Dossier: Handleiding jailbreak voor iOS 8

ios-7-jailbreakDeze handleiding legt uit hoe je iPhones en iPads met iOS 8 kunt jailbreaken met Pangu en hoe je iOS 7 kunt jailbreaken met evasi0n. We leggen wat een jailbreak is en hoe je deze veilig uit kunt voeren. Het grootste deel van deze handleiding zal gaan over de evasi0n jailbreak, die geschikt is voor iOS 7 en hoger. Momenteel is het mogelijk om iPhones en iPads met iOS 6 en iOS 7 te jailbreaken met verschillende tools, die hieronder worden uitgelegd. Voor iOS 8 ben je aangewezen op Pangu.

Pangu jailbreak voor iOS 8 en iOS 8.1

Het Pangu-team heeft een jailbreak voor iOS 8 en iOS 8.1 uitgebracht. Deze is geschikt voor alle iOS-apparaten waarop je iOS 8 kunt installeren, dus ook de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Punt van aandacht is dat Cydia nog niet functioneert. Saurik, de ontwikkelaar van Cydia, werkt aan een update. Momenteel is de Pangu jailbreak voor IOS 8 alleen beschikbaar voor Windows.

pangu-jailbreak-ios-8

Pangu jailbreak voor iOS 7.1.1

Het Chinese hackersteam Pangu heeft in juni 2014 een untethered jailbreak voor iOS 7.1.1 uitgebracht. De software is beschikbaar voor Windows, later volgt ook een Mac-versie. Pangu werkt op alle iOS-apparaten met iOS 7.1 of iOS 7.1.1. Voorzichtigheid is geboden, want de reputatie van Pangu is onduidelijk. In ieder geval hebben de Chinese hackers de boosheid van de bekende hacker i0n1c op de hals gehaald, want hij ontdekte ooit de bug die de Chinezen gebruik hebben, maar raadde af om er gebruik van te maken. De jailbreak blijkt ook overeenkomsten te hebben met de TaiG-versie van de evasi0n-jailbreak die vorig jaar uitkwam en bevat een dubieuze Chinese app.

Handleiding jailbreak voor iOS 7

Je hebt de mogelijkheid om iDevices met de volgende firmwareversies te jailbreaken:

 • iOS 8: gebruik Pangu (maar let op de waarschuwingen)
 • iOS 7.0 t/m iOS 7.1 beta 2: gebruik evasi0n 7 voor iOS 7
 • iOS 6.1.3 t/m iOS 6.1.5: gebruik p0sixspwn (als untether of jailbreaktool, zie uitleg verderop)
 • iOS 6.0 t/m iOS 6.1.2: gebruik evasi0n voor iOS 6 (geschikt vanaf iPhone 3GS)


Na het uitvoeren van een jailbreak krijg je toegang tot Cydia, een alternatieve app store voor applicaties en tweaks. Vaak gaat het om applicaties die niet voldoen aan het selectiebeleid van Apple en om tweaks die je in staat stellen om onderdelen van je iDevice naar je eigen smaak aan te passen. Een jailbreak is dus niet hetzelfde als een unlock, waarmee je een iPhone kunt gebruiken in combinatie met een provider van jouw keuze.

Waarom jailbreaken? Daarover hebben we aparte artikelen gemaakt: Voor- en nadelen van jailbreaken en dossier jailbreaken: beste tweaks en apps.

evasi0n7 downloaden

De benodigde software evasi0n7 is te downloaden via de evasion-website. De software is beschikbaar voor Windows en OS X. Op de website zie je meteen wat de laatste versie is en voor welke iOS-versie het ondersteuning biedt.

Handleiding evasi0n voor iOS 7

De evasi0n jailbreak werkt voor de volgende iDevices:

 • iPhone: iPhone 4 | iPhone 4s | iPhone 5 | iPhone 5c | iPhone 5s
 • iPod touch: 5e generatie iPod touch
 • iPad: iPad 2 | iPad 3 | iPad 4 | iPad Air | iPad mini | iPad mini Retina

evasi0n jailbreakDe evasi0n 7 jailbreak kan uitgevoerd worden vanaf een PC met Windows XP of hoger of vanaf Mac OS X.

In deze handleiding leggen we uit hoe je een backup kunt maken van je belangrijkste gegevens via iTunes en hoe je een update kunt uitvoeren naar iOS 7.0.6. Natuurlijk leggen we uit hoe je vervolgens een jailbreak uitvoert op Mac OS X of Windows en hoe je ervoor kunt zorgen dat je ook in de toekomst kunt blijven jailbreaken op iOS 7.x. Dit dossier is geschreven door onze jailbreakauteur Paul Pols (@paulpols) en geactualiseerd/aangevuld door Gonny van der Zwaag (@gonny).

Huidige status: jailbreak iOS 7 met evasi0n

Voor het jailbreaken van iOS 7.x heb je de evasi0n jailbreaktool nodig. evasi0n is geschikt voor iOS 7.0 en hoger tot en met iOS 7.1 beta 2. Voor latere iOS-versies is het af te raden om te jailbreaken met evasi0n, totdat groen licht is gegeven door het evad3rs-team. De eerste versie van evasi0n voor iOS 7 verscheen in december 2013. Daarna zijn er kleine tussentijdse updates verschenen waarin vooral kleine foutjes zijn opgelost. Nog niet alle Cydia-tweaks werken al in iOS 7, maar Cydia en Mobile Substrate zijn inmiddels al wel geoptimaliseerd voor iOS 7 en ook geschikt voor gebruik op 64-bit toestellen. Naar verwachting zullen veel tweaks de komende tijd nog worden bijgewerkt.

Inspiratie voor tweaks die je kunt installeren met behulp van Cydia kun je onder andere opdoen aan de hand van ons overzicht van de beste apps en tweaks. Het is aan te raden te controleren of tweaks geschikt zijn voor iOS 7 voordat je deze installeert, bijvoorbeeld met behulp van de iOS 7 Tweak Compatibility List.
Waarschuwing: er kunnen nog problemen zijn met de jailbreak van iOS 7 met evasi0n als je updates op het toestel zelf over the air (OTA) hebt uitgevoerd. Dit is te verhelpen door op te starten in DFU mode en daarna een iTunes-herstel te doen. Je kunt de problemen voorkomen door te herstellen naar iOS 7.0.6 voor het uitvoeren van de jailbreak, zoals hieronder wordt beschreven. Voor support of vragen kun je zoals altijd terecht in ons forum Jailbreak.

evasi0n iOS 7

Herstellen naar iOS 7.0.6 om te jailbreaken

Om de jailbreak met evasi0n te kunnen uitvoeren zul je gebruik moeten maken van de iOS 7.0 t/m iOS 7.0.6 (officieel worden iOS 7.1 beta’s ook ondersteund, maar die zijn nog niet officieel vrijgegeven aan het publiek). De meest actuele firmwareversie is op het moment van schrijven iOS 7.0.6. Je kunt achterhalen welke firmwareversie er op dit moment op jouw toestel staat via Instellingen > Algemeen > Info > Versie. Maak je vanwege de jailbreak nog gebruik maken van een eerdere firmwareversie dan iOS 7.0, dan kun je veilig updaten naar iOS 7.0.6 zo lang dat de meest recente firmwareversie is.

Als je je iDevice eerder via OTA-updates (over-the-air) steeds hebt bijgewerkt naar een nieuwere firmware, dan is het aan te raden om je iDevice eerst volledig vanuit iTunes te herstellen naar iOS 7.0.6 (na een volledige back-up!). De jailbreaktool kan niet goed omgaan met OTA-updates, waardoor je iDevice mogelijk na de jailbreak blijft hangen op het opstartlogo. Door eerst je back-up via een iTunes-herstel terug te zetten voorkom je dat probleem.
Gebruikers die afhankelijk zijn van een onofficiële unlock (zoals ultrasn0w) om hun iPhone simlockvrij te maken kunnen het beste op iOS 6.1.2 blijven, zónder dat ze de modemfirmware (baseband) laten updaten. Het uitvoeren van een update naar iOS 6.1.2 zonder baseband-update is alleen mogelijk met de jailbreaktools redsn0w en sn0wbreeze, die al zijn bijgewerkt voor evasi0n voor iOS 6.x, maar nog niet voor iOS 7.x.

Het maken van een backup via iTunes

Als je op dit moment iOS 7.0 of hoger op je iPhone, iPod touch of iPad hebt staan kun je direct een jailbreak uitvoeren. Toch raden wij ernstig aan om voor de zekerheid eerst een backup te maken van je gegevens, zodat deze nooit verloren kunnen gaan mocht er toch iets mis gaan. Na het maken van de backup via iTunes kun je desgewenst (weer) synchroniseren met Apple’s iCloud.

Lees meer over het maken en terugzetten van een back-up voor je iDevice in ons zeer uitgebreide handleiding Backups maken van iPhone en iPad, de ultieme gids.

Reservekopie maken in iTunes

Stappenplan evasi0n 7 voor iOS 7 jailbreak

Om gebruik te kunnen maken van deze handleiding moet je beschikken over een van de volgende iDevices en een ondersteunde firmwareversie. De systeemeisen kun je lezen bovenaan dit artikel. Voor het vervolg van deze handleiding zullen we ervan uitgaan dat je een backup hebt gemaakt van je belangrijkste gegevens. Als je toestel op dit moment al op een geschikte firmwareversie draait en je deze niet meer wilt herstellen met iOS 7.0.6, dan kun je direct verder met stap 8.

 1. Als je gebruik maakt van een codeslot op je toestel dan dien je deze uit te schakelen voordat je de jailbreak uitvoert. Je kunt dit doen via Instellingen > Algemeen > Codeslot. Selecteer in dit menu de optie Zet code uit en voer desgevraagd je code in.
 2. evasi0n-iOS-7

 3. Open iTunes en selecteer de iPhone, iPad of iPod touch die je wilt jailbreaken.
 4. Kies in het tabblad Overzicht voor de optie iPhone herstellen.
 5. itunes-update-uitvoeren

 6. iTunes kan aanbieden een reservekopie te maken van het toestel. Als je zojuist een reservekopie hebt gemaakt kun je kiezen voor Geen reservekopie. Als je nog geen reservekopie hebt gemaakt is het aan te raden om te kiezen voor Reservekopie.
 7. iTunes kan waarschuwen dat alle media en andere gegevens op het toestel zullen worden gewist. Kies voor Herstellen als je een backup van deze gegevens hebt gemaakt.
 8. Het toestel zal hersteld worden met iOS 7.0.6 nadat het daarvoor benodigde firmwarebestand is gedownload. Dit kan even duren.
 9. Kies na het voltooien van de herstelactie en het opnieuw opstarten van je iDevice in iTunes voor Herstellen vanaf reservekopie van je meest recente backup.
 10. Download de jailbreaktool evasi0n voor Mac OS X of Windows en ga naar de folder waarin je de jailbreaktool evasi0n hebt opgeslagen.
 11. Windows: open het ZIP-bestand (of pak deze uit) door hierop te dubbelklikken. Kies desgevraagd voor Extract all. Open vervolgens de folder genaamd evasion-win-1.0 en open evasi0n.exe.
  Mac OS X Mavericks: open het DMG-bestand door hierop te dubbelklikken. Klik op het icoontje van evasi0n. Meestal mag je niet zomaar programma’s van onbekende bronnen installeren. Je kunt ook eenmalig een uitzondering maken door de ctrl-knop ingedrukt te houden terwijl je op het icoontje van evasi0n 7 drukt en vervolgens twee maal te kiezen voor Open.
 12. evasi0n-jailbreak-ios-7-ipod-touch-5g

 13. Selecteer de knop Jailbreak en wacht totdat het proces is voltooid. Voer geen acties uit op het toestel of in iTunes zo lang het jailbreakproces nog bezig is. Bepaalde onderdelen, kunnen enkele minuten in beslag nemen.
 14. evasi0n-jailbreak-ios-7-watermerk

 15. Tijdens het uitvoeren van de jailbreak zal je gevraagd worden op het toestel een icoontje genaamd evasi0n 7 aan te tikken. Druk eenmaal op dit icoontje. Wacht vervolgens tot evasi0n de melding geeft dat de jailbreak is voltooid. Je krijgt tijdens het wachten teksten te zien als “Reading kernel“.
 16. Mocht het proces op enig moment onverwacht langer dan een half uur blijven steken of een foutmelding opleveren, dan kun je veilig het toestel opnieuw opstarten en het opnieuw proberen. Je kunt een iDevice opnieuw opstarten door de Home- en Power-knop tegelijk gedurende meer dan 8 seconden ingedrukt te houden.
 17. Open Cydia en wacht tot preparing the filesystem is voltooid en er een respring plaatsvindt.
  Cydia: preparing filesystem
 18. Je kunt nu gebruik maken van Cydia op iOS 7.0.6.

evasi0n 7 jailbreak voltooid

p0sixspwn: jailbreak voor iOS 6.1.3 t/m 6.1.5

untethered-p0sixpwnKort na het verschijnen van evad3rs voor iOS heeft iH8sn0w ook een ‘untether’ uitgebracht voor iOS 6.1.3 en 6.1.5. Een untether zorgt ervoor dat een bestaande tethered jailbreak door installatie van een softwarepakket uit Cydia untethered kan worden gemaakt, waardoor je het toestel niet meer met een computer hoeft te verbinden om opnieuw op te kunnen starten. De untether voor iOS 6.1.3 t/m 6.1.5 draagt de naam p0sixspwn en is geschikt voor de volgende iDevices:

 • iPhone 3GS en nieuwer
 • iPod touch 4G en 5G
 • iPad 1e generatie en nieuwer

Aanvankelijk was p0sixspwn alleen beschikbaar als untether voor de iPhone 3GS en iDevices met A4-processor. Later verscheen ook een gelijknamige jailbreaktool voor iOS 6.1.3, 6.1.4 en 6.1.5 die daarnaast toestellen met de A5 en recentere chipsets ondersteunt. p0sixspwn is beschikbaar voor Mac OS X en Windows.

Na het jailbreaken: gebruik van Cydia

Cydia update voor iOS 7
Na het uitvoeren van de jailbreak zal de alternatieve appstore Cydia op je toestel aanwezig zijn. Het is mogelijk dat je bij het opstarten van Cydia de optie krijgt om een update uit te voeren, waarbij het aan te raden is om te kiezen voor volledige update. Via het tabblad Categorieën in Cydia kun je vervolgens een overzicht zien van de verschillende soorten apps en tweaks die je via Cydia kunt downloaden. De tabbladen hebben de volgende betekenis:

 • Tabblad Wijzigingen: de meest recente toevoegingen in het aanbod.
 • Tabblad Beheren: hier vind je de opties Pakketten en Bronnen. Via Pakketten is het mogelijk om via Cydia geïnstalleerde software te verwijderen. Via Bronnen kun je standaard niet aanwezige repositories toevoegen.
 • Tabblad Zoeken: gericht zoeken naar software in Cydia.

Cydia op iOS 7Als je een applicatie of tweak hebt gevonden die je wilt installeren via Cydia selecteer je deze door erop te drukken. Vervolgens druk je rechtsbovenin op Installeer gevolgd Bevestig. De software zal nu worden geïnstalleerd. Vaak zul je een respring of zelfs een reboot uit moeten voeren nadat je iets via Cydia hebt geïnstalleerd. Je kunt dit doen door op de knop Herstart SpringBoard of Reboot de verschijnt te drukken.

door Redactie

De redactie van iCulture informeert je dagelijks over het relevante Apple-nieuws en de beste apps. We zorgen dat jij altijd op de hoogte bent, filteren de geruchten en testen nieuwe apps altijd zelf, zodat jij het maximale uit je iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en Apple-diensten kunt halen.