken steeds vaker samen met Apple. Het is echter lastig. In deze uitgebreide blogposting uit 2012 is te lezen wat er allemaal bij komt kijken om Windows werkend te krijgen op een ARM-architectuur.

Microsoft heeft er echter weinig belang bij om Windows goed op Apple’s A-serie te laten werken. En Apple zelf heeft er ook weinig belang bij. Toen Boot Camp van start ging leefden we nog heel erg in een Windows-gedomineerde wereld, maar tegenwoordig is er voor elke behoefte wel geschikte Mac-software. Apple’s prioriteiten liggen meer bij het geschikt maken van iPad-apps voor gebruik op de Mac, via Catalyst.

Wij denken dat de kans klein is dat Apple een vervanger voor Boot Camp aankondigt, of Boot Camp zelf geschikt maakt voor een ARM-gebaseerde toekomst van de Mac. De oplossing zal vooral van derde partijen moeten komen, bijvoorbeeld de Intel Compute Stick, een ca. 400 euro kostende computer op een usb-stick.

Ook is het spannend wat virtualisatie-bedrijven als VMWare, VirtualBox en Parallels gaan aankondigen. Virtualisatie werkt vaak minder goed dan Boot Camp, maar het kan een uitkomst zijn als je bepaalde software echt nodig hebt. Voor meer informatie over Windows op een Mac installeren hebben we een aparte tip.

Bekijk ook

Windows op je Mac installeren: dit zijn de mogelijkheden

Wil je Windows op een Macbook of iMac installeren? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In deze gids leggen we uit hoe je Windows op een Mac kunt gebruiken met Boot Camp en virtualisatiesoftware zoals VMWare, VirtualBox en Parallels. Daarbij maken we onderscheid tussen M1 Macs en Intel Macs.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.