Dossier: Handleiding jailbreak voor iOS 8

ios-7-jailbreakDeze handleiding legt uit hoe je iPhones en iPads met iOS 8 kunt jailbreaken met Pangu/TaiG en hoe je iOS 7 kunt jailbreaken met evasi0n. We leggen wat een jailbreak is en hoe je deze veilig uit kunt voeren. Het grootste deel van deze handleiding zal gaan over de evasi0n jailbreak, die geschikt is voor iOS 7 en hoger. Momenteel is het mogelijk om iPhones en iPads tot en met iOS 8.4 te jailbreaken met verschillende tools, die hieronder worden uitgelegd.

Handleiding jailbreak voor iOS 6, iOS 7 en iOS 8

Je kunt achterhalen welke firmwareversie er op dit moment op jouw toestel staat via Instellingen > Algemeen > Info > Versie. Je hebt de mogelijkheid om iDevices met de volgende firmwareversies te jailbreaken:

 • iOS 8.4.1: het Pangu-team heeft een jailbreak gedemonstreerd, maar nog niet vrijgegeven
 • iOS 8.4 in combinatie met Mac: gebruik PP
 • iOS 8.1.3 t/m 8.4 in combinatie met Windows: gebruik TaiG 2.2.0
 • iOS 8.0 t/m 8.1.2: gebruik TaiG 1.2.1
 • iOS 8.0 t/m 8.1: gebruik Pangu for iOS 8
 • iOS 7.1 t/m 7.1.2: gebruik Pangu for iOS 7
 • iOS 7.0 t/m iOS 7.1 beta 2: gebruik evasi0n 7 voor iOS 7
 • iOS 6.1.3 t/m iOS 6.1.5: gebruik p0sixspwn (als untether of jailbreaktool, zie uitleg verderop)
 • iOS 6.0 t/m iOS 6.1.2: gebruik evasi0n voor iOS 6 (geschikt vanaf iPhone 3GS)

Na het uitvoeren van een jailbreak krijg je toegang tot Cydia, een alternatieve app store voor applicaties en tweaks. Vaak gaat het om applicaties die niet voldoen aan het selectiebeleid van Apple en om tweaks die je in staat stellen om onderdelen van je iDevice naar je eigen smaak aan te passen. Een jailbreak is dus niet hetzelfde als een unlock, waarmee je een iPhone kunt gebruiken in combinatie met een provider van jouw keuze. Het is voor de zekerheid aan te raden een backup te maken van je toestel voordat je een jailbreak uitvoert.

Waarom jailbreaken? Daarover hebben we aparte artikelen gemaakt: Voor- en nadelen van jailbreaken en dossier jailbreaken: beste tweaks en apps.

BEKIJK OOK
Hoe kun je een jailbreak verwijderen van je iPhone of iPad? In deze tip leggen we uit hoe je de jailbreak ongedaan kunt maken
12

Inspiratie voor tweaks die je kunt installeren met behulp van Cydia kun je onder andere opdoen aan de hand van ons overzicht van de beste apps en tweaks. Het is aan te raden te controleren of tweaks geschikt zijn voor jouw firmwareversie voordat je deze installeert, bijvoorbeeld met behulp van de iOS 7 Tweak Compatibility List of de iOS 8 Compatibility List.

Het maken van een backup via iTunes

Als de firmwareversie op jouw iPhone, iPod touch of iPad te jailbreak is kun je direct een jailbreak uitvoeren. Toch raden wij ernstig aan om voor de zekerheid eerst een backup te maken van je gegevens, zodat deze nooit verloren kunnen gaan mocht er toch iets mis gaan. Na het maken van de backup via iTunes kun je desgewenst (weer) synchroniseren met Apple’s iCloud. Met name als je een update uit hebt gevoerd naar je huidige firmwareversie over the air (OTA), dan kan dit tot problemen leiden met alle jailbreaktools.

Lees meer over het maken en terugzetten van een back-up voor je iDevice in ons zeer uitgebreide handleiding Backups maken van iPhone en iPad, de ultieme gids.

Reservekopie maken in iTunes

TaiG jailbreak voor iOS 8.1.3 tot en met iOS 8.4

Het Chinese team van TaiG heeft een untethered jailbreaktool voor iOS 8.1.3 tot en met iOS 8.4 uitgebracht. Het is alleen te installeren op Windows. Het team heeft nog geen jailbreaktool voor Mac OS X uitgebracht. Je kunt het vinden op de website taig.com.

taig-8.4-tool

TaiG bracht eind juni 2015 een jailbreak voor iOS 8.3 uit. Toen bleek dat de kwetsbaarheden die daarin waren gebruikt niet waren gedicht in iOS 8.4 volgde vrij snel ook een jailbreak voor iOS 8.4.

PP jailbreak voor iOS 8.4

Het PP-team is net als TaiG afkomstig uit China. Ze brachten al eens een iOS 8 jailbreak voor de Mac uit, maar werden daarbij beschuldigd dat ze code van TaiG hadden gestolen. Met deze code hebben ze nu razendsnel een jailbreak voor iOS 8.4 uitgebracht, nog op dezelfde avond dat iOS 8.4 verscheen.

Het handige is dat PP zowel voor Windows als Mac beschikbaar is, terwijl je bij TaiG altijd gebruik moet maken van Windows.

pp-jailbreak-tool-ios-8-4

Hieronder vind je de downloadlinks:

Het werkt als volgt:

 1. Download PPGhost voor iOS 8.4.
 2. Start PPGhost.
 3. Klik op de blauwe knop, terwijl je zorgt dat het PP-vakje is aangevinkt.
 4. In de PP-tool klik je op de groene knop om de jailbreak te starten. Op het tweede scherm klik je op de tweede knop, om aan te geven dat je Find My iPhone hebt uitgeschakeld. De jailbreak begint nu vanzelf.
 5. Wacht tot het proces is afgerond. Doe helemaal niets, ook niet als er een wit scherm verschijnt.
 6. Zodra je een boodschap krijgt dat de jailbreak gereed is, wacht je tot de iPhone weer is gereboot en op het lockscreen staat.
 7. Ontgrendel de iPhone en start Cydia.

TaiG jailbreak voor iOS 8 tot en met iOS 8.1.2

Het TaiG-team heeft een jailbreak voor iOS 8 t/m 8.1.2 uitgebracht. Deze is geschikt voor alle iOS-apparaten waarop je iOS 8 kunt installeren, dus ook de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Een Engelstalige versie van de TaiG jailbreak voor iOS 8 is inmiddels beschikbaar voor Windows op de website taig.com.

TaiG Jailbreak iOS 8

Pangu jailbreak voor iOS 8 tot en met iOS 8.1

Het Pangu-team heeft een jailbreak voor iOS 8 en iOS 8.1 uitgebracht. Deze is geschikt voor alle iOS-apparaten waarop je iOS 8 kunt installeren, dus ook de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Een Engelstalige versie van de Pangu jailbreak voor iOS 8 is inmiddels beschikbaar voor Mac OS X en Windows op de website en.pangu.io.

Pangu Jailbreak iOS 8

Pangu jailbreak voor iOS 7.1 tot en met 7.1.2

Het Chinese hackersteam Pangu heeft in juni 2014 een untethered jailbreak voor iOS 7.1.x uitgebracht. De software is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Deze versie van Pangu werkt op alle iOS-apparaten met iOS 7.1 tot en met iOS 7.1.2. De jailbreak blijkt overeenkomsten te hebben met de TaiG-versie van de evasi0n-jailbreak die vorig jaar uitkwam en bevatte in eerste instantie een Chinese app store waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal vrijelijk aanwezig was.

Pangu for iOS 7

evasi0n7 jailbreak voor iOS 7 tot en met 7.1 beta 2

Voor het jailbreaken van iOS 7.x heb je de evasi0n jailbreaktool nodig. De eerste versie van evasi0n voor iOS 7 verscheen in december 2013. Daarna zijn er kleine tussentijdse updates verschenen waarin vooral foutjes zijn opgelost. De software is beschikbaar voor Windows en OS X. De evasi0n jailbreak werkt voor de volgende iDevices op de genoemde firmwareversies:

 • iPhone: iPhone 4 | iPhone 4s | iPhone 5 | iPhone 5c | iPhone 5s
 • iPod touch: 5e generatie iPod touch
 • iPad: iPad 2 | iPad 3 | iPad 4 | iPad Air | iPad mini | iPad mini Retina

evasi0n iOS 7

Stappenplan evasi0n 7 voor iOS 7 jailbreak

evasi0n jailbreakWe gaan er vanuit dat je al een backup hebt gemaakt van je belangrijkste gegevens. Als je toestel op dit moment al op een geschikte firmwareversie draait en je deze niet meer wilt herstellen met iOS 7.0.6, dan kun je direct verder met stap 8.

 1. Als je gebruik maakt van een codeslot op je toestel dan dien je deze uit te schakelen voordat je de jailbreak uitvoert. Je kunt dit doen via Instellingen > Algemeen > Codeslot. Selecteer in dit menu de optie Zet code uit en voer desgevraagd je code in.
 2. evasi0n-iOS-7

 3. Download de jailbreaktool evasi0n voor Mac OS X of Windows en ga naar de folder waarin je de jailbreaktool evasi0n hebt opgeslagen.
 4. Windows: open het ZIP-bestand (of pak deze uit) door hierop te dubbelklikken. Kies desgevraagd voor Extract all. Open vervolgens de folder genaamd evasion-win-1.0 en open evasi0n.exe.
  Mac OS X Mavericks: open het DMG-bestand door hierop te dubbelklikken. Klik op het icoontje van evasi0n. Meestal mag je niet zomaar programma’s van onbekende bronnen installeren. Je kunt ook eenmalig een uitzondering maken door de ctrl-knop ingedrukt te houden terwijl je op het icoontje van evasi0n 7 drukt en vervolgens twee maal te kiezen voor Open.
 5. evasi0n-jailbreak-ios-7-ipod-touch-5g

 6. Selecteer de knop Jailbreak en wacht totdat het proces is voltooid. Voer geen acties uit op het toestel of in iTunes zo lang het jailbreakproces nog bezig is. Bepaalde onderdelen, kunnen enkele minuten in beslag nemen.
 7. evasi0n-jailbreak-ios-7-watermerk

 8. Tijdens het uitvoeren van de jailbreak zal je gevraagd worden op het toestel een icoontje genaamd evasi0n 7 aan te tikken. Druk eenmaal op dit icoontje. Wacht vervolgens tot evasi0n de melding geeft dat de jailbreak is voltooid. Je krijgt tijdens het wachten teksten te zien als “Reading kernel“.
 9. Mocht het proces op enig moment onverwacht langer dan een half uur blijven steken of een foutmelding opleveren, dan kun je veilig het toestel opnieuw opstarten en het opnieuw proberen. Je kunt een iDevice opnieuw opstarten door de Home- en Power-knop tegelijk gedurende meer dan 8 seconden ingedrukt te houden.
 10. Open Cydia en wacht tot preparing the filesystem is voltooid en er een respring plaatsvindt.
  Cydia: preparing filesystem
 11. Je kunt nu gebruik maken van Cydia.

evasi0n 7 jailbreak voltooid

p0sixspwn: jailbreak voor iOS 6.1.3 t/m 6.1.5

untethered-p0sixpwnKort na het verschijnen van evad3rs voor iOS heeft iH8sn0w ook een ‘untether’ uitgebracht voor iOS 6.1.3 en 6.1.5. Een untether zorgt ervoor dat een bestaande tethered jailbreak door installatie van een softwarepakket uit Cydia untethered kan worden gemaakt, waardoor je het toestel niet meer met een computer hoeft te verbinden om opnieuw op te kunnen starten. De untether voor iOS 6.1.3 t/m 6.1.5 draagt de naam p0sixspwn en is geschikt voor de volgende iDevices:

 • iPhone 3GS en nieuwer
 • iPod touch 4G en 5G
 • iPad 1e generatie en nieuwer

Aanvankelijk was p0sixspwn alleen beschikbaar als untether voor de iPhone 3GS en iDevices met A4-processor. Later verscheen ook een gelijknamige jailbreaktool voor iOS 6.1.3, 6.1.4 en 6.1.5 die daarnaast toestellen met de A5 en recentere chipsets ondersteunt. p0sixspwn is beschikbaar voor Mac OS X en Windows.

Na het jailbreaken: gebruik van Cydia

Cydia update voor iOS 7
Na het uitvoeren van de jailbreak zal de alternatieve appstore Cydia op je toestel aanwezig zijn. Het is mogelijk dat je bij het opstarten van Cydia de optie krijgt om een update uit te voeren, waarbij het aan te raden is om te kiezen voor volledige update. Via het tabblad Categorieën in Cydia kun je vervolgens een overzicht zien van de verschillende soorten apps en tweaks die je via Cydia kunt downloaden. De tabbladen hebben de volgende betekenis:

 • Tabblad Wijzigingen: de meest recente toevoegingen in het aanbod.
 • Tabblad Beheren: hier vind je de opties Pakketten en Bronnen. Via Pakketten is het mogelijk om via Cydia geïnstalleerde software te verwijderen. Via Bronnen kun je standaard niet aanwezige repositories toevoegen.
 • Tabblad Zoeken: gericht zoeken naar software in Cydia.

Cydia op iOS 7Als je een applicatie of tweak hebt gevonden die je wilt installeren via Cydia selecteer je deze door erop te drukken. Vervolgens druk je rechtsbovenin op Installeer gevolgd Bevestig. De software zal nu worden geïnstalleerd. Vaak zul je een respring of zelfs een reboot uit moeten voeren nadat je iets via Cydia hebt geïnstalleerd. Je kunt dit doen door op de knop Herstart SpringBoard of Reboot de verschijnt te drukken.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!