HandShaker voor Android en Mac

Voor de overstappers: zo kun je bestanden overzetten van Android naar Mac

Wil je bestanden overzetten van Android naar Mac? Dan kun je Google's File Transfer-tool gebruiken, maar er zijn ook andere transfer-apps met meer functies.

Heb je een oud Android-toestel liggen waar nog wat bestanden op staan, of ben je bezig met overstappen van Android naar iPhone, dan kan deze tip van pas komen. We leggen uit hoe je op twee manieren bestanden van Android naar Mac overzet.

Bestanden van Android naar Mac

De meest gebruikelijke manier om bestanden van een Android-toestel naar Mac over te zetten is met Google’s eigen Android File Transfer-tool. Maar er zijn ook andere apps die je kunt gebruiken, die wat minder beperkingen hebben en vaak wat meer functies bevatten. Sommige werken in twee richtingen, wat van pas kan komen als je bijvoorbeeld je iTunes-muziekcollectie naar een Samsung-toestel wilt kopiëren.

Bestanden uitwisselen met Android File Transfer

Google’s eigen app Android File Transfer is de meest voor de hand liggende oplossing voor het overzetten van bestanden tussen Android-toestellen en je Mac (of vice versa). Helaas heeft deze app wel wat beperkingen: het werkt niet altijd en er zijn relatief weinig mogelijkheden tijdens het gebruik. Zo kun je geen previews bekijken van de bestanden en foto’s voordat je ze overzet naar je Mac. Ook heb je een probleem als je meer dan 4GB aan bestanden wilt kopiëren. Maar omdat het een officiële app is bespreken we deze toch.

Het werkt als volgt:

  1. Download Android File Transfer via deze pagina.
  2. Open androidfiletransfer.dmg op je Mac en sleep de app naar je map met Programma’s.
  3. Sluit het Android-toestel met een USB-kabel aan op je Mac.
  4. Dubbelklik Android File Transfer om de software te starten.
  5. Blader door je bestanden, muziek, en foto’s om te kijken welke je wilt overzetten.
  6. Selecteer de bestanden met je muis en sleep om ze naar de gewenste plek.

Let op dat hierbij zoals gezegd een maximum geldt van 4GB per keer. Als je meer dan 4GB tegelijk wilt overzetten kan de tool vastlopen, dus kies steeds voor kleinere hoeveelheden. Je herhaalt dit totdat je helemaal klaar bent met het kopiëren van al je bestanden.

HandShaker voor Android en Mac

Android-bestanden overzetten met HandShaker

Je kunt ook kiezen voor een andere tool, zoals HandShaker. Deze tool was voorheen verkrijgbaar onder de naam Smartfinder. Je vindt de app gratis in de Mac App Store:

Zo werkt het:

  1. Installeer de app op je Mac.
  2. Sluit het Android-toestel met een USB-kabel op de Mac aan.
  3. Klik en sleep bestanden en mappen van je Android-toestel naar je Mac en omgekeerd.

Een andere optie is Wondershare MobileGo for Android, dat met een gratis trial werkt. Voor persoonlijk gebruik is de goedkoopste licentie $40, dus dit is wat te prijzig als je eenmalig of incidenteel wat data wilt overzetten.

Ben je overgestapt op een alternatieve app en gebruik je Google’s File Transfer-app daardoor niet meer, dan kun je Google’s app het beste verwijderen van je Mac. Dit voorkomt dat meerdere apps voor bestandstransfer elkaar in de weg zitten bij het aansluiten van een Android-toestel.

Zoek je meer tips voor het overstappen van Android naar iPhone of voor het overzetten van contacten en foto’s vanaf Android, dan vind je hierover meer in onderstaande tips.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Mac
Onderwerpen android, bestanden
Devices Mac, MacBook
Software macOS