ipad-accessoires

Jailbreak verwijderen op iPhone en iPad

Hoe kun je een jailbreak verwijderen van je iPhone of iPad? In deze tip leggen we uit hoe je de jailbreak ongedaan kunt maken

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

ipad-accessoires
Je hebt een iPhone of iPad met jailbreak en wilt er vanaf. Wat moet je doen om de jailbreak weer te verwijderen? Dat lees je in deze tip, waarin we uitleggen hoe je op 2 manieren de jailbreak ongedaan maakt.

Waarom (geen) jailbreak meer?

Het grote verschil tussen iOS en Android, is dat je bij Android veel meer vrijheid hebt om het besturingssysteem aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld allerlei tweaks installeren om het startscherm een compleet ander uiterlijk te geven. Dat heeft ook consequenties: iOS is meer dichtgetimmerd, maar is daardoor ook een stuk stabieler en veiliger. Apple voorkomt dat apps van derden toegang hebben tot allerlei processen op je iDevice. Alle apps draaien in een sandbox, waardoor ze niet zomaar belangrijke instellingen kunnen aanpassen, zonder jouw toestemming. Is jouw iPhone of iPad instabiel geworden door een jailbreak of vind je dat de jailbreak niet zoveel meer toevoegt, dan kun je de jailbreak gemakkelijk weer verwijderen met de stappen hieronder.

Bekijk ook

Handleiding jailbreak iOS 11 en iOS 10 met stappenplan

Handleiding jailbreak iOS 11 en iOS 10 met tools als Yalu, Electra, Meridian, en H3lix. Vind de jailbreak-methode die bij jouw iPhone en iOS-versie past en bekijk het stappenplan om de jailbreak uit te voeren.

Jailbreak verwijderen: eerst een backup maken

Als je een iPhone of iPad met jailbreak hebt, dan kun je dit gemakkelijk ongedaan maken. Voordat je dit doet, is het verstandig om een reservekopie (backup) te maken van je iPhone of iPad. Dit doe je via Instellingen > iCloud > Reservekopie of via iTunes. Tijdens het maken van de backup wordt alleen de data op je iDevice bewaard, dus niet de informatie over de jailbreak.

Bekijk ook

iPhone en iPad backup stappenplan: zo maak je iPhone back-ups

Een iPhone back-up (reservekopie) maken is altijd verstandig. En natuurlijk geldt dat net zo goed voor de iPad. In deze gids leggen we je alles uit over het maken van backups van je iPhone en iPad, zowel op iCloud als lokaal op de Mac of Windows.

Jailbreak ongedaan maken in 7 stappen

Om de iPhone of iPad te ‘unjailbreaken’ moet je deze eerst in herstelmodus te zetten.

 • Sluit de iPhone of iPad met een kabel aan op de computer.
 • Druk daarna tegelijk de aan/uitknop en de homeknop in.
 • Zodra het scherm uit gaat, laat je de aan/uitknop los, maar hou je de homeknop nog even ingedrukt.
 • Het Apple-logo verschijnt en daarna zie je een plaatje van het iTunes-logo met kabel. Dit houdt in dat je iDevice in herstelmodus is.
 • Open iTunes op de desktop en klik op Herstellen.
 • iTunes zal nu de nieuwste iOS-versie downloaden en installeren op jouw iPhone of iPad.
 • Zodra dit gelukt is, is de jailbreak verdwenen.

Let op, dat je op een later moment niet meer zomaar een jailbreak kunt uitvoeren. Dit heeft ermee te maken dat er voor nieuwere iOS-versies soms nog geen jailbreak-methode beschikbaar is. Je bent dan aangewezen op een vorige versie van iOS, maar als Apple die niet meer signeert kun je die oudere versie niet meer installeren op je iPhone of iPad.

Jailbreak verwijderen met Cydia Impactor

Cydia Impactor is een tool, gemaakt door Saurik. Dit is de man die ook Cydia beheert, een app die onder jailbreakers zeer bekend is omdat je daarmee allerlei apps van derden kunt installeren.

Met Cydia Impactor kun je een jailbreak ongedaan maken en alle wijzigingen terugdraaien, zodat je terug gaat naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen. Het bijzondere daarvan, is dat je niet hoeft te upgraden naar een nieuwe iOS-versie. Bij de stappen hierboven, word je toestel altijd bijgewerkt naar de nieuwste iOS-versie, maar dit betekent dat je daardoor ook toekomstige mogelijkheden om te jailbreaken kwijtraakt. Bij Cydia Impactor is dat niet het geval.

Cydia Impactor is beschikbaar voor iOS 8.3 en iOS 8.4. Je voert de volgende stappen uit:

 1. Maak een backup van je iPhone of iPad.
 2. Open de Cydia-app op je gejailbreakte toestel. Zorg dat je toestel is verbonden met internet en voldoende batterijlading heeft..
 3. Installeer de Cydia Impactor via Cydia.
 4. Voer de stappen uit. Probeer tijdens het proces niets met je toestel te doen. Er verschijnt allerlei tekst op het scherm. Wanhoop niet, dit hoort erbij.
 5. Na afloop van het proces moet je je toestel opnieuw activeren. Hiervoor heb je een simkaart en je iCloud-wachtwoord nodig.

Na dit proces kun je je iPhone of iPad weer opnieuw jailbreaken, mocht je dit willen.