Todoist op verschillende toestellen.

Dit zijn de beste takenlijst-apps voor iPhone en iPad

Je zoekt een goede takenlijst-app als vervanger van Wunderlist? Of je wilt wat beter je todo's beheren en Apple's Herinneringen-lijst bevat te weinig functies? Met deze takenlijst-apps ga je efficiënter aan de slag met prioriteiten, subtaken en suggesties voor todo's die je het eerst moet oppakken.

Takenlijst-apps voor iPhone en iPad

Er zijn heel wat takenlijst-apps voor de iPhone en iPad, van de standaard Herinneringen-app tot allerlei apps van derden. Jaren geleden was de takenlijst Clear een grote hit, maar inmiddels zijn er weer heel wat takenlijst-apps bijgekomen en hebben de bestaande todo-apps zich verder ontwikkeld. Als je meer zoekt dan de standaard functies van iOS moet je eens naar onze lijst met takenlijst-apps kijken. Gegarandeerd dat er iets tussen zit dat op jouw behoeften aansluit. Sommige werken goed samen met agenda-apps, andere zijn weer wat beter in onderling samenwerken aan taken. En er zijn ook apps waarmee je dagelijkse takenlijstjes kunt maken of een hele boomstructuur van geneste subtaken kunt maken. Projectplanning is zelfs mogelijk met onderstaande apps. Jij bepaalt hoe simpel of geavanceerd je het wilt hebben!


Wat ons bij het samenstellen van deze lijst wel opviel is dat er vaak een keuze is tussen goedkoop en duur. Wil je niets uitgeven, dan kun je prima uit de voeten met de Herinneringen-app van Apple.

Maar zodra je wat meer geavanceerde functies wilt zul je al de portemonnee moeten trekken. Sommige takenlijst-apps vragen een paar tientjes per jaar. Wil je dat niet, dan kun je beter kiezen voor apps voor een eenmalig bedrag. Of nog een ander idee: combineer drie populaire Google-diensten om je eigen todo-lijsten te maken!

iCulture adviseert: Todoist

Todoist is een bekende naam als het om takenlijsten gaat. De app is beschikbaar op iOS, macOS, Windows, Chrome an Android. Het is een van de snelste Getting Things Done-apps omdat je taken in natuurlijke taal kunt invoeren. Todoist werkt bovendien met een groot aantal externe diensten zoals Dropbox, Google Maps, Workflow en Zapier. Uiteraard werkt het ook met 1Password, met diverse e-mailapps en met Evernote, Google Calendar en IFTTT. Todoist maakt een jaarlijks rapport van je werkzaamheden en geeft je Karma als je productief bent

Todoist biedt wat minder opties qua design en heeft geen kalenderweergave. Wel kun je prioriteiten toewijzen aan verschillende taken, al kun je ze niet splitsen in groepen zoals ‘Vandaag’ en ‘Vanavond’. In Things 3 kan dat wel.

Todoist is een app voor een brede groep gebruikers, met duidelijke lijsten en een behoorlijke hoeveelheid functies. Je hebt bijvoorbeeld een inbox voor taken, een lijst met taken die vandaag af moeten zijn en een projectplanning voor de wat ingewikkelder zaken. Daarbij kun je ook subtaken maken. Wijs een taak toe aan een project, stel een deadline en prioriteit in. Werk je in een team, dan kun je ook taken toewijzen aan verschillende mensen en mensen uitnodigen om samen te werken in Todoist. Met Smart Schedule (zie hieronder) maakt de app het makkelijker om activiteiten in te plannen.

Todoist met Smart Schedule.

Voor ca. €30 per jaar kun je overstappen naar het Premium-lidmaatschap met herinneringen, labels, tags, filters, notities en meer. Je kunt dan ook foto’s en voicememo’s uploaden naar Dropbox en je takenlijst koppelen met de Agenda-app. Voor mensen die een snelle takenlijst zoeken met genoeg extra functies, maar die niet overvallen willen worden door té veel functies.

Things 3

Things 3 is een simpele maar erg nuttige app om takenlijstjes te maken. Het idee erachter is dat je makkelijk aan de slag kunt gaan, zonder dat je wordt afgeleid. In versie 3 vind je betere planning vooraf, een overzichtelijke interface met veegbewegingen en een magische knop om supersnel een nieuwe taak in te plannen. Je kunt items verplaatsen door ze over het scherm te slepen of meteen een hele groep taken verplaatsen. Veeg je links, dan markeer je een taak als gereed. Je hebt makkelijk toegang tot alle functies. Ben je nog niet overtuigd? Op de website The Sweet Setup vind je een uitgebreide uitleg waarom Things 3 de beste keuze is.

Things-app

Things 3 is een prima oplossing voor mensen die niet te veel complexiteit willen. Het is ook geschikt voor mensen die Wunderlist gebruikten, want je kun je lijsten makkelijk importeren.

OmniFocus 2

Ben je aanhanger van de Getting Things Done-methode (GTD) dan zou je voor onze aanrader Todoist kunnen kiezen. Maar wil je een zo uitgebreid mogelijke app, dan is OmniFocus misschien een betere keuze. Deze app zit bomvol functies, voor het maken van een simpel boodschappenlijstje tot een projectplanning voor meerdere mensen. Je kunt taken voorzien van locatie, tijd en context, zodat je weet wat belangrijk is op het moment dat je thuis of op je werk bent. Bij elke taak kun je een foto, notitie en audio-opname toevoegen zodat je zeker weet wat je moet doen. Er zit ook een widget bij, zodat je je taken even snel kunt checken zonder de app te hoeven openen.

OmniFocus 2 voor Mac

OmniFocus is vooral gericht op power users. De app bestaat al behoorlijk lang en wordt telkens weer bijgewerkt en verbeterd. Je hebt enorm veel functies en opties om de app aan te passen. Deze app houdt zich het best aan de originele insteek van GTD, dus ben je een purist wat GTD betreft, dan zal OmniFocus je aanspreken. Ook op macOS, want ook daarop kun je OmniFocus installeren en vervolgens met een sneltoets makkelijk nieuwe items invoeren. Je kunt makkelijk je taken onderverdelen in folders of in aandachtsgebieden.

OmniFocus takenlijstapp

OmniFocus werkt met meerdere e-maildiensten samen om e-mailberichten om te zetten naar taken, waaronder Apple’s eigen Mail-app en AirMail. Wil je met workflows aan de slag gaan, dan is AppleScript op de Mac beschikbaar. Het mooie van deze app is dat het zowel simpel te gebruiken is, maar ook heel veel opties biedt, al is het natuurlijk zonde om een paar tientjes uit te geven aan zo’n dure app als je zoveel uitgebreide functies helemaal niet nodig hebt. Bijna elk uithoekje van de app is naar eigen hand te zetten. Daar betaal je overigens wel voor, want de apps van The Omni Group zijn over het algemeen vrij prijzig. De fans hebben het er graag voor over.

2Do

Zoek je een app met een prettig ogende interface, dan zou je eens naar 2Do kunnen kijken. In vergelijking met Things heb je meer mogelijkheden om de indeling van de app aan je wensen aan te passen. Je kunt de app ook iets meer naar je hand zetten. Tegelijk is 2Do een prima app voor beginnende mensen, geschikt voor een brede doelgroep. Je hebt flexibele mogelijkheden om projecten en taken te maken (of zelfs een combinatie daarvan), waarna je kunt zoeken op type, deadline en meer. Ook kun je slimme lijsten maken voor speciale items, bijvoorbeeld dingen die je thuis moet doen. Vind je OmniFocus te duur, dan is 2Do een goed alternatief als je iets soortgelijks zoekt.

Any.do

Any.do valt vooral op vanwege de nauwe samenwerking met Cal, een app van de dezelfde ontwikkelaar. Samen vormen ze een krachtig koppel op het gebied van productiviteitsapps. Het blauwwitte kleurenschema oogt prettig. Elke dag krijg je een vriendelijke herinnering welke taken nog openstaan. Je kunt ze afvinken, uitstellen naar een latere datum of wissen. Sommige veelvoorkomende handelingen zoals het wijzigen van de deadline, zijn wat minder makkelijk uit te voeren. Je krijgt met de Moment-functie dagelijkse aansporingen om je taken goed te plannen, maar daar heb je wel een betaald abonnement voor nodig.

Bekijk je het overzicht, dan zie je meteen welke dagelijkse taken er nog liggen. Naast de basisfuncties heb je ook de mogelijkheid om taken te voorzien van audio, notities, documenten en foto’s vanuit Dropbox of Google Drive. Je kunt lijsten delen met anderen en net als bij Remember the Milk kun je nieuwe items toevoegen door een mailtje naar jezelf te sturen.

Remember the Milk

Alweer een oudgediende, die al sinds het prille begin op de iPhone te gebruiken is. Bij Remember the Milk draait alles erom dat jij die ene taak uitvoert. Je krijgt herinneringen via e-mail, berichten of sociale netwerken zoals Skype. Gebruik je de iPhone-app, dan is het verstandig om eerst je voorkeuren in te stellen via de website, zodat je notificaties krijgt op de manier die jij wil. Om nieuwe items toe te voegen stuur je een mailtje naar een speciaal adres, dus je hoeft niet eens de app te openen.

De app zelf is trouwens prima in gebruik. Je krijgt een dagelijkse round-up van je taken en subtaken, die je kunt organiseren in groepen. Ook kun je het uiterlijk van de app wijzigen, dankzij instelbare thema’s. Remember the Milk is vooral handig voor mensen die lijstjes maken, maar daarna vergeten om ernaar om te kijken. Met de herinneringen van deze app moet het lukken om toch een keer iets af te maken. Voor een eenvoudige takenlijst-app is de prijs van €40 per jaar wel aan de hoge kant, zeker als je bedenkt dat er eigenlijk geen echt unieke functies in zitten.

Je vindt de Mac-versie van Remember the Milk niet in de Mac App Store, maar op de website van de ontwikkelaar.

Andere takenlijst-apps

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een zen-achtige takenlijst, die voorkomt dat je lijstje te lang wordt. Je kunt taken uitstellen tot later op die dag of de volgende dag. Ook zit er een anti-stressfunctie in met ademhalingsoefeningen. Simpele en overzichtelijke interface. Je kunt projecten maken met subtaken en herinneringen. Ook kun je de themakleur veranderen. Voor mensen die snel stress krijgen van hun takenlijst.
  • Toodledo (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 12.4+) - Een klassieker onder de takenlijst-apps. Laat duidelijk je taken zien op basis van prioriteit, zodat je beter kunt kiezen met welke je moet beginnen. De hoogste prioriteit of de snelst naderende deadline komt in je Hotlist te staan. Ook kun je items bekijken op datum, folder of prioriteit. Met geneste lijsten hou je overzicht op je project. Deze app gaat verder dan alleen het maken van subtaken, maar je kunt het ook heel simpel houden en de app gebruiken voor een boodschappenlijstje. Wil je iets aan vervelende gewoontes doen, dan heeft de app een Habits-functie waarmee je je voortgang kunt bijhouden. Ideaal voor mensen met een grote variatie aan taken.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Gebruikte je eerst Wunderlist, dan zal WeDo je waarschijnlijk aanspreken. Met deze app kun je de lijstjes van Wunderlist importeren. Het sterke punt is dat de app inschat hoe lang een taak zal duren. Ook kun je er gewoontes mee bijhouden, taken toewijzen aan mensen uit je contactenlijst en lijsten delen met groepen. Bevat meerdere kleurenthema’s. Vooral voor mensen die lijsten willen delen. De nadruk op onderwijs en de vele icoontjes maken het misschien wat minder interessant voor zakelijke gebruikers.
  • Microsoft To Do (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Microsoft To-Do is de opvolger van Wunderlist, de populaire takenlijstapp die door Microsoft werd overgenomen. Deze app werkt nauw samen met Office 365 en geeft suggesties voor taken die je het eerst zou moeten afmaken. Maar er zitten veel minder functies in dan in Wunderlist en de weergave van taken is matig. Ook zit er geen natuurlijke taalherkenning in.
  • Te Doen Lijst - GoodTask (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 12.0+) - Suggestie van een iCulture-lezer. Werkt samen met de Herinneringen- en Agenda-app van Apple zelf. Geschikt voor dagelijkse dingen en wat grotere projecten.
  • Just on Time (€2,29, iPhone, iOS 8.0+) - Maakt duidelijk onderscheid tussen taken die snel af moeten. Vijf categorieën, van urgent en belangrijk tot minder urgent en onbelangrijk. Zo kun je efficiënter met je tijd omgaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Onderwerpen taken, takenlijst, todo
Devices iPad, iPhone, iPod, Mac
Software iOS, macOS