Fabric review

Review: Fabric, dagboek van je dromen of privacy-nachtmerrie?

Fabric maakt een automatisch dagboek van de plekken waar je bent geweest, inclusief vrienden en foto's. Is dit je grootste privacy-nachtmerrie? iCulture reviewde de app.

Fabric is een app gemaakt door voormalige Facebook-engineers, die aan de hand van foto’s en locaties een automatisch dagboek maakt. De app legt precies vast waar je bent geweest, met wie en wat je hebt gedaan. Is het de grootste privacyscam van het jaar, of is zo’n app daadwerkelijk handig?


Fabric review

Waar ben je geweest?
Vorige week waren we een weekendje naar Parijs en dat was zeker niet voor de eerste keer. Hoewel elke keer anders is, omdat je in een andere buurt logeert en naar andere restaurantjes gaat, wil je toch ook wel eens terug naar oude favorieten. Hoe heette dat cafeetje met die lekkere cocktails ook alweer? Eh… tja, in zo’n geval zou het handig zijn als je een dagboek hebt van alle plekken waar je bent geweest. Foursquare helpt enigszins, maar dan moet je wel overal zijn ingecheckt en vijf jaar gelden was dat nog niet zo gangbaar.

Twee voormalige Facebook-engineers hebben daarom Fabric bedacht, een app die automatisch een persoonlijk dagboek van je leven maakt. Arun Vijayvergiya en Nikolay Valtchanov werkten jarenlang bij Facebook: Vijayvergiya bouwde de eerste versie van de Facebook Timeline en werkte ook aan andere terugkijk-projecten bij Facebook, zoals het de jaarlijkse terugblik (Year in Review) en de herinneringen (On This Day). Valtchanov was met iets heel anders bezig: zorgen dat de Facebook data van hardloop- en fietsapps kan inlezen.

Fabric review: fotolocaties Fabric review: Pendergast Smokehouse

Fabric: een automatisch dagboek

Het idee voor de Fabric-app ontstond toen Vijayvergiya een gedrukt boek kreeg over zijn vader. Het bevatte allerlei verhalen van vroeger en Vijayvergiya bedacht: ik wil ook verhalen achterlaten voor mensen die me dierbaar zijn. Het resultaat is Fabric, een app die foto’s van Facebook, Instagram en je camerarol bij elkaar zoekt en op een kaart zet. Er staat ook bij wanneer je de foto’s maakte. Na het importeren van de foto’s krijg je een dagelijks dagboek te zien welke mensen je hebt gesproken, de plaatsen waar je bent geweest en de momenten van die dag. Het lijkt wel een beetje op Moves, een app die Facebook in 2014 overnam en ook precies vastlegt waar je bent geweest. Moves is echter meer gericht op je wandel- en fietsactiviteiten en importeert geen foto’s. Maar het idee is grotendeels hetzelfde: op een kaart krijg je de bezochte locaties te zien.

Fabric kan alleen z’n werk doen als je de app behoorlijk wat permissies geeft. Al bij het opstarten wil Fabric je huidige locatie weten en toegang hebben tot je foto’s. Fabric zet de foto’s vervolgens meteen op de kaart. Dit importeren duurt wel een paar minuten. Ondertussen kun je je Facebook-account koppelen om te zorgen dat je statusberichten kunnen worden ingelezen. Je geeft daarbij toegang tot je openbare profiel, vriendenlijst, tijdlijnberichten, evenementen en foto’s. Eventueel kun je dit nog bewerken, zodat bijvoorbeeld niet je vriendenlijst kan worden bekeken. Je openbare profiel is echter wel verplicht. Vervolgens kun je Instagram koppelen en kun je notificaties inschakelen voor de app. Met een héél klein ‘skip’-knopje kun je dit overslaan. Vervolgens kun je nog een account aanmaken, maar dat is niet verplicht.

Herinneringen ophalen – met gaten
Ben je klaar, dan kun je omhoog vegen om je dagboek te zien. Zo zag ik bij ‘Places’ dat ik ooit bij Pendergast Smokehouse ben geweest, maar ik weet niet meer wanneer en wat ik heb gegeten. Fabric geeft aan dat ik er met één andere persoon was, op één dag ben geweest en er twee foto’s heb gemaakt. De app laat ook een kaartje zien van de locatie.

Helemaal probleemloos gaat het niet. Ik ben bijvoorbeeld een keer op het Twitter-hoofdkwartier geweest, waar ik meerdere foto’s maakte van de mensen, het interieur en het buffet met eten. Fabric weet nog de datum (7 maart 2016) maar vindt slechts één foto. Dat komt misschien omdat dit de enige foto is waarop ik een persoon heb getagd. Alle andere foto’s krijg ik niet te zien. Verder stoort het me, dat de foto’s die Fabric laat zien niet groter zijn dan een postzegel. Genoeg om weer even je geheugen op te frissen, maar onvoldoende om er later nog iets mee te doen. Je zult altijd de originelen moeten opzoeken.

Fabric: kaart TwitterFabric: Gonny en Dim bij Twitter

Onverwachte herinneringen
Het wordt pas echt interessant als je bijvoorbeeld op de kaart naar Parijs kunt bladeren en vervolgens zien wat je eerder in die stad hebt gedaan. Maar dat is toch lastig. Ik maak behoorlijk wat foto’s, check op allerlei plaatsen in en tag mensen waarmee ik op de foto sta, maar toch is er bar weinig terug te vinden van de plekken waar ik eerder ben geweest. Zo heb je er uiteindelijk nog niet zoveel aan. Wel is het leuk om op sommige plekken onverwachte foto’s van een paar jaar geleden terug te zien. Maar als dagboek om een leuk restaurantje terug te vinden. Wat me ook opviel is dat er bij ‘People’ allerlei namen van mensen opdoken die ik niet eens ken, maar die toevallig in hetzelfde kantoorgebouw zitten.

In Fabric zit ook een sociale functie. Als je vrienden uitnodigt voor de app, dan zal Fabric gaan bijhouden hoe vaak je samen met deze persoon bent. In de toekomst willen de makers ook toestaan dat je zelf notities kunt maken of bijvoorbeeld geluiden kunt opnemen. Ze denken ook na over manieren om herinneringen terug te halen, op een andere manier dan nu met Timehop of Facebook mogelijk is. Bij beide diensten krijg je te zien wat er 1, 2 of meer jaar geleden gebeurde in je leven. In plaats daarvan wil Fabric laten zien wanneer je bijvoorbeeld voor de laatste keer met een bepaalde persoon hebt afgesproken.

Fabric weet bijna alles van je

De privacyvoorwaarden van Fabric zijn in de app te vinden. Zoals te verwachten legt Fabric allerlei informatie over je vast en vragen ze ook het recht om die informatie te mogen gebruiken. Reclame zit (nog) niet in de app. De makers hebben voldoende investeringen binnengehaald om het nog even zonder commerciële partnerships vol te houden. Maar lees de voorwaarden wel even goed door, omdat de informatie die Fabric verzamelt wel héél persooniljk is. Je hoeft geen koppeling te maken met Facebook of Instagram, maar als je dat niet doet blijft de app wel behoorlijk leeg.

Fabric review: Praag Fabric review: profielpagina

Conclusie Fabric review

Ik blijf met gemengde gevoelens zitten over Fabric. Het idee van een automatisch dagboek is leuk, maar er zitten voor mij te veel haken en ogen aan. Voor iemand die relatief veel foto’s maakt, incheckt en deelt (weliswaar alleen met Facebook-vrienden, maar die foto’s mag Fabric zien) levert de app niet genoeg op om het echt als tijdsdocument te zien. Er zijn genoeg mensen die eigenlijk nauwelijks iets delen met Facebook of Instagram en daardoor niets hebben aan deze app. De mate waarin ik inzicht moet geven in de plekken waar ik kom, wat ik eet en met wie ik afspreek weegt voor mij uiteindelijk niet op tegen het gemak van zo’n automatisch dagboek. Als ik wil weten waar ik geweest ben, kijk ik wel in Foursquare. Daar kan ik op ‘Parijs’ zoeken om per datum te zien op welke plekken ik ben geweest. In Fabric lukt dat niet: je krijgt wat locaties te zien, maar kunt er niet op zoeken. En als ik wil weten wat ik heb meegemaakt op een bepaalde plek, dan werkt de locatiefunctie van Apple Foto’s eigenlijk goed genoeg. Zonder dat ik twee voormalig Facebook-engineers hoef te laten meekijken.

Om op de vraag in de titel terug te komen (‘dagboek van je leven of privacy-nachtmerrie?’): het is geen van beide. Voor een dagboek bevat het eigenlijk te weinig info, maar het is ook niet zo dat je meteen te maken krijgt met identiteitsdiefstal, of dat je gegevens meteen bij tig adverteerders op het bureau liggen.

Pluspunten

  • Automatisch dagboek van je activiteiten en plaatsen

Minpunten

  • Je moet veel van je privacy prijsgeven om de app te kunnen gebruiken
  • Overzicht is niet compleet en levert willekeurige herinneringen op
  • Foto's bij een activiteit zijn veel te klein

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.