Apple TV 4 achterkant aansluitingen

Apple TV jailbreaken: wat zijn de opties voor Apple TV 4K en meer?

Wil je de Apple TV jailbreaken, dan vind je hier de mogelijkheden, van Pangu en liberTV tot ElectraTV en Seas0nPass. Ook antwoord op de vraag: heeft Apple TV jailbreaken wel zin?

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Is het mogelijk om jouw Apple TV te jailbreaken? In deze gids leggen we uit wat de mogelijkheden, voordelen en nadelen zijn van het jailbreaken van de Apple TV. We bespreken deze onderwerpen:

Status: Apple TV jailbreak in het kort

 • ElectraTV voor tvOS 11.2 en 11.3 is de nieuwste methode
 • LiberTV is geschikt voor tvOS 11.1
 • Er zijn relatief weinig opties
 • Apple TV jailbreaks bieden relatief weinig voordelen

Apple TV met remote, foto via Shutterstock (shutterstock_372008458)

Apple TV jailbreaken: voordelen en nadelen

Mensen jailbreaken hun Apple TV om meer vrijheid te hebben en om toepassingen te gebruiken die Apple officieel niet toestaat. Zo geeft het jailbreaken van de Apple TV 1 en 2 de volgende extra mogelijkheden:

 • Het standaardmenu aanpassen aan je eigen smaak.
 • Media van allerlei aanbieders afspelen (niet alleen Apple-partners).
 • Software van derden installeren, zoals XMBC en aTV Flash.
 • Meer mogelijkheden om eigen films en video’s af te spelen.
 • Internetten op je televisie (toegang tot de webbrowser).

Jailbreaken heeft ook een aantal nadelen: je zet bijvoorbeeld de deur open voor software van derden en kunt dus ook malware binnenhalen. Bovendien geeft Apple geen garantie meer als het apparaat kapot gaat. Gelukkig kun je je Apple TV ook na een jailbreak weer gemakkelijk terugzetten naar de originele instellingen. Lees ook: Dossier jailbreaken: waarom, voordelen en nadelen.

Welke Apple TV’s kan ik jailbreaken?

Deze Apple TV’s kun je jailbreaken:


Apple TV jailbreaken: de methoden

Het is op het moment van schrijven (juli 2018) mogelijk om de volgende versies van tvOS te jailbreaken als je een Apple TV 4 of 4K hebt:

 • ElectraTV: jailbreak tvOS 11.2 en 11.3
 • LiberTV: jailbreak tvOS 9.1 t/m 11.1
 • Pangu: jailbreak tvOS 9.0 en 9.0.1

Omdat er relatief weinig voordelen zijn om de Apple TV te jailbreaken zijn er ook weinig ontwikkelaars die zich ermee bezig houden. Daardoor gaan de ontwikkelingen relatief traag en zijn er ook geen interessante tweaks.

Zoek je een iPhone jailbreak, dan hebben we daarvoor een aparte handleiding:

Bekijk ook

Handleiding jailbreak iOS 11 en iOS 10 met stappenplan

Handleiding jailbreak iOS 11 en iOS 10 met tools als Yalu, Electra, Meridian, en H3lix. Vind de jailbreak-methode die bij jouw iPhone en iOS-versie past en bekijk het stappenplan om de jailbreak uit te voeren.

Apple TV jailbreaken: wat moet ik doen?

Twijfel je wat je moet doen, dan hebben we het volgende advies, afhankelijk van de tvOS-versie die je hebt geïnstalleerd:

 • tvOS 12 of nieuwer: downgrade zo snel mogelijk naar tvOS 11.1.
 • tvOS 11.2 en 11.3: gebruik ElectraTV.
 • tvOS 10.1 t/m 11.1: gebruik LiberTV.
 • tvOS 9.0: gebruik de Pangu-jailbreak.
 • Apple TV 3 en ouder: er zijn geen toekomstige jailbreaks gepland. De tweede generatie Apple TV kun je nog wel jailbreaken met methoden die al een paar jaar oud zijn.

Apple TV jailbreak met ElectraTV

Met de ElectraTV methode kun je een Apple TV 4 en 4K jailbreaken. Deze methode is geschikt voor tvOS 11.2 en 11.3 en is te vinden op de website van Coolstar. Er is ook een gelijknamige jailbreakmethode voor iOS te vinden die je kunt gebruiken voor je iPhone of iPad. In juli 2018 kwam de eerste release beschikbaar, maar er zijn nog relatief weinig ervaringen mee.

De ElectraTV jailbreak is gebaseerd op exploits die door Google-onderzoeker Ian Beer zijn ontdekt. Coolstar heeft de ElectraTV jailbreak dus niet uitgevonden, maar gezorgd dat het ook voor minder ervaren gebruikers werkt door er een handige interface omheen te maken.

Apple TV jailbreak met liberTV (tvOS 10.1)

De jailbreakmethode liberTV werkt op tvOS 10 t/m tvOS 11.1 en is gemaakt door Jonathan Levin. De methode is semi-tethered, wat inhoudt dat je bij elke reboot de jailbreak opnieuw moet uitvoeren. Dit is voor de Apple TV echter niet zo’n groot probleem omdat dit apparaat meestal in standby staat. LiberTV kan automatische updates van de Apple TV blokkeren. Verder is het belangrijk om te weten dat het soms wat pogingen kan kosten om de jailbreak succesvol uit te voeren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid RAM in de Apple TV 4 en 4K. Je zult in dat geval meermaals moeten proberen.

LiberTV heeft op iOS een tegenhanger met de naam LiberiOS. De exploits die hierbij worden gebruikt zijn gebaseerd op het werk van Luca Todesco en Marco Grassi voor de Yalu-jailbreak.

LiberTV is te downloaden via de officiële LiberTV website, die hier te vinden is. Download het niet vanuit andere bronnen, want er kan dan malware in zitten. De website biedt ook een FAQ en andere informatie die nuttig is om door te lezen voordat je begint.

Dit heb je nodig:

liberTV tvOS jailbreak

Het werkt als volgt:

 1. Sluit je Apple TV aan op de computer met de USB-C-kabel.
 2. Download Cydia Impactor en open de app op je computer.
 3. Download de liberTV app.
 4. Zorg dat Impactor te zien is op de Apple TV en sleep dan de liberTV.ipa naar het Impactor-venster.
 5. Druk op de startknop en Impactor vraagt naar je Apple ID en wachtwoord. Heb je tweestapsverificatie ingeschakeld, dan zul je een appspecifiek wachtwoord moeten opvragen.
 6. Impactor stuurt de jailbreak-app naar je Apple TV. Als dat gelukt is sluit je de Apple TV weer op de tv aan met een HDMI-kabel.
 7. Start de liberTV-app op je tvOS-beginscherm.
 8. Kies de opties die je voor de jailbreak wilt gebruiken. Als je twijfelt kun je alles aanvinken.
 9. Druk op de Do it!-knop onderaan het scherm en wacht een paar minuten.
 10. Mocht het niet gelukt zijn, probeer het dan nogmaals. Is het gelukt, dan ben je klaar en kun je met sideloading eigen apps installeren.

Een uitgebreider stappenplan met screenshots vind je hier. Ook kun je hier lezen hoe je SSH persistent krijgt op de Apple TV en hier hoe je SHSH2 blogs van de Apple TV bewaart.


Apple TV jailbreak met Pangu (tvOS 9)

Het Pangu Team heeft begin 2016 een jailbreak uitgebracht voor de Apple TV, bedoeld voor de versies tvOS 9.0 en 9.0.1. Dit is een SSH-gebaseerde jailbreak en dat houdt in dat er geen gebruikersinterface aanwezig is. Het is dan ook vooral interessant voor ontwikkelaars. De jailbreak werkt alleen op de vierde generatie Apple TV. Voor de Apple TV 3 is er geen mogelijkheid om te jailbreaken.

Dit heb je nodig:

 • Vierde generatie Apple TV met tvOS 9.0 of 9.0.1
 • USB-C-kabel (niet standaard meegeleverd)
 • Mac met Xcode
 • Developeraccount van Apple

Heb je al tvOS 9.0 of nieuwer geïnstalleerd, dan is er geen mogelijkheid meer om te downgraden. Je vindt de nieuwste versie van de Pangu jailbreak voor Apple TV op de website. Daar vind je ook een stappenplan.

Om de jailbreak te kunnen uitvoeren moet je eerst je toestel registreren op basis van de UDID. Vervolgens log je in op je developeraccount om de UDID te registreren en een App ID aan te maken, zodat je een mobile provisioning-bestand kunt maken. Dit levert een bestand op, dat je moet opslaan in de jailbreak-folder die je voor Pangu hebt gemaakt. Uiteindelijk installeer je de Pangu-app op je Apple TV en start deze om de jailbreak te installeren. Op het scherm zal te zien zijn dat de jailbreak wordt uitgevoerd. Omdat er geen echte gebruikersinterface aanwezig is kun je er helaas ook niet zoveel mee doen.


Apple TV 1 en 2 jailbreaken

Seas0nPassJe kunt de Apple TV 1 en 2 gemakkelijk jailbreaken. Hiervoor heb je nodig:

 • De nieuwste versie van iTunes
 • Seas0nPass voor Windows of Mac
 • Een micro-USB-kabel

Het jailbreaken bestaat uit drie stappen:

 1. Maken van een herstelbestand. Seas0nPass geeft hiervoor duidelijke aanwijzingen.
 2. Apple TV in DFU Mode zetten. Dit doe je door de knoppen Menu en Play gelijktijdig in te drukken.
 3. Herstelbestand terugzetten.

Met Seas0npass is het mogelijk de Apple TV 2 untethered te jailbreaken. Dit houdt in dat het apparaat ook na een stroomonderbreking nog steeds goed werkt. Bij een tethered jailbreak moet je na elke stroomonderbreking de Apple TV via een micro-USB-kabel opnieuw op de computer aansluiten en opnieuw jailbreaken. In januari 2014 verscheen een nieuwe versie van Seas0nPass voor de ATV2 met software-versie 5.3. Seas0nPass is niet geschikt voor de versie 6.0 van de Apple TV-software en ook de ATV3 is nog altijd niet te jailbreaken.


Kodi op Apple TV (voorheen XBMC)

Heb je een Apple TV jailbreak uitgevoerd, dan kun je daarop de populaire software van Kodi (voorheen XBMC) installeren. Kodi is een populair open source mediacenter, dat voor meerdere apparaten beschikbaar is. Oorspronkelijk heette het XBMC (Xbox Media Center), maar omdat je de software tegenwoordig ook op de ATV, Windows, Linux en Mac kunt installeren is de naamswijziging naar Kodi doorgevoerd. Kodi ondersteunt allerlei multimediaformaten en biedt ondersteuning voor functies als een afspeellijst, audiovisualisaties, diashows en meer. Veel mensen die hun ATV jailbreaken doen dit om Kodi te kunnen gebruiken. Meer uitleg vind je in ons artikel XBMC Mediaspeler voor Apple TV, iPhone en iPad.

Plex mediacenter op Apple TV
Plex is een mediacenter dat je ook op de ATV2 en ATV3 kunt gebruiken zonder een jailbreak uit te voeren. Hierdoor kun je alle films, tv-series en andere multimedia van je Plex-server bekijken via je Apple TV. PlexConnect werkt op alle generaties. De truc bestaat eruit, dat PlexConnect de Trailers-app nabootst. Wel is vereist dat je op de computer waar je je films en tv-series bewaart de PlexConnect-app installeert. Enige technische kennis is wel vereist om PlexConnect op je computer in te stellen. Ook hebben we een apart artikel Plex instellen op iPhone en iPad. Mocht je niet willen jailbreaken, dan kun je met de Plex iOS-app ook films en tv-series naar je Apple TV streamen.

Sinds 27 augustus 2013 werkt PlexConnect niet meer zoals origineel het geval was. Ontwikkelaar Paul Kehrer kwam echter al snel met een omweg waarop je alsnog PlexConnect kunt draaien. Ook hier is enige technische kennis en wellicht wat geduld vereist. PlexConnect werkt niet op de ATV3.

Op de Apple TV 4 kun je de officiële Plex-app voor de Apple TV installeren.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV