lightcurb_vrouw

iBeacons: alles over draadloze beacons voor iPhone en iPad

iBeacons zijn een nieuwe Bluetooth-technologie van Apple, waarmee je kortingsbonnen gebruikt, bepaalde plekken in winkels vindt en op nog veel meer manieren op zeer lokaal niveau met je iPhone navigeert. Hoe zit dat? Je leest het in dit dossier.

iBeacons zijn kleine zendertjes, die gericht informatie naar mobiele telefoons kunnen sturen als je in de buurt bent. In een museum kunnen iBeacons meer informatie sturen over een kunstwerk waar je naar kijkt. Op een muziekfestival kunnen iBeacons de weg wijzen naar het juiste podium of waarschuwen als het bier extra goedkoop is. iBeacon is de merknaam die Apple hanteert, maar in het algemeen zie je ook wel de term beacons (het Engelse woord voor bakens). Dit dossier legt uit wat iBeacons zijn en hoe ze door allerlei partijen worden gebruikt.

lightcurb_vrouw

iBeacons in Sneek

Een voorbeeld maakt wat duidelijker wat je met iBeacons zoal kunt doen. Het Friese Sneek is de eerste stad in Europa met een volledige iBeacon-dekking. Met deze iBeacons kunnen musea, monumenten, winkels en horecagelegenheden berichten sturen naar mensen in de directe omgeving. De berichten ontvang je via een app. Je geeft zelf aan of en wanneer je berichten wilt ontvangen. De app zal je daarom niet lastigvallen met ongewenste berichten. Je geeft zelf toestemming, geeft zelf via de instellingen jouw voorkeuren aan en kunt de berichten ook op elk moment weer uitschakelen.

Apple en iBeacon-technologie

ibeaconsApple introduceerde de iBeacon-technologie in juni 2013 tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2013. Sinds iOS 7 is ondersteuning voor iBeacons aanwezig, waarbij gebruikt wordt gemaakt van Bluetooth voor de draadloze verbinding. iBeacons werken ook met smartphones van andere merken.

Apple heeft zelf relatief weinig ‘reclame’ gemaakt voor iBeacons. Het was slechts een voetnoot bij de aankondiging van iOS 7 (zie foto). Ook is er nauwelijks documentatie van Apple beschikbaar. Apple heeft alleen eisen gesteld aan fabrikanten die de naam iBeacon willen gebruiken.

iBeacons in Nederlandse Apple Stores?

In augustus 2015 dook het gerucht op dat Apple van plan is om iBeacons binnenkort naar Nederlandse Apple Stores te brengen. De Apple Stores maken grote veranderingen door, en het vervangen van de Smart Signs door iBeacons zou een van de vernieuwingen zijn. Bovendien is het een handige techniek: sta je in de buurt bij de MacBooks, dan krijg je in de app een informatiepagina over Macs op je iPhone.

ibeacons-schoenen

Wat zijn iBeacons?

iBeacons zijn kleine kastjes, die de online en offline wereld samenbrengen. Ze maken gebruik van Bluetooth 4.0 en hebben een bereik tot wel 50 meter. Via Bluetooth kan een app de nabijheid van een iBeacon inschatten, bijvoorbeeld wanneer deze in een winkel is geplaatst. Apple gebruikt zelf iBeacons in de Apple Store: als je bij een bepaald product staat kun je via de Apple Store-app meer informatie opvragen. De iBeacon maakt een schatting van jouw locatie en stuurt informatie over het product waar je dichtbij staat.

iBeacons vormen een alternatief voor NFC, de draadloze technologie die ook in de iPhone voorkomt. Het verschil is dat NFC alleen op korte afstand werkt, namelijk enkele centimeters. Om een betaling met Apple Pay te doen moet je je iPhone vrij dicht bij de betaalterminal houden. Bij iBeacons mag de afstand veel groter zijn, tot wel 50 meter. iBeacons worden daarom vooral gebruikt om informatie te sturen en niet om betalingen te doen.

Mac als iBeacon

Met goedkope software zoals MacBeacon kun je van elke Mac een iBeacon maken. Een iPhone of iPad kan ook als iBeacon fungeren, maar de toepassingen die we tot nu toe hebben gezien, werken vooral met externe transmitters, zoals de Estimote. Dit is een klein Bluetooth-kastje dat voor 99 dollar wordt verkocht. In theorie zou je ook je eigen Bluetooth-transmitter kunnen ontwikkelen, iets waar ontwikkelaars ook al mee experimenteren.

iBeacons in Nederland

iBeacons zijn al meermaals toegepast in Nederland. Een aantal voorbeelden vind je hieronder:

iBeacons in steden

ibeacons sneekAan het begin van dit dossier noemden we de toepassing van iBeacons in Sneek. In deze Friese stad zijn op allerlei locaties iBeacons opgehangen, die informatie geven over musea, winkels en bezienswaardigheden. Je gebruikt de app Lightcurb om de informatie op te halen. Het voordeel is dat je met één app bij allerlei winkels en instanties terecht kan.

iBeacons in het ziekenhuis

Het Nederlandse Westfriesgasthuis zorgt met de hulp van duizend iBeacons ervoor dat patiënten en bezoekers niet langer verdwalen. Samen met een iOS-app kan de locatie van de persoon heel nauwkeurig bepaald worden, zodat ze exact weten waar ze op dat moment zijn en waar ze naartoe moeten. Dankzij iBeacons kan de app bijvoorbeeld vertellen dat je na negen meter een flauwe bocht naar links moet maken om bij de juiste afdeling terecht te komen. Je komt meer lezen over het gebruik van iBeacons in het onderstaande artikel.

iBeacons op Schiphol

Ook Schiphol doet sinds januari 2016 zijn voordeel met de functionaliteit van iBeacons. Meer dan tweeduizend iBeacons die verspreid zijn over het hele vliegveld sturen reizigers naar de juiste gate. De ontwikkelaar van de Schiphol-app verkoos iBeacons boven GPS omdat dit simpelweg te onbetrouwbaar was met een dak boven je hoofd. Als je de volgende keer rondloopt op Schiphol kun je iBeacons ontdekken als je goed naar de elektronische borden met gatenummers en vertrektijden kijkt. Lees meer over de tweeduizend iBeacons op schiphol in het onderstaande artikel.

iBeacons in winkels

myorder-sidekick-ipadDe Rabobank is bezig om iBeacons in winkels te plaatsen. Dit doen ze via MyOrder, een bedrijf dat ze enkele jaren geleden hebben overgenomen. Het idee is dat een offline winkelier dankzij de MyOrder SideKick-beacons beter weet welke klanten er in de winkel zijn, zodat hij ze gerichter kan adviseren. Online winkeliers weten immers alles van je (adres, eerdere bestellingen) terwijl een offline winkelier geen idee heeft wie je bent en wat je zoekt. Na een proef in Leiden is het wat stil geworden rond dit initiatief.

iBeacons op evenementen

glow festival eindhovenTijdens het Glow Festival in Eindhoven kon je kijken naar lichtkunstwerken. Bij elk kunstwerk was een iBeacon aanwezig, die gericht informatie naar smartphones stuurde, als je erom vroeg. Op die manier was je als bezoeker beter geïnformeerd over het kunstwerk en de kunstenaar.

iBeacons in supermarkten

AHIn een filiaal van Albert Heijn in Eindhoven is een proef gaande met iBeacons. Klanten die een vraag willen stellen, kunnen via een app om hulp vragen. iBeacons bepalen waar de dichtstbijzijnde medewerker zich bevindt en sturen deze op de klant af. Eigenlijk vinden we dit een wat vergezochte toepassing, want als je hulp nodig hebt kun je ook zelf even naar de dichtstbijzijnde medewerker lopen. We hadden liever een iBeacon-toepassing gezien die je de weg wijst naar bepaalde boodschappen die vaak moeilijk te vinden zijn, zoals suiker, eieren en houdbare melk.

iBeacons in musea

In maart 2014 had het Groninger Museum een primeur: het was het eerste museum in Nederland dat de iBeacons-technologie gebruikte om een tentoonstelling te verrijken. Tijdens de tentoonstelling De Collectie konden mensen rondlopen met een iPhone, iPad of Android-toestel met NFC. Ze kregen aanvullende informatie over de kunstwerken dankzij audio- en videofragmenten en foto’s. Het was ook mogelijk om de kunstwerken te beoordelen met een score.

iBeacons kunstwerken

iBeacons in een toeristische attractie

Een bijzonder nieuw initiatief is dat van Fluwel’s Tulpenland, een Nederlands themapark over tulpen. Bezoekers die een speciale iPhone-app downloadden, kregen extra informatie over de tulp terwijl men door het park liep. De organisator wilde hiermee bezoekers bij het park betrekken en hoopte ook betere aansluiting bij de jeugd te kunnen vinden. Zij waren daarmee de eerste toeristische attractie van die van Apple’s technologie gebruikmaakt.

Toepassingen van iBeacons

iBeacons bieden eigenlijk tal van mogelijkheden. De huidige ideeën geven nog maar een glimp van wat er mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een app die jou, op basis van je locatie, suggesties voor producten en promoties geeft. Elke winkel die een transmitter plaatst en een eigen app heeft, kan er gebruik van maken. Een andere optie is een bundeling in traditionele kortingapps zoals Scoupy. Nu moet je zelf nog op zoek naar kortingsbonnen, maar met dergelijke apps komen de aanbiedingen letterlijk naar jou toe.

iBeacons in retail
Met iBeacons kunnen winkeliers allerlei klantprocessen gemakkelijker maken. Ze kunnen in-store navigatie verbeteren, zodat klanten gemakkelijker hun weg vinden naar het product dat ze zoeken. Ook kun je met beacons het gedrag van klanten analyseren: hoe zijn looppaden in de winkels, hoeveel tijd brengen ze op een bepaalde afdeling door? Verkoopmedewerkers kunnen met beacons precies zien waar een klant zich bevindt en zelfs wie de klant is, zodat hij snel de juiste informatie kan verstrekken. Met iBeacons is het eventueel ook mogelijk om betalingen te doen (zie verderop bij PayPal Beacon), hoewel dat nog relatief weinig gebeurt. En tenslotte kunnen winkeliers de informatie van iBeacons gebruiken om kanaaloverstijgende acties te ondernemen: je kunt op basis van gedrag in de fysieke wereld iemand online of mobiel passende advertenties en aanbiedingen voorschoten. Voorwaarde is wel dat de klant ermee instemt (opt-in), anders zal het al snel als privacy-inbreuk worden ervaren.

Zo werkt iBeacons

Apple TV automatisch instellen
Apple zelf was een van de eerste partijen die een concrete toepassing bedacht voor iBeacons. Met een iOS 7-apparaat (iPhone, iPad of iPod touch) kunnen instellingen automatisch worden overgenomen en ingesteld op een Apple TV van de derde generatie. Het enige wat je hoeft te doen, is de iPhone vlakbij de Apple TV te houden en alles gaat vanzelf.

Aankopen via PayPal doen
Naast Estimote brengt ook PayPal zijn eigen Beacon uit, waarmee gebruikers met de PayPal-app aankopen kunnen doen zonder de app ook daadwerkelijk te hoeven openen. De app checkt automatisch in bij winkels waar een Beacon wordt gebruikt en zo weet de winkelier wie de klant is en dat de producten betaald zijn.

Betalen via iBeacons
iBeacons worden in hun huidige vorm nog niet gebruikt voor mobiele betalingen, maar een recent patent van Apple brengt deze mogelijkheid wel weer een stap dichterbij. Het beschrijft een manier om je iPhone als portemonnee te gebruiken. Daarbij wordt via Bluetooth verbinding gemaakt met een kassa. Om een betaling te doen hoef je alleen de iPhone tegen een kassa aan te tikken. Dit lijkt erg op de huidige betaalmethode Apple Pay, waarbij gebruik wordt gemaakt van NFC. De Touch ID-vingerafdruksensor van de iPhone 5s wordt als mogelijke beveiligingsmethode genoemd, zodat je in feite je vinger kunt gebruiken om betalingen te doen.

iBeacons voor thuis
Ook in je eigen thuisomgeving kun je op een handige manier gebruik maken van iBeacons. Een voorbeeld hiervan is de Placed-app. Die laat je specifieke acties voor apps aan iBeacons in je huis koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld de Remote-app laten openen op je iPhone als je op de bank gaat zitten. De app kan helaas niet de apps die je koppelt rechtstreeks openen, maar toont een pushnotificatie die je in staat stelt om de app handmatig te openen.

iBeacons in het onderwijs
In het onderwijs zijn diverse interessante toepassingen denkbaar. Met de BeHere-app kunnen docenten bijvoorbeeld met de iPad een presentielijst bijhouden. De iPad fungeert daarbij als iBeacon, die in de gaten houdt welke iPhones er in de buurt zijn. De leerlingen moeten dan wel allemaal een iPhone gebruiken. Dit is een stuk eenvoudiger dan alle leerlingen omroepen en vervolgens aankruisen wie wel en niet aanwezig is.

Landmijnen simuleren
De Verenigde Naties heeft een wel heel unieke toepassing voor iBeacons gevonden. Het New Museum in New York hield op 4 april 2014, International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action, een tentoonstelling waarbij iBeacons gebruikt werden om een virtueel mijnenveld te simuleren, zodat iedereen het gevaar van landmijnen zelf kan ervaren. Met de tentoonstelling wilde de VN aandacht vragen voor gebieden waar mensen nog steeds dagelijks bang moeten zijn voor landmijnen. Met de gratis Sweeper-app voor iOS en Android konden bezoekers die angst zelf ervaren als zij door de ruimte liepen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017